Vtáčie rodiny

Fakty o obrovských rybárikoch riečnych Popis | Volať | Veľkosť | Zvuk

Pin
Send
Share
Send
Send


Obrovský rybár, vedecký názov Megaceryle maxima je najdôležitejší rybár v Afrike, miesto, kde žije ako chovná sliepka na väčšine kontinentu južne od Saharskej púšte, okrem suchého juhozápadu.

Tento článok poskytne prehľad trasy, volania, veľkosti, zvuku, Južnej Afriky atď.

Distribúcia obrovského rybárika

Obrovský druh rybárik riečny je rezidentným chovným vtákom vo väčšine afrických oblastí južne od Sahary, okrem suchého juhozápadu.

V severnej Namíbii je to dosť časté (spolu s pásmom Caprivi) a navyše v severnej a japonskej Botswane, strednom a južnom Mozambiku, Zimbabwe a Južnej Afrike.

Rybár obrovský navštevuje potoky, rieky, jazerá, priehrady a navyše horské potoky so zalesnenými oblasťami na okrajoch, každý v savanách a lesoch.

Ryba obrovská sa navyše vyskytuje v pobrežných lagúnach, ústiach riek, mangrovových porastoch a morských pobrežiach a zvyčajne sa nachádza v blízkosti stojatých bazénov v vyschnutých riekach.
Kingfisher obrovský je najväčší africký druh rybárika riečneho. Má veľký hrebeň a obrovský priamy čierny zobák.

Väčšina jeho tela je pokrytá čiernym perím, ktoré môže byť zakončené bielymi škvrnami. Muž má oranžové prsia a žalúdok má biely s čiernymi škvrnami.

Ženské poprsie je čierno-biele a žalúdok je oranžový. Rozdiel medzi nimi si zapamätá predstava, že muž má oranžovú košeľu a ženský má oranžovú sukňu.
Obrovský rybárik má v mojom srdcovom srdci osobitné miesto. Ich hlasné, tvrdé meno „kakh kah kahk“ prináša opäť veľa neuveriteľných spomienok na africký krík; od majiteľov západu slnka s mojim atraktívnym manželom na brehu rieky Kunene v severnej Namíbii až po epické kanoe jazdiace po rieke Umngazi v rámci mysu Cape Cape až po domáce 4 × Štyri dobrodružstvá v koronárnom srdci celoštátneho parku Tsavo East v Keni.

Habitat obrovského rybárika

Je to neustále objavované pri vode a zriedka viac ako 100 metrov od brehu.

Vhodným biotopom bude prakticky akýkoľvek vodný útvar, pokiaľ bude dostatok potravy a previsnuté konáre.

Rieky, potoky, jazerá, priehrady, ústia riek a dokonca aj morské pobrežia môžu byť vhodnými biotopmi, každý v otvorených savanách a v hustých lesoch.

Existujú dva poddruhy, nominant M. m. maximá, ktoré sú objavené na ďalších otvorených biotopoch, a M. m. gigantea, ktorá je prítomná na stanovištiach hustých dažďových lesov.

Poddruh dažďového pralesa je tmavší, vyššie si ho oveľa menej všimnete a má silnejšie čierne obruby na spodkoch, ako sú nominálne maximá na týchto obrázkoch.

Popis obrovského rybárika

Ryba obrovská je dlhá 42 - 46 cm (16,5 - 18 palcov), s veľkým chlpatým hrebeňom, veľkou čiernou faktúrou a fantastickými bielymi škvrnami na čiernych horných koncoch.

Samec má gumený náprsný pás a v ostatných prípadoch biele spodné časti s tmavým lemom bokov.

Ženská žena má bielo-škvrnitý čierny náprsný pás a gaštanové brucho. Lesné preteky M. m. gigantea je tmavšia, vyššie si ju oveľa nevšimol, a navyše zakrytá nižšie ako nominovaná rasa, oba druhy však interagujú pozdĺž zóny na okraji lesa.

Rozhodnutie je hlasné wak wak wak.

Rozmnožovanie

Obrovský rybár je monogamný. To znamená, že muži sa budú páriť iba s jedným ženským pohlavím a ženy sa budú páriť iba s jedným mužom.

S najväčšou pravdepodobnosťou uskutočňujú počas celého dvorenia vzdušné lety sprevádzané privolávaním, pričom niektoré z nich pózujú mužom, aby naznačili svoju vzorku operenia, a kŕmením ženského pohlavia.

Doba rozmnožovania je od júla do januára, vrcholí v auguste až októbri. Tento druh je osamelý hniezdo.

Jeho hniezdom je tunel, ktorý každý týždeň vykopáva každý otec a mama pomocou svojich platieb a prstov na nohách.

Hniezdo bude pravdepodobne umiestnené v riečnej finančnej inštitúcii, v lome s pieskom alebo na útese, s dverami zvyčajne skrytými za prevísajúcou vegetáciou, nadmerne nad úrovňou vody. Znesie sa 3 - 5 vajec a každý otec a mama ich inkubujú 25 - 27 dní, každý deň sa striedajú trikrát až štyrikrát.

Samec vyberie škrupiny z hniezda hneď po vyliahnutí vajíčok. Mláďatá sú každý deň kŕmené mnohokrát rybami.

Ocko ich prestáva kŕmiť po mesiaci a mama o 5 dní neskôr. Mladší ľudia opúšťajú jedlo, keď majú 37 dní predtým, a môžu sa potápať niekoľko hodín. Matka ich však živí ďalšie 3 týždne.

Návyky a životný štýl

Kingfisher obrovský je denná sliepka a sedí na skale alebo útvare previsajúcom nad vodou miesto, ktoré vyhľadáva korisť.

Môže to urobiť strmý alebo plytký ponor, aby potom zmizol pod vodou, aby chytil svoju korisť, skôr ako sa krátko vrátil na svoje ostriež. Mohlo by sa to navyše vznášať nad otvorenou vodou, ako to robí mnoho druhov rybárika riečneho.

Dokáže prehltnúť malé kraby, ale väčší je presunutý na koniec svojej faktúry, takže ho môže trepaním zasiahnuť na bidlo, aby odniesol krunýř a kliešte skôr, ako prehltne mäso. Ryby sa zvyčajne jedia najskôr hlava.

Po výnosnom úlovku sliepka udrie do úplne nového ostrieža. Ak lovíte na mori, rybárik si v nedávnej vode vyčistí perie.

Rovnako ako mnoho iných rybárov, aj obrovský rybár je osamelý a územný a dokáže svoje územie brániť. Je to primárne obyvateľstvo, ktoré sa líši a cestuje regionálne v súlade s vodnými radmi. Mláďatá sa po období rozmnožovania rozchádzajú.

Chov

Na juhu Afriky sa chov uskutočňuje od septembra do januára, v Zimbabwe od augusta do marca, v Zambii od marca do apríla a v Libérii od decembra do januára.
Kingfisher obrovský je monogamný a chovateľ samotársky. Hniezdo je predĺžený horizontálny tunel, ktorý každé pohlavie vykopáva priamo do riečnej finančnej inštitúcie pomocou prstov a platieb. Medzera vo dverách je nadmerná o 11 cm a veľká o 15 cm.

Tunel má obvykle veľkosť 2 m, bol však zaznamenaný tunel 8,5 m. V komore na konci tunela je položená spojka troch okrúhlych vajec.

Kŕmenie

Tento mohutný druh sa živí krabmi, rybami a žabami, ktoré uloví potápanie z bidla. Ryba obrovská sa bude prevažne živiť krabmi a rybami.

Do stravovacieho režimu sú navyše zahrnuté obojživelníky, rôzne kôrovce, malé plazy a chyby.

Loví zvyčajne potápaním z posadeného miesta do vody alebo vznášaním sa vo vzduchu skôr ako potápanie. Pri potápaní bude korisť spravidla úplne ponorená.

Môže úplne pohltiť malé kraby, ale väčším krabom odoberie karapax a kliešte skôr, ako je konzumácia.

Ryby sa prehĺtajú úplne, hlava prvá. Ak sa potápate v slanej vode, potom si vyčistí pierko v sladkej vode, ak je to možné.

Hniezdenie obrieho rybárika

Obrovský rybár je územný, monogamný a chovateľ samotár. Vajcia sa kladú v intervale júl - január, s vrcholmi v auguste - októbri.

Chovný pár vyhĺbi tunel a hniezdnu komoru vo vertikálnom brehu rieky alebo v útese pri vode.

Tunel môže kolísať v dĺžkach od 0,9 do 8,45 m (35 - 332 palcov) a komora bude pravdepodobne veľká 20 - 60 cm (8 - 23,5 palca).

Vchod do tunela sa zvyčajne skrýva za prevísajúcou vegetáciou. Odložia sa tri až 5 vajíčok a každý otec a mama ich inkubujú 25 - 27 dní.

Po vyliahnutí budú kurčatá pravdepodobne kŕmené rybami niekoľkokrát denne. V hniezde sa držia asi 37 dní a môže byť v závislosti od ich otca a mamy ešte 21 dní.

Obyvatelia hrozby

Kingfisher obrovský je v chránených územiach akosi častý. Môže to však byť ohrozené únikmi pesticídov do vody z poľnohospodárskej pôdy a nedostatkom chovných miest a biotopov.

Počet obyvateľov

V súlade s IUCN je obrovský rybár obrovský a je rozšírený vo všetkých svojich variantoch, avšak nie je k dispozícii žiadny odhad obyvateľov.

V súčasnosti je tento druh klasifikovaný ako najmenej rozvinutý (LC), napriek tomu sa jeho počet v súčasnosti znižuje.

Pozri si video: dalsi dil 5liku neni zvuk sry (Október 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send