Vtáčie rodiny

Ussuri Owl / Otus sunia (Hodgson, 1836)

Pin
Send
Share
Send
Send


Pridajte gravírovanie +300 ₽

  • Charakteristiky
  • Dokumenty
  • Recenzie (3)
  • Ako nakupovať

Ak si chcete kúpiť produkt v našom značkovom obchode „Kizlyar Knife“, vyberte si produkt, ktorý sa vám páči, a vložte ho do košíka. Potom choďte do nákupného košíka a kliknite na „Pokladňa“.

Pokladňa je nasledovná:

- do formulára napíšte mesto dodania. Počkajte na obnovenie stránky,

- zvoľte prepravnú spoločnosť a spôsob doručenia. Ak zvolíte doručenie do miesta vydania (vyzdvihnutie, do pobočky), musíte zvoliť miesto výdaja na mape vášho mesta. Svoju voľbu potvrďte kliknutím kurzora myši na požadovanú adresu,

- vyplňte údaje o sebe (meno, e-mail, telefón, adresa). Ak ste si vybrali doručenie do miesta vydania, nemusíte vyplňovať adresu, bude automaticky uvedená dole. V prípade doručenia kuriérom vám odporúčame do komentárov k objednávke napísať informácie, ktoré vás kuriérovi pomôžu nájsť,

- v súčasnosti sa nákupy na webe uskutočňujú pomocou predplateného systému, takže pokračujte k dokončeniu objednávky a platbe. Kliknite na tlačidlo „Pokladňa“.

Všeobecná charakteristika a poľné znaky

Jeden z malých kopčekov našej fauny, veľký ako drozd, navonok pripomínajúci obyčajnú sovu škvrnitú. Celková dĺžka 179–203 mm, rozpätie krídel 497–525 mm. Farbenie na diaľku je hnedosivé, niekedy načervenalé s mnohými tmavými a svetlými pruhmi, menej často sa vyskytujú jedinci jasne červenej farby. Tvárový disk je neúplný, dobre vyvinutý, viditeľné sú dlhé „uši“, tvorené zlepeným perím, v pokojnom stave ich vták tlačí na hlavu. Výnimočne nočný vták, jeho prítomnosť v lese je stanovená charakteristickou dvojslabičnou melodickou píšťalkou „ke-vyuyu, ke-vuyu“. Cez deň sa skrýva v hustých húštinách kríkov prepletených s divým hroznom a lianami, popínavými bylinnými rastlinami, v húštine mladého osikového lesa alebo v tieni kmeňa na veľkých stromoch. V horúcich letných dňoch často sedí na zemi a vykopáva lesné dno. Počas dňa sa dá stretnúť iba náhodou.

Naberačka Ussuriisky má manévrovateľný nehlučný let, za súmraku pri love hmyzu čiastočne pripomína veľkého motýľa.

Hlasové signály Ussuriho molu sú dosť rozmanité. Krycia pieseň na párenie vydávajú, zdá sa, iba muži, znie to na diaľku ako monotónne opakovanie „yot-that-that, yt-that-that“ s frekvenciou 30-krát za minútu. Za pokojnej noci je túto pieseň počuť vo vzdialenosti 300 - 400 m. Samec môže zmeniť tonalitu piesne, keď po jeho boku spievajú ďalší muži, a vstupuje do podoby milostného hovoru (Pukinsky, 1977). Manželská pieseň plní aj funkcie zvyčajného volacieho signálu druhu. Počas súčasného obdobia samica vydáva zvláštne kňučanie. Spievajúce kopčeky zvyčajne sedia vysoko v korune stromov, v máji, vo výške prúdu, kričia nielen v noci, ale aj cez deň. Plesnivé mláďatá v priehlbine slabo škrípu. Vyrastené kurčatá dávajú ďaleko počuteľné pískavé „syčanie“, najmä po opustení hniezda. Keď sa zľaknú a bránia, ich krik znie ako krátke prerušované syčanie, navyše cvakajú zobákom. Koncom augusta, uprostred línání, sa syčanie mladých molí postupne mení na monotónne predĺžené pískanie, z ktorého následne zostávajú počiatočné a posledné dotieravé zvuky. V lete sa mladé kopčeky formujú pomerne melodicky tichou dvojslabičnou píšťalkou „ooo-ooo“. S miernym strachom vydávajú signál „yrrrrrrr“ pripomínajúci pradenie mačky a so silným strachom - hlasným a ostrým výkrikom „aahuu“ (GA Noskoe, pers. Comm.). Na jar a v lete sú mory Ussuri neobvykle hlučné, krátko pred odletom prestaňte plakať. Počas letu sú veľmi tichí.

Od blízkeho druhu - sovy obyčajnej sa líši operenou spodnou časťou tarzu, od nákružku goliera - malou veľkosťou a absenciou svetlej škvrny na krku.

Popis

Farbenie. Muž a žena v chove operenia. Neexistujú vekové pohlavia a sezónne rozdiely vo farbe. Rovnako ako ostatné sovy, aj tu existujú dve farebné morfy: šedá a červená, veľmi zriedka hrdzavo zlatá. Hlava, chrbát, brucho a boky tela sú monotónne sivé (alebo u niektorých jedincov červené až jasne zlaté) s častým tenkým malým priečnym vzorom, s tmavohnedými pozdĺžnymi pruhmi, častejšie na bruchu. Ventrálna strana je znateľne ľahšia. Tvárový disk je svetlošedý s tenkými priečnymi pruhmi, oddelenými po stranách úzkym tmavohnedým pruhom malých tmavých pierok. Ukrývajúceho sa úzkostného vtáka sú zreteľne viditeľné „uši“ dlhé 15–25 mm. Tmavé pruhy na zadnej strane nie sú ostro vyjadrené, rozmazané, preto lopatka Ussuri vyzerá viac monochromaticky a menej pestro ako obyčajná sova obyčajná. Medzi ussurijskými molmi obývajúcimi Primorye prevažujú jedince sivej morfy.

Plesnivý outfit. Všeobecná farba je čisto biela s leskom, páperie je silné a dlhé. Dĺžka páperia na hlave je 6–7, na humerálnej a ulnárnej pterilii 11–12, po stranách tela 12–13 mm (Nechaev, 1971). Predlaktie je pokryté páperím iba po prsty. Zobák je sivý, vosk ružovo sivý, záhyby v rohoch úst sú svetlošedé. Ústa a jazyk sú svetloružové. Nos je bledoružový, nechty sú svetlošedé. Dúhovka očí je hnedožltá. Líši sa od kuracieho goliera dlhším perím.

Mesoptile - šedo-hnedý odev, jemne škvrnitý na hlave a chrbte, na spodnej strane tela, pruhovaný („jastrabí“ typ sfarbenia). Na vrchole peria zostávajú zvyšky embryonického páperia. „Uši“ sú veľmi malé a sotva vyčnievajú nad hlavu, Teleoptil (odev pre mladistvých) - všeobecná farba je sivá (alebo červená), veľmi podobná odevu dospelého vtáka. Línie trupu na chrbtovej strane sú zle vyvinuté, na hrudi a bruchu je zachovaný vzácny priečny tmavý vzor. Prvý zimný odev sa nelíši od dospelého vtáka. Z teleoptilu zostali iba letové perá, chvostové perá a veľké kryty krídel.

Molting

Postupnosť zmeny oblečenia v lopatke Ussuri je podobná ako u iných druhov lopatiek: downy - mezoptile - teleoptile (juvenile) - first winter (final) - first chov (final).

Páperová výstroj, ktorú tvoria husté husté biele páperie, sa po 4–7 dňoch stáva sivobielou, spod ktorej sa perie mezoptilu objavuje po celom tele, dĺžka primárneho peria dosahuje 6–12 mm. Vo veku 14–20 dní získavajú kurčatá charakteristickú krížovo pruhovanú farbu mezoptilu a sú úplne pokryté sivastým perím. V auguste, vo veku 25 - 27 dní, sa spodné perie nahrádza obrysovým perím, letové a chvostové perie rastie takmer úplne, tvárové disky a ušné perie sa úplne formujú. Prvý každoročný molt mladých molí sa vyskytuje v auguste a v prvej polovici septembra. Už 9. septembra bolo u mladých vtákov všetko krycie perie moltové, na všetkých častiach tela trčali pne (Nechaev, 1971), 21. septembra už mali sťahovavé vtáky čerstvé pierko. Mení sa celé obrysové perie, z teleoptilu zostávajú letky, chvostové perá a kryty krídel. Stĺpenie dospelých vtákov sa koná v júli až auguste. U samca uloveného na konci júla sa primárne letkové perie intenzívne líhalo na pravé krídlo: VI - v konope vzrástol VII o 6 mm, VIII vzrástol o 10 mm, IX a X - o 15 mm, I - V boli staré, na ľavom krídle: VII - v konope, VIII narástol o 4 mm, IX - o 11 mm, X - o 12 mm, I - VI boli staré (Nechaev, 1971). Nadržané pne pokrývali celé telo, obrysové pierko sa zmenilo naraz vo všetkých oblastiach. Plesňovanie sa končí v polovici septembra; je možné, že sa zastaví na obdobie migrácie a obnoví sa v zime. Je potrebné poznamenať, že lípanie Ussuriho molu, rovnako ako iné mory, bolo zle študované. Neexistuje zhoda v otázkach počtu odevov špecifických pre vek, ich označenia a kritérií pre oddeľovanie.

Subspecifická taxonómia

V súčasnosti sa rozlišuje 16 (až 18) poddruhov, ktoré sa líšia stupňom variácie farby hlavného pozadia, vzoru operenia, stupňa operenia nôh, celkovej veľkosti, rozšírenia a ekológie. Územie Ruska obýva jeden poddruh (Dementyev, 19516, Stepanyan, 1975).

Otus sunia stictonotus

Scops stictonotus Sharpe, 1875, katalóg vtákov v Britskom múzeu, 2, s. 54, tb. 3, pi. 2, Čína

O. sunia japonica sa líši od príbuzných japonských poddruhov hrubším tmavým vzorom na chrbtovej strane tela, zloženým zo širších pruhov.

Šírenie

Hniezdna oblasť. Východná Ázia od Prímoria, Japonska a Kórey po Indiu, Srí Lanku, Indočínu, Malajčinu, Filipíny, Andamany a Nikobary, Mantanani, Borodino, Rjúkjú, Sachalin, Južné Kurilské ostrovy. V Rusku: Južné Primorye a Amurská oblasť na severe do 50 - 51 ° s. Š. sh., p. Hungari, západne k Hornému Amuru (51,5 ° s. Š.). Na východných svahoch Sikhote-Alin vedie na sever k rieke. Sitsa (45 ° s. Š.). Spoločný hniezdiaci vták v prírodných rezerváciách Kedrovaya Pad, Sudzukhinsky (v povodí rieky Hungari, v blízkosti jazera Khanka v údolí rieky Sudzukhe, v dolnom toku rieky Iman a v dolnom toku rieky Ussuri) (Spangenberg , 1940, 1965, Litvinenko, Šibaev, 1971, Nazarenko, 1971, Panov, 1973). Na náhornej plošine Amuro-Zeya dosahuje Klimauts (51,5 ° s. Š.). Ďalej na západ sa v júni až júli 1983 našli tri páry kopčekov (zreteľne hniezdiacich) v lužnom lese jelša a vŕba s prímesou brezy v hornom toku p. Horná Borzya povodia Argun (okolie obce Dano, okres Kalgan, oblasť Chita). U odobratej samice dosiahol priemer folikulu 13 mm (Sokolov, 1986) (obr. 75, 76). Plemená na Sachalinovi (Gizenko, 1955), pravdepodobne na ostrove Kunashir. Zatúlaný vták bol chytený v povodí Kolymy na rieke. Bulun, prítok Detrinu, 31. 8. 1963 (pl. ZIN RAS).

Obrázok 75. Distribučná oblasť lopatky Ussuri
a - hranica hniezdnej oblasti, b - zimovacia oblasť, c - hniezdna oblasť. Poddruh: 1 - Otus sunia stictonotus, 2 - 0, s. japonica, 3 - O. s. malayanus, 4 - O. s. sunia, 5 - O. s. rufipennis, 6 - O. s. leggei, 7 - O. s. interpositus, 8 - O. s. elegans, 9 - O. s. botelensis, 10 - O. s. calayensis, 11 - O. s. longicornis, 12 - O. s. mindorensis, 13-O.s. romblonis, 14 - O. s. cujensis, 15 - O. s. mcntananensis

Obrázok 76. Oblasť lopatky Ussuri v Rusku
a - hranica hniezdnej oblasti, b - nejasná hranica hniezdnej oblasti, c - prelet

Migrácie

Sezónne migrácie mošusu ussurijského neboli dostatočne študované. Hlavný smer jesennej migrácie je južný. Vtáky lietajú pozdĺž morského pobrežia cez prírodnú rezerváciu Sudzukhinsky, kde sa v septembri našli pozostatky mŕtvych molí (Litvinenko, Šibaev, 1971). Na ostrovoch je hala. Peter Veľký sa sťahuje v druhej alebo tretej septembrovej dekáde (Labzyuk et al., 1971), nad ostrovom Moneron - do 7. októbra (Nechaev, 1975). V Kedrovaya Pad na jeseň dochádza k migrácii v septembri, do 24.09–1.10 (Panov, 1973). Na ostrove Kunashir a kaldere sopky Golovnin boli v roku 1962 o 17.10 zaznamenané dva vtáky (Nechaev, 1969). Pri migrácii udržuje jednotlivo neskoré nerozpadnuté plodiská - v skupinách po 3 - 5 jedincoch netvorí veľké zhluky. Let sa koná výlučne v tme.

Začiatok jarnej migrácie je načasovaný na nástup stabilného tepla a výskyt hmyzu. V Kedrovaya Pad to bolo zaznamenané výkrikom od 9–10.05, v rezerve Sudzukhinsky bol prvý výkrik sovy Ussuriisky zaznamenaný v roku 1962 26. apríla. Na ostrovoch je hala. Petra Veľkého sa sťahovavé vtáky vyskytujú počas celého mája a začiatkom júna (Labzyuk et al., 1971). V dolnom toku rieky Imach sa objavuje začiatkom mája (Spangeiberg, 1940, 1965). Zaznamenané na ostrove Moneron v tretej dekáde mája (Nechaev, 1975). Let je predĺžený a na juhu letoviska Primorskii krai sa nachádza druhá polovica apríla - kývanie mája (Vorobyov, 1954, Rakhilin, 1975) a druhá polovica mája - prvá polovica júna na severe krai.

Denná aktivita, správanie

Čisto súmračný a nočný vták. Počas obdobia rozmnožovania môže vo dne kričať. Cez deň sa skrýva v útulkoch. Maximálna aktivita kŕmenia sa vyskytuje počas súmraku a pred úsvitom, od 21:00 do 22:00 a od 03:30 do 04:00 koncom júla (Noskov pers. Comm.). Uprostred noci aktivita výrazne klesá, ale úplne sa nezastaví, frekvencia príchodov do hniezda sa zníži o 10-krát: z 15 príchodov za hodinu na 1–2. Všeobecne sú aktívne od 20 h 30 min do 4 h 30 min pri osvetlení najviac 1600 luxov.

V čase hniezdenia sa udržuje v pároch a rodinách, migruje a zimuje po jednom.

Cez deň spia na bezpečných miestach, v húštine kríkov, na konároch stromov alebo na mŕtvom dreve, veľmi zriedka na zemi. Spiaci vták zatvára oči, volániky, „tlačia sa uši“ na hlavu, udržuje veľkú pozornosť.

Jedlo

V noci loví na veľký súmrakový hmyz, pavúky, menej často na myšacie hlodavce. Postihnutého chytia labky na zemi, na povrchu konárov, od trávy, kmeňov stromov, niekedy aj vo vzduchu. Pavúky sú vytrhávané z webu za behu. Hmyz sa dá chytiť jednou alebo dvoma labkami. Predrezáva veľkú korisť: v hmyze si odtrhne krídla a nohy, u hlodavcov - hlavu, po ktorej ju celú prehltne alebo ju po kúskoch odštipne. Korisť je odnášaná vo svojich labkách alebo v zobáku k najbližšiemu stromu, kde je zabitá údermi do konárov alebo stlačením pazúrov po hlave a krku.

Mláďatá kŕmia dospelí Lepidoptera (70%) a pavúky (30%) (Pukinsky, 19746), orthopterany (kobylky a kobylka Prumnoa prumnoa), cvrčky a pavúky (Nechaev, 1971). Inšpekcia zvyškov potravy pod hniezdnym otvorom (n = 50) ukázala, že rodičia prinášajú svojim mláďatám veľké mory (morušové, lopatky, jastrabie), menej často medveď, mory, kobylky a veľké húsenice (Noskov, pers. Comm .). V inom hniezde strava kurčiat pozostávala zo 65% dospelých lepidopterov (jastrabie mory, medvede, pásomnice, mory atď.), 35% húseníc, orthopteranov a pavúkov. Plazivé formy hmyzu sa zachytávajú hlavne v druhej polovici noci (Pukinskiy, 1977). Keď sú kurčatá držané v zajatí, môžu jesť naraz značné množstvo potravy - až 30 - 35 g, čo je tretina ich hmotnosti (Noskov, pers. Comm.). V žalúdkoch šiestich dospelých vtákov ulovených v mesiacoch júl až september sú pavúky, orthoptera (kobylka bez krídla, kobylka Gapmsaeleis sedakowi), medvede, ušnice (až 78 jedincov v jednom žalúdku), chrobáky (Carabus smaragdinus, C. conciliator, C ... canaliculatus, Pretostiechus sp.), nosatce, kukly mravcov, húsenice motýľov, zvyšky iného hmyzu (Nechaev, 1971). Iba keď je málo hmyzu, najmä skoro na jar, sa mošus usurijský presunie k chytaniu hlodavcov podobných myšiam (Spangenberg, 1965, Pukinskiy, 1977).

Pin
Send
Share
Send
Send