Vtáčie rodiny

Sivý strakatý rybár

Pin
Send
Share
Send
Send


Autor: admin Dátum príspevku

Ak sa budete potichu prechádzať po brehu čistej a rýchlej rieky, môžete vidieť jedného z najkrajších vtákov - rybárika riečneho. Po celom svete existuje viac ako osem druhov rybárikov a takmer všetky majú dlhý zobák, krátky chvost a svetlé operenie. Nachádzajú sa v Európe, severnej Afrike a celej Ázii až po Čínu a Japonsko.

Kdekoľvek žije rybárik riečny, sám si vyberie miesto na brehu rieky, ktoré sa stane jeho domovom. V zime aj v lete môžete vidieť jeho rýchly let ponad rieku. Kingfisher je tiež lovec a ryba sa stáva jeho korisťou. Pozorujte, ako sa on, sediaci na vŕbovom pníku alebo starom konári, ochladzuje, rozhliada okolo seba, ale zároveň hľadí do vody. Pozri sa bližšie a ak budeš mať šťastie, uvidíš, ako sa ponára z konára a zmizne vo vode a rozptyľuje postriekanie.

Pod vodou to asi vyzerá takto: mňamky počujú alebo cítia špliechanie a prudko krútia chvostom v snahe uniknúť. Môžu si všimnúť iba lesklé operenie a vzduchové bubliny stúpajúce nahor, ale nie každý sa má čas schovať. Kingfisher rýchlo pláva k nim a robí silné údery s napoly zloženými krídlami. Jeho dlhý zobák bije doľava, potom doprava a čoskoro bude určite zajatý jeden z střevlíkov.

Kingfisher sa vracia do svojho domova, striasť vodu z peria, odhodiť rybu do vzduchu, potom ju chytiť a celú prehltnúť. Jeden malý pištoľník stačí na krátky čas a za pár minút je náš rybárik opäť pripravený na lov.

  • Značky
21.04.2020

Šedá strakoš obyčajný alebo malý strakoš obyčajný (lat. Ceryle rudis), patrí do čeľade kingfisherovité (Alcedinae) z radu Coraciiformes. Tento vták sa vyznačuje vrodenou inteligenciou a rýchlo si zvyká na svojho majiteľa. V zajatí sa stane krotkým už za jeden týždeň.

V Nigérii sa často chová doma ako domáce zviera a v niektorých afrických regiónoch sa aj konzumuje.

Spolu s rybárom obyčajným (Alcedo atthis) a malým rybárom modrým (Alcedo coerulescens) je najrozšírenejším a najpočetnejším členom jeho čeľade. Celková plocha, ktorú zaberá, je viac ako 10 miliónov štvorcových kilometrov.

Prvýkrát tento druh opísal švédsky zoológ Karl Linné v roku 1758 ako Alcedo rudis. V roku 1828 ho nemecký ornitológ Friedrich Boye zaradil do rodu Cerule.

Šírenie

Stanovište sa nachádza v Afrike južne od saharskej púšte, na Strednom východe, v strednej Ázii, Indii a na juhu Číny. Na ostrovoch Stredozemného mora, hlavne na Cypre a v Grécku, sa zriedka vyskytujú rybáriky skewbald. Niekedy sa vyskytujú v južnej a východnej Európe.

Európska populácia sa odhaduje na 200 - 400 chovných párov.

V Afrike sa menšia ryba obyčajná vyskytuje na južnom okraji Sahary a pozdĺž údolia Nílu v severnom a východnom Egypte. Početné populácie sa vyskytujú vo východnom Pakistane a v štáte Pandžáb na severozápade Indie, strednom Turecku, Sýrii, Izraeli, Iraku a juhozápadnom Iráne.

Vtáky sa usadzujú v blízkosti riek, jazier, ústia riek, zavlažovacích kanálov a zátok. Lákajú ich piesočné a skalnaté brehy sladkých alebo brakických vodných plôch. Vyhýbajú sa mangrovníkom, veľkým močariskám a rýchlo tečúcim riekam. V horských oblastiach sa v nadmorských výškach do 2 500 m n.

Existuje 5 poddruhov. Nominatívny poddruh je bežný v Afrike, Turecku a Izraeli.

Správanie

Šedé striebro kráľovské ryby sú veľmi spoločenské vtáky. Vo večerných hodinách sa môžu zhromažďovať vo veľkých hlučných kŕdľoch. Vtáky sa neboja ľudí a často relaxujú na plotoch, rybárskych lodiach alebo na strechách.

Vyznačujú sa formovaním zložitých sociálnych väzieb. Mladé vtáky často pomáhajú starším stavať hniezda a starať sa o rastúce kurčatá. O deti sa môžu starať až 4 dospelí súčasne bez ohľadu na pohlavie. To významne zvyšuje šance na prežitie pre viac mláďat, a to aj za nepriaznivých podmienok prostredia.

Ryby morské žijú v malých kolóniách. Je v nich až 20 hniezdiacich párov.

Komunikujú medzi sebou pomocou ostrých, rýchlych zvukov, ktoré nemajú jasnú štruktúru. Hlas je podobný hlasu ďatľa veľkého (Dendrocopos major).

Vtáky sú zvyčajne sedavé. Robia sezónne migrácie iba v prípade nedostatku potravín.

Prirodzenými nepriateľmi sú sokoly stredomorské (Falco biarmicus), kobry (Naja) a mongoózy (Herpestidae). Vyliahnuté kurčatá často prepadajú nomádskym mravcom Dorylus nigricans.

Jedlo

Strava sa skladá hlavne z malých rýb. Vták prehltne korisť vcelku, a to aj za chodu. Príliš veľkú korisť zabije úderom do konárov stromov alebo kríkov.

Rybák riečny šedý sa živí aj hmyzom, kôrovcami, obojživelníkmi a mäkkýšmi žijúcimi vo vode. Chytí svoju korisť zo zálohy, keď sedí na zavesenom konári. Lovec pomaly vyrovnáva hlavu a chvost, ale okamžite spadne do vody a všimne si potenciálnu obeť.

Pláva a dobre sa potápa. Pri potápaní vstupuje rybár do vody takmer zvisle, s hlavou a zobákom smerujúcim priamo nadol.

Niekedy sa malé piebaldské ledňáčiky vznášajú nad vodnými útvarmi vo výške 5-20 m pri hľadaní koristi alebo lietajú v blízkosti vodnej hladiny vo vzdialenosti až 100 m od pobrežia.

Vtáky sa nestrávených kostí rýb zbavujú tým, že ich zvracajú vo forme malých guľôčok.

Rozmnožovanie

Doba párenia sa začína v závislosti od klimatických podmienok. V južnej a severnej časti pohoria sa jeho začiatok pozoruje koncom zimy a v rovníkovej zóne sa vtáky rozmnožujú celoročne.

Chovná sezóna v Nigérii trvá od decembra do marca, v Egypte od marca do mája a v Južnej Afrike od augusta do novembra.

Muži priťahujú pozornosť žien párením tancov. Zhromažďujú sa na prúde a tancujú všetci spolu. Svoje choreografické schopnosti predvádza často až 12 tanečníkov súčasne. Roztiahli krídla, hlasno kričia a klikaním na zobáky napodobňujú boje.

Na konci tanca ponúkajú muži jedlo pre ženy. Párenie trvá až 2 - 3 týždne.

Výsledný manželský pár stavia hniezdo spoločným úsilím. Je postavená na hrádzi nad vodou alebo občas na trávnatom brehu. Manželia razia tunel dlhý až 1 m. Zobákom a labkami vytláčajú piesok a pôdu.

Razenie tunelov trvá až 23 - 26 dní. Manželia často razia ďalšie 3 - 4 falošné tunely, aby oklamali predátorov a ochránili spojku.

V Afrike vtáky často tvoria kolónie a v Ázii často hniezdia v samostatných pároch.

Samica začne znášať vajíčka približne 3 dni po dokončení stavebných prác. Zvyčajne znáša od 4 do 6 hladkých, zaoblených belavých vajec. Inkubácia trvá asi 18 dní.

Dospelé vtáky kŕmia kurčatá 2 mesiace. Potom mladiství pod dohľadom svojich rodičov ďalšie dva týždne ovládajú lovecké schopnosti a prechádzajú k samostatnej existencii. Sexuálna zrelosť nastáva vo veku jedného roka.

Popis

Dĺžka tela 25 - 28 cm. Rozpätie krídel 36 - 42 cm. Hmotnosť 68 - 110 g. Sexuálny dimorfizmus je slabo vyjadrený. U mužov sú na hrudi viditeľné dva čierne priečne pruhy, zatiaľ čo u žien iba jeden.

Perie je čiernobiele. Horná časť tela a hrebeň sú čierne s bielymi škvrnami. Hrudník, brucho a chvost sú biele. Krídla sú špinavo čierno-biele.

Hlava je pomerne veľká a telo malé. Končatiny sú krátke a načernalé. Dlhý čierny zobák je ako dýka. Dúhovka očí je tmavo hnedá.

Život divého ledňáka šedého vo voľnej prírode je 8 - 12 rokov.

Informácie o použití

Fotografie "Cerulean kingfisher (Alcedo coerulescens) je kingfisher v podčeľadi Alcedininae, ktorá sa nachádza v častiach Indonézie. So spoločnou metaforou modrej." môžu byť použité na osobné a komerčné účely v súlade s podmienkami zakúpenej Royalty-free licencie. Obrázok je k dispozícii na stiahnutie vo vysokom rozlíšení až do 4912x3264.

  • Krajina: Indonézia
  • Orientácia obrázka: Horizontálne
  • Sezóna: Zima
  • Časy dňa: Deň
Depositphotos
  • O fotografickej akcii
  • Naše plány a ceny
  • Obchodné riešenia
  • Depositphotos blog
  • Program sprostredkovania
  • partnerský program
  • Program API
  • Voľné pracovné miesta
  • Nové obrázky
  • Zadarmo obrázky
  • Registrácia dodávateľa
  • Predajte fotografie
  • Angličtina
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rusky
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Mexiko)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazília)
  • Maďarský
  • Ukrajinský
  • Bahasa Indonézia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Kontakty
    +7-495-283-98-24
  • Živý chat
  • Kontaktuj nás
  • Recenzie na Depositphotos
Prečítajte si nás
  • Facebook
  • Twitter
  • VK
K dispozícii v K dispozícii v

© 2009-2021. Depositphotos Corporation, USA. Všetky práva vyhradené.

„Jesenná plavba na Bali - Flores“, časť 4, Vtáky v zálive Gilimanuk a soľné polia Pemuteran

V poslednej časti sme hovorili o pozorovaní vtákov v národnom parku neďaleko nášho hotela. V ten istý deň sme však navštívili ďalšie dve lokality.
Sprievodca Hyeri nás najskôr odviezol na suché koryto rieky, kde sme sa neúspešne pokúsili začuť Pittu s modrým chvostom (Hydrornis guajana), a potom som dlho a usilovne hľadal príležitosť na vyfotografovanie lesného rybára trojprstého (Ceyx erithaca motleyi). Samozrejme som preskúmal tohto malého a bystrého vtáka, uvidel som, ako chytila ​​rybu do malej mláky, ktorá zostala od rieky, ale fotografiu sa nepodarilo urobiť.
Po obede sme sa vybrali smerom na Gilimanuk hľadať vtáky kŕmiace sa na stromoch. Bola to prechádzka neďaleko ľudských sídiel. Vošli sme na územie malých chrámov a pamiatok, zastavili nás ovocné stromy. Medzi stretnutými vtákmi boli holuby (Treron vernans a Treron griseicauda ), barbovia (Megalaima haemacephala a Megalaima lineata). Stretli sme sa aj s mojou baňou (Acridotheres javanicus) a pár ružových papagájov (Psittacula alexandri). Nakoniec Hyeri našla niekoľko prísaviek kvetov Firehead (Dicaeum trochileum), endemický v Indonézii.


Spokojní sme sa vybrali na breh zálivu Gilimanuca hľadať nočný príliv Savannah (Caprimulgus affinis) v deň. A nesklamal nás - bol tam. Toto je prvý nightjar v mojej fotografickej praxi.

Nasledujúci deň sa začalo opäť zo zálivu Gilimanuca. Ráno sme nasadli na čln, preplávali sme cez kanál a po odlive pristáli na plytkej exponovanej ploche. Naším cieľom bol Reef Avdotka (Esacus magnirostris). Kvôli malému počtu obyvateľov sú tieto vzácne vtáky vystavené hrozbe zničenia. Záliv Gilimanuca je v tomto ročnom období jedným z miest, kde sa dajú pravidelne nájsť.
Skutočne som videl a odfotil niekoľko vtákov.

Čo láka avdotok na plytčinách Gilimanuka? Veľké zhluky malých krabov, ktoré môžu byť jedlom aj darčekom pre vášho milovaného priateľa.

Po prezretí avdotoku sme šli hľadať mangrovy a hľadať ďalšie vtáky. Okrem stredných a veľkých kolihovitých sme sa stretli s rybárikom modrastým (Alcedo coerulescens). Neskôr sme tohto vtáka pozorovali blízko nášho bungalovu v Menjagane.

Bolo pre mňa veľkým prekvapením, keď som stretol pár jávskych marabu (Leptoptilos javanicus). Tento bocian sa nazýva aj Malý pobočník. Vtáky boli na druhej strane zátoky, ale lodník nás priviedol bližšie k nim. Počet marabu je malý, takže každé stretnutie s nimi je veľkým úspechom.

Po ukončení štúdie o mangrovových brehoch sme istý čas pozorovali vtáky na pobreží zálivu. Modro-sledované včeláriky ( Meropsphilippinusjavanicus ).

Ukázali sa nám nory, v ktorých tieto hniezda včiel hniezdia. Sú to diery v zemi uprostred veľkého poľa. Vraj v období dažďov, keď hniezdia včeláriky, je celá lúka pokrytá trávou, ktorá v sebe ukrýva diery.

Medzi ďalšie vidiace vtáky patria sumatranské ďatle (Dendrocopos analis) a kukuričie poprsie Bush (Phaenicophaeus curvirostris deningeri).

Poobede sme sa odviezli na soľné polia neďaleko Pemuteranu. Toto je slávne miesto na pozorovanie jávskych kulíškov (Charadrius javanicus), ohrozeného endemitu v Indonézii.

Stretli sme Zuiks, ale ich fotografovanie bolo úplne nepohodlné. Z ďalších vtákov sme videli niekoľko druhov volaviek a brodivých vtákov. Ukážem iba jednu kulichku - ulit sibírskeho popola (Tringa brevipes).

Na záver poviem, že vďaka sprievodcom som za dva dni mohol vidieť hlavné ikonické vtáky z Bali. Určité výsledky prinieslo aj moje nezávislé vyhľadávanie vtákov. Bývanie v bungalove uprostred prírody, kúpanie na koralovom útese neďaleko domu, studené pivo a kokteil Margarita po vtáctve - čo môže byť lepšie ako to. Odvezte sa na Bali a nebudete ľutovať.
Pokračovanie nabudúce…

Pin
Send
Share
Send
Send