Vtáčie rodiny

Kto je to? (vták)

Pin
Send
Share
Send
Send


Blue Flycatcher (Cyanoptila cyanomelana) veľkosť vrabca. Samce sú ľahko rozpoznateľní podľa brilantne modrého horného operenia. Jeden z najlepších spevákov v Japonsku a regióne Ussuri a najlepší spevák mucholapka. Samec spieva sediaci na vrchole stromu alebo lietajúci z konára na konár a loviaci hmyz. Spieva skoro ráno a večer, veľmi zriedka popoludní.

Dospelý muž je kobaltovo modrý na temene hlavy až po oko, na malom až strednom krídle a modro-modrý na zvyšku chrbtovej strany. U niektorých mužov sú čelo a temeno hlavy modro-modré alebo dokonca tyrkysovo-zelenkasté; smerom k zadnej časti hlavy sa zvyšuje fialový príliv. Predná časť brušnej strany vrátane hrudníka je čierna, často s mierne modrým odtieňom. Boky sú sivé, brucho a spodný chvost sú biele. Veľké prikrývky krídla a perie sú hnedasté s modrými alebo modrastými vonkajšími pásmi. Podpätia sú sivasté s prímesou modrej. Stredné chvostové perie je modré alebo modrasté. Vonkajšie pásy majú túto farbu iba na vonkajších pásikoch, vnútorné pásy sú tmavohnedé. Chvostové základy sú biele, zobák čierny, nohy hnedasté, dúhovo-tmavohnedé. U dospelých samíc je chrbtová strana hnedá, s hnedým odtieňom na hlave a olivovým na chrbte. Bedrá, chvostové perie a najmä podsvetie sú červenkasté. Krk je buffy-hnedastý, horná časť hrudníka a boky sú hnedasté, perie je svetlejšie po brucho a podsvetie je biele. Zobák je na rozdiel od mužského zobáka tmavohnedý.

Stanovište a jedlo

Modré mušky žijú vo vidieckych záhradách, mestských oblastiach, subtropických a tropických nízko položených a horských vlhkých lesoch, močiaroch, vlhkých a suchých kríkoch, ktoré sa nachádzajú v nadmorskej výške až 1 800 metrov nad morom.

Živia sa hlavne lietajúcim hmyzom: mušky, chrobáky, vážky, motýle, tiež larvy, húsenice, červy, oveľa menej často jedia pavúkovce, malé mäkkýše, mnohonožky a v druhej polovici leta - šťavnaté plody niektorých rastlín. Väčšina mucholapiek modrých chytí do vzduchu, keď je zlé počasie alebo z iných dôvodov nie je možné chytiť potravu za behu, hľadajú korisť na konároch stromu. V zložitých obdobiach, keď počet hmyzu nie je taký veľký, môžu sa prispôsobiť a doplniť stravu bobuľami.

Rozmnožovanie

Modré mušky - monogamné, ak vytvárajú páry, potom dlho. Keď samec zaujme samicu, zaspieva krásnu melodickú pieseň. Hniezda modrých muškárov sa nachádzajú vo výklenkoch alebo na rímsach skál a pobrežných útesov, menej často na stromoch v štrbinách a polodutinách. Žena si stavia hniezdo, ktoré si stavia na strome z konárov, suchej trávy, koreňov, kôry, lístia, tácku vykladá páperím, perím a machom. V znáške je 5 - 6, zriedka 7 bielych alebo ružovkastých vajec s malými rozmazanými hnedastými alebo ružovými škvrnami. Inkubácia vajíčok trvá asi 2 týždne. Mladšia generácia je veľmi nenásytná, takže rodičia celý čas robia iba to, čo kŕmia svojich potomkov, čo vyrastie veľmi rýchlo a za mesiac bude môcť viesť nezávislý životný štýl. A dvojica sa bude pripravovať na druhú spojku. Mladé kurčatá vyzerajú skôr ako samice.

Pin
Send
Share
Send
Send