Vtáčie rodiny

Papagáje Loris

Pin
Send
Share
Send
Send


Štúdium histórie

Loris červený (lat. Eos bornea) je vták z rodiny papagájov.

Šírenie

Žije na ostrovoch Saparua, Seram, Buru, Ambon (Moluccas), na ostrovoch Watube.

Vzhľad

Dĺžka tela 30 cm, chvost 10 - 11 cm. Farba operenia je jasne červená. Ramenné návleky, z oboch strán záves a modrý chvost. Horná strana chvostového peria je hnedočervená, hroty letiek sú čiernohnedé. Zafarbenie zobáka v žltých a oranžových tónoch. Dúhovka je hnedá. Nohy a vosky sú sivé. Ženy sú takmer na nerozoznanie od mužov.

Rozmnožovanie

Červené kamienky s najväčšou pravdepodobnosťou hniezdia vo vysoko položených stromových dierach. V zajatí samica tohto druhu zniesla 2 vajcia. Staršie kuriatko opustilo hniezdo o 7 týždňov neskôr, mladšie 9 týždňov po vyliahnutí. Vo veku 7 mesiacov sa mladé vtáky ešte neobliekli do dospelých odevov.

Jedlo

Vtáky sa živia nektárom, peľom a drobným hmyzom.

Životný štýl

Stanovištia - pobrežné a horské lesy v nadmorskej výške 1250 m n. M., Mangrovy. Za mesačných nocí krúžia nad pobrežnými lesmi Moluccas kŕdle červených lorisov, niekedy s počtom viac ako 20 jedincov. Ešte početnejšie kŕdle týchto papagájov možno pozorovať na kvitnúcich stromoch rodu Eugenia, ktorých kvety vytvárajú vo veľkom množstve nektár. Na oslavu tejto pochúťky majú všetky druhy lorisov a loriiek štetku z podlhovastých nadržaných výrastkov na konci jazyka.

Červená loris a človek

Tieto papagáje si rýchlo zvyknú na ľudí, sú celkom príjemné ako domáce vtáky. Sú medzi sebou veľmi spoločenskí. Veľmi radi plávajú. Skladujú sa pri teplote vzduchu 20 - 25 ° C.

... a líšia sa inteligenciou a vynaliezavosťou

Prirodzená spoločenskosť papagájov ich povzbudzuje, aby vnímali osobu ako člena „svojho stáda“, aby s ním zaobchádzali ako s príbuzným.

Vták vyliezajúci na rameno k majiteľovi sa ho snaží nakŕmiť, zobákom jemne prstami vlasy, dáva do poriadku „operenie“ a ochotne vystavuje hlavu podobným manipuláciám. Existuje názor, že papagáje dokážu dobre rozlíšiť pohlavie človeka a uprednostňujú ľudí opačného pohlavia.

V rodine papagájov ornitológovia rozlišujú podčeľaď Loriinae alebo perom. Na rozdiel od iných papagájov, ktoré majú hladkú pokožku jazyka, je u Loriaceae koniec a horná časť jazyka pokrytá akousi kefkou kožovitých výrastkov. S ich pomocou tieto úžasné vtáky jedia tekuté, viskózne jedlo: olizujú stromovú šťavu, pijú kvetinový nektár a šťavu z tropického ovocia. Zobák loriev je podobný zobáku papagájov, ktoré požierajú semená, na aké sme zvyknutí, ale v skutočnosti je oveľa slabší. vtáky

Takýto papagáj sedí na kvetenstve rastliny, nemilosrdne hryzie kvet a olizuje sladkú tekutinu, pričom je pokrytý peľom od hlavy po päty. V Austrálii, na Novej Guinei a na početných ostrovoch Tichého oceánu sú stromy a kríky, na ktorých si sviatočné hostie hodujú, posiate kvetmi a papagáje nie sú schopní všetko pokaziť. Spolu s hmyzom vtáky prispievajú k opeleniu rastlín. Vedci naznačujú, že vtáky a rastliny sa navzájom adaptovali asi tridsať miliónov rokov a nakoniec vytvorili silné vzájomne prospešné väzby.

Okrem bobúľ, ovocia a nektáru dúšky pestrej obohacujú svoj jedálniček o šťavnaté okvetné lístky, mladé listy a niekedy aj malý hmyz, napríklad mäkké húsenice bez chĺpkov.

Podľa niektorých údajov existuje 58, podľa iných - 70 druhov papagájov loria, ktoré sú súčasťou 11 (alebo 16) rodov. Tieto vtáky majú dĺžku od 18 do 40 centimetrov. Menšie druhy s predĺženým klinovitým chvostom sa bežne označujú ako lori. Sú to vynikajúci letci. Papagáje rodu Lorius majú krátke a široké, zaoblené chvosty a radšej sa zdržiavajú v hrúbke konárov stromov. Zástupcovia rodov Eos a Pseudeos majú stredné chvosty.

Holandské slovo „laurie“ znamená „klaun“ a tieto papagáje boli takto pomenované. Vtáky sú namaľované pozoruhodne žiarivo a šťavnato, akoby boli oblečené na karneval. Je zvláštne, že také chytľavé sfarbenie maskuje papagája, ktorý sa živí medzi listami a kvetmi. Zdá sa, že rôzne zafarbené oblasti operenia rozdeľujú telo na fragmenty.

Najstrašnejším nepriateľom operených „klaunov“ sú hady, najmä veľké pytóny stromov, ktoré nereagujú ani tak na farby okolitého sveta, ako na pohyb a vôňu potenciálnej obete.

Najčastejšie v rohoch domácich zoo sa nachádza viacfarebný alebo dúhový papagáj (Trichoglossus haematodus), obyvateľ viacstupňových tropických a eukalyptových lesov. Ornitológovia počítajú s 21 - 22 poddruhmi tohto vtáka. Územie jeho distribúcie je rozsiahle: sever a východ Austrálie, Moluky, časť Sundských ostrovov, ostrovy Nová Guinea, Nová Kaledónia, súostrovie Nové Hebridy a Bismarck. Poddruh sa líši vo zvláštnostiach farby jednotlivých častí operenia. Dúhovka očí je červená, u ženy je svetlejšia, má oranžový odtieň. Dĺžka vtákov je 26-33 centimetrov.

Zo všetkých poddruhov viacfarebného lorikete dva zvyčajne spadajú do Európy. Prvý má tmavomodrú hlavu, žltý krčný pásik, červenú oblasť hrudníka, ktorej perie má čierno-modrý okraj, zelenkasté brucho, žlté so zelenými pruhmi, operenie chvosta a nôh. Tento papagáj žije na súostroví Nové Hebridy.

Druhým poddruhom je horský viacfarebný papagáj, ktorý sa vyznačuje modrou farbou brucha, zelenožltým pruhom krku, čisto zelenými holennými kosťami a podhvostom, červenou oblasťou hrudníka, ktorej bočné strany sú oranžové. Jeho distribučná oblasť je na východ od Austrálie a okolo. Tasmánia.

Nemenej slávne, ale vzácnejšie papagáje sú lorisi široké. Existuje ich osem druhov. Spomenieme iba tie so žltým chrbtom, fialové a dámske. Prvý žije v severnom a strednom Moluku, druhý - na juhu, tretí - na Novej Guinei a blízkych malých ostrovoch. Sú veľké asi ako kavka, teda asi 30 centimetrov dlhé. Zobáky sú oranžovočervené, okolo očí je úzky sivý krúžok holej kože.

Všetky tieto papagáje sú obzvlášť náročné na kŕmenie a sú veľmi teplomilné. Ale s náležitou starostlivou starostlivosťou žijú dlho, pevne spojení s človekom. Aj dospelé vtáky odchytené v prírode sa dajú ľahko skrotiť, ak sú držané osamote. Vo svojej schopnosti napodobňovať ľudskú reč prekonávajú nielen ostatné druhy lorisov a papagájov, ale aj väčšinu veľkých a stredne veľkých papagájov (s výnimkou sivých a niektorých amazoniek).

Lorica červená (Eos bornea) je úžasne krásny, jasný vták. Žije na ostrovoch Moluccas a Kai. Jedná sa o ladný, štíhly papagáj žiarivo červenej farby (perie na spodnej časti tela je biele). Primárne perie krídla je čierne s červenými „zrkadlami“ a sekundárne perá sú červené s čiernymi vrcholmi.

Veľké kryty krídla (v zadnej časti) - modré s čiernym. Undertail a prúžok od neho k nohám sú čierno-modré. Hnedé oči sú obklopené pásom modrošedej kože. Účet je u mužov tmavo oranžový a u žien svetlooranžový. Posledné menované majú o niečo menšiu hlavu, viac zaoblenú a elegantného tvaru. Dĺžka vtákov je asi 30 centimetrov. Vedecký názov (Eos) dostal papagáj na počesť starogréckej bohyne ranného úsvitu Eos (alias Aurora).

Na Novej Guinei je rozšírená lord tmavý (Pseudeos fuscata). Hlavná farba operenia je olivovo hnedá, vták je veľmi krásny. Zobák je červenooranžový. Na temene hlavy je veľká slamovožltá škvrna. Okolo krku je žltooranžová stuha, pozdĺž hrudníka druhá takáto stuha, ale tmavšia, oranžovejšia. Brucho a stehná sú červené. Undertail je modrý.

V polovici 80. rokov žil v jednom z výbehov moskovskej zoologickej záhrady tmavý loris, ktorý sa „skamarátil“ (či skôr vytvoril pár) s červenohlavou aratou, úplne nesúvisiacim papagájom privezeným z Južnej Ameriky. Tieto samotárky boli tlačené k zbližovaniu vďaka mimoriadnej spoločenskosti charakteristickej pre všetky druhy papagájov. Vtáky trávili všetok čas spolu, túlili sa a nežne si prstami prstov prstovali. Jedli však z rôznych podávačov: aratinga obhrýzala zrná a loris lapovala sladkú zmes medu a kompótu.

Sotva niekto zostane ľahostajný pri pohľade na papagáje loris. Ale u nás, rovnako ako v mnohých iných, sú tieto nádherné vtáky vzácnymi obyvateľmi domácich kútov zoo. Neznášajú dlhodobý transport kvôli ťažkostiam s kŕmením a rýchlejším metabolizmom ako iné papagáje. Ďalšie dve okolnosti bránia širokému rozšíreniu papagájov a lorisov medzi amatérov. Jedným z nich je, že lordy, rovnako ako všetky vtáky, ktoré jedia mäkké a mokré jedlo, majú tekutý trus.

Papagáj rýchlo zafarbí spodok klietky, rošt, ostriež a niekedy aj stenu miestnosti najbližšie k jeho príbytku. A to nielen výkalmi, ale aj postriekaním jedlom. Kovový alebo ľahko umývateľný plastový podnos klietky je lepšie zakryť papierom, ktorý na vrchu stlačte hrubou sieťkou (bez nej papagáj rýchlo roztrhne papier na kúsky). Túto posteľnú bielizeň musíte meniť každý deň. Niektorí majitelia lorisov položili na paletu vrstvu veľkých pilín.

Ďalšia negatívna okolnosť: väčšina lorisov a lorikov, ak ich niečo obťažuje, vydáva hlasné a prenikavé škrípavé výkriky, ktoré vydržia iba najtrpezlivejší milovníci vtákov.

Hlavnou zložkou stravy červených, širokých a tmavých šupiek je tekutá kaša pozostávajúca z krupice, ovocia, vitamínov, pšeničnej alebo ryžovej múky vo forme vločiek. Nevyžaduje varenie, jednoducho sa zriedi horúcou vodou. Postupne po kúsku sa pridáva cukor (najlepšie ovocie), med, ovocné a mrkvové šťavy, šípkový sirup, akýkoľvek domáci džem (najmä červené a čierne ríbezle potreté cukrom). Môžete sem pridať aj prášok glukonátu vápenatého a glycerofosfátu a raz týždenne jednu alebo dve kvapky vo vode rozpustného multivitamínu pre vtáky. Kondenzované mlieko by nemalo byť súčasťou zmesi, inak rýchlo vykysne.

Na ochranu vtáka pred rozrušením počas horúceho obdobia sa odporúča podávať tekuté krmivo v malých dávkach dvakrát až trikrát denne.

Loris dobre konzumuje jablká, hrušky, hrozno, banány, grapefruity a akékoľvek záhradné bobule. Môžu im byť ponúkané plátky vareného kuracieho mäsa, sušený biely chlieb máčaný v sladkom čaji alebo v roztoku medu a mäkké jedlo pre hmyzožravé vtáky (strúhaná mrkva s nadrobno nakrájaným vareným vajcom a nasekanou bielou strúhankou). Na jar dostanú papagáje vetvy rozkvitnutej vŕby a ovocné stromy s otvorenými púčikmi, prvé ružice púpavy a v lete sladké hlavičky kvitnúcej ďateliny a vší drevnej. Nákladné vozidlá si musia dlho zvykať na namočené zrná pšenice a kukurice.

Viacfarebné lorikety si rýchlo zvyknú na krmivo pre obilie (slnečnica, ovos, ovsené vločky, biele kanárikové semienko), ktoré sa nakoniec stane základom stravy. Ale rovnako ako všetkým papagájom s kefkou je potrebné dávať cereálie, med, ovocie, džúsy. Keď sú outlone chované v stiesnených klietkach, obvykle nejdú na zem, jedlo sa berie z ostrieža alebo visí na rošte. V priestrannejších obydliach zostupujú na podlahu, ale neochotne.

Pohoda vtáka do značnej miery závisí od veľkosti jeho domu a od toho, ako je vybavený. Schopnosť liezť na rôzne bidlá, rebríky a lichobežníky je pre tieto papagáje ešte dôležitejšia ako schopnosť lietať. V stiesnených podmienkach sa lorisie a lorikety cítia utláčané.

Život vo voľnej prírode a vo voliére

Svojím správaním a životným štýlom sú loriky zhruba podobné papagájom s rovnakou veľkosťou. Žijú v pároch alebo v kŕdľoch v lesných oblastiach. Šikovne vylezte na konáre, použite obe labky a zobák. Hniezdia v dutinách vysokých stromov. Väčšina druhov má v znáške iba dve vajcia.

Všetky lorisie veľmi radi plávajú. Pokiaľ im nie je možné zabezpečiť vhodný plavecký oblek, môžete vtáky postupne zvyknúť na postrek fľašou s rozprašovačom.

Papagáje s kefovým jazykom žijúce v priestranných miestnostiach sa môžu množiť pri dobrej starostlivosti a kŕmení. Ich chov je už zvládnutý v USA a západnej Európe. Najjednoduchší spôsob, ako získať potomkov, je viacfarebná lorikete: stačí páru poskytnúť veľkú klietku s rozmermi 150x70x70 centimetrov. Hniezdny dom je vyrobený z dosiek alebo preglejky, jeho výška je 45-50, spodná plocha je 30x30 a priemer odpichového otvoru je 8-10 centimetrov. Ochotnejšie sú papagáje a lorisie, ktoré obývajú duté hniezda z dutého kmeňa stromu. Na dno hniezda sa naleje 5-7 centimetrov vrstva rašeliny zmiešaná s pilinami. Vtáky veľmi rady prenocujú v dome, preto by sa mali čistiť častejšie.

Samica papagája inkubuje vajíčka 23 - 25 dní. Rodičia kŕmia kurčatá 7-8 týždňov, potom opustia hniezdo a po ďalších 2-3 týždňoch začnú jesť samy. Mladé loriky majú kratší chvost ako ich rodičia a zobák nie je čisto červený. Viacfarebné loriky narodené v zajatí sa dajú ľahko skrotiť a naučiť sa dobre „rozprávať“. Takto sa líšia od dospelých odchytených v prírode. Chovajú sa v pároch alebo skupinách. Tieto vtáky majú pokojnú dispozíciu, takže dobre vychádzajú s korelami a andulkami.

Pin
Send
Share
Send
Send