Vtáčie rodiny

Ďatle škvrnité, Dendrocopos

Pin
Send
Share
Send
Send


Ďateľ menší - Dendrocopos kizuki

Vyzerá to ako veľký ďateľ s ostrými krídlami, ale ešte menší (o niečo väčší ako vrabec), chrbát je hnedý v bielych priečnych pruhoch, krídlo je čierne s bielymi pruhmi.

Od ďatľa mačkovitého ho ľahko rozoznáme podľa hnedosivého dna s tmavými pruhmi. Drážky sú priehlbiny zvyčajne na bočných vetvách, často sa živia aj vysokými bylinami, napríklad boľševníkom.

Plemená v lužných lesoch od Amuru po južný Kuriles. Takmer všade sa vyskytuje častejšie ako ďateľ veľký.

Ďateľ malý Ussuri, Yungipicus kizuki permutatus (Jungipicus kizuki permutatus)

Ďateľ ďateľ Ussuri Lesser sa dá ľahko odlíšiť od typického Y. k podľa šedej koruny, bielej strumy a 6 bielych pruhov na vonkajších vrstvách primárnych letiek. kizuki z ostrova Kyushu. Mierne sa líši od rás v Kórei, Hokkaidó a Sachalin, ale stále sa porovnáva s typickými Y. seebohmi z ostrova Hokkaido u juhoruských vtákov, zátylok je hnedastý, nie je zachytený sivou temennou čiapočkou a na krídle. a chvost sú biele pruhy užšie. Naše vtáky sú navyše v priemere väčšie.

Krídlový chvost metatarzálneho zobáka je rovnaký od predného okraja nosných dierok. V priemere je krídlo u dospelých o niečo dlhšie ako 9,0 cm a chvost o niečo dlhšie ako 5,6 cm a ženy sú o niečo väčšie ako muži. , v najbližších rasách to najväčšie veľkosti zvyčajne nedosahujú, pre vtáky Ussuri stredná veľkosť.

Na opis slúžilo: starý muž z 15. - 28. decembra 1910. Sedanka a dospelý Sami boli odobratí na rovnakom mieste, obaja v Buturlinovej zbierke.

Oko je červené alebo hnedočervené, nohy olivovosivé, zobák tmavosivý nadržaný.

Obýva južné ruské územie, najlepšie plantáže mäkkých stromov.

Sachalin malý okrídlený ďateľ Yungipicus kizuki ijimae

Sachalin malý špicatý krídelník sa farebne nelíši od ussuri, ale je menší: zobák s krídlovým chvostom

V porovnaní s U. K. seebohmi zo susedného ostrova Hokkaido má rasa Sachalin o niečo dlhší chvost, kratší zobák (rasa z Hokkaida má chvost okolo a zobák

Nachádza sa v južnej, japonskej polovici Sachalinu, ale pravdepodobne sa vyskytuje aj na našej časti ostrova, prinajmenšom počas migrácie.

Ďateľ veľký Yungipicus nanus

Ďateľ veľký sa líši od predchádzajúceho druhu tým, že široký belavý pruh od oka prechádza cez uši a široko splýva s bielymi stranami krku.

Tento druh v množstve poddruhov (z ktorých niektoré sú, mimochodom, veľmi malé) je rozšírený v Indii a Číne.

Najbližšie k nám je severočínska rasa Y. n. scintilliceps (Yu.N. scintilliceps)

V priemere je o niečo menší ako náš a vyznačuje sa hnedastým nádychom prednej časti chrbta, silnejším bledohnedým kvetom na spodnej strane a ostrejšie vyvinutými čiernymi priečnymi pruhmi na zadnej strane chrbta.

Ďateľ veľký Ussuri, Yungipicus nanus doerriesi (Yungipicus nanus derrisi)

U ďatľa veľkého Ussuriho s ostrými krídlami je horná strana krku a predná časť chrbta čierna, vrátane ramien, priestoru medzi ramenami, zadná časť a bedrá sú biele so širokými čiernymi priečnymi pólmi iba na bedrá, chvostové prikrývky a dva páry stredného chvostového peria sú čierne bez znakov, letkové perie s bielymi škvrnami vytvárajúcimi na vonkajších sieťach 5 bielych pruhov, na horných krídelných krytoch biela plocha tvorená koncami vnútorného stredného a veľkého krytu.

Koruna je popolavosivá, z bočných strán úzko ohraničená čiernou farbou, uši červeno-dymové, od očí nad ušnou časťou a po stranách krku široký biely prúžok, pod ktorým od zadného okraja uši po záhyb krídla majú široký čierny prúžok, hrdo biely, po jeho stranách nevýrazný tmavošedý prúžok strakatý bielou farbou, nespájajúci sa s čiernym prúžkom hrdla. Zvyšok víz je biely s miernym okrovým nádychom a s tenkými čierno-hnedými čiarkami.

Oko je ružové, červenohnedé alebo (? U mladistvých) hnedé, zobák a nohy sú tmavosivé.

Krídlo je zvyčajne chvostový metatarzálny zobák od predného okraja nozdier v blízkosti

Distribuované v oblasti Ussuri v Kórei a priľahlých častiach Mandžuska, preferujú dubové plantáže.

Zistite, čo je ďateľ menší v iných slovníkoch:

ďateľ menší s ostrými krídlami - margasis genys mažylis statusas T sritis zoologija | vardynas atitikmenys: veľa. Dendrocopos kizuki, Yungipicus kizuki, Picoides kizuki angl. ďateľ trpasličí vok. Kizukispecht, m ​​rus. Ďateľ ďatelinový, m pranc. pic kisuki, m ryšiai: …… Paukščių pavadinimų žodynas

Ďateľ malý - Dendrocopos minor pozri tiež 17.1.4. Rod ďateľ škvrnitý Dendrocopos ďateľ malý Dendrocopos minor Malý (o niečo väčší ako vrabec) ďateľ. Chrbát a krídla sú čierne s bielymi pruhmi, temeno hlavy u mužov je červené, u žien biele, u mladých ... ... Ruské vtáky. Adresár

Veľký špicatý ďateľ - Dendrocopos canicapillus pozri tiež 17.1.4. Rod ďateľ škvrnitý Dendrocopos Ďateľ veľký Dendrocopos canicapillus Menší škorec, šedohnedá hlava so svetlými pruhmi, zadný krk s bielym priečnym pruhom, biely chrbát, brucho ...... Vtáky Ruska. Adresár

Ďateľ veľký - Dendrocopos major pozri tiež 17.1.4. Rod ďateľ škvrnitý Dendrocopos Ďateľ veľký Dendrocopos major Najbežnejší ďateľ takmer všade v Rusku. Väčší ako drozd. Na krídle je veľká biela škvrna, zadná strana je čierna, boky sú biele (v ... ... Vtáky Ruska. Príručka

Ďateľ sivý - Picus canus pozri tiež 17.1.2. Rod Ďatle zelené Picus Ďateľ sivohlavý Picus canus Hlava, krk a brucho sú sivasté, muži majú červené čelo, čierne fúzy po stranách hlavy. Mladé vtáky sú mierne hnedasté, bez fúzov. Distribuované na juhu zóny lesa od ... ... ruských vtákov. Adresár

Ďateľ zelený - Picus viridis pozri tiež 17.1.2. Rod Ďateľ zelený Picus Ďateľ zelený Picus viridis Celá zelená, temeno hlavy je červené, čelo a okraje očí sú čierne, fúzy sú u mužov široké čierne s červenými pruhmi. Mladé vtáky s častými tmavými ... ... ruskými vtákmi. Adresár

Ďateľ trojprstý - Picoides tridactylus pozri tiež 17.1.3. Rod ďateľ trojprstý Picoides Ďateľ trojprstý Picoides tridactylus Veľkosť drozdov. Čiernobiele, s priečnym vzorom na bokoch a niekedy na bruchu, bielym chvostom a hornou časťou chrbta ... ... Vtáky Ruska. Adresár

Sýrsky ďateľ - Dendrocopos syriacus pozri tiež 17.1.4. Rod ďateľ škvrnitý Dendrocopos ďateľ sýrsky Dendrocopos syriacus Veľmi podobný ďateľovi škvrnitému, ale čierny pruh zo zobáka nedosahuje čierny zátylok. V Rusku bolo iba niekoľko ... ... ruských vtákov. Adresár

Ďateľ stredný - Dendrocopos medius pozri tiež 17.1.4. Rod ďateľ škvrnitý Dendrocopos Ďateľ prostredný Dendrocopos medius Podobne ako ďateľ veľký škvrnitý, ale o niečo menší, po stranách sú tmavé pruhy, vrchol hlavy u dospelých vtákov je vždy červený, ... ... Vtáky Ruska. Adresár

Ďateľ bielochrbtý - Dendrocopos leucotos pozri tiež 17.1.4. Rod ďatle škvrnité Dendrocopos Ďateľ bielozubý Dendrocopos leucotos Dolný chrbát a horný chvost sú biele, krídlo nemá veľkú guľatú bielu škvrnu, ale s bielymi priečnymi pruhmi, vrchol hlavy je ... ... Vtáky Rusko. Adresár

Biotop

Ďateľ veľký (Dendrocopos (Yungipicus, Picoides) canicapillus) distribuované vo východnej a juhovýchodnej Ázii. Najzápadnejšia časť vo forme úzkeho pruhu zahŕňa spodnú vrstvu himalájskych hôr od severného Pakistanu po východ na indické štáty Arunáčalpradéš a Assam a roviny Nepál a Bhután. Na východ od Bangladéša sa rozpätie rozširuje severovýchodným smerom do ruského Primorye a na juhovýchod na ostrovy Sumatra a Kalimantan. Tento ďateľ žije aj na väčšine územia Indočíny a na Kórejskom polostrove. Na väčšine územia je ďateľ veľký špicatý obyčajný vták, ktorý obýva najrôznejšie krajiny s drevnatou vegetáciou: ľahké a husté lesy so vždy zelenou alebo listnatou vegetáciou, krovinové húštiny, záhrady. V Primorye a na severe Číny sú jeho hlavnými biotopmi zmiešané a listnaté lesy, v pobrežnom páse ostrovov juhovýchodnej Ázie - mangrovy. Spravidla sa tento ďateľ nevyskytuje v horách nad 2 000 m n. M., Ale na Sumatre bol zaznamenaný v nadmorskej výške 2 800 m.

Vzhľad

Veľký špicatý ďateľ - malý zástupca rodiny s pomerne dlhým, takmer rovným zobákom. Všeobecná farba jeho operenia je pestrá čierna a biela hore a belavá šedá dole, v dolnej časti chrbta je vyvinutá dobre viditeľná svetlá škvrna v tvare diamantu. Čelo a temeno sú hnedosivé, prechádzajú do čierneho occiputu. Samec má po stranách occiputu niekoľko červených pierok. Zvyšok hlavy má pruhovaný vzhľad so striedajúcimi sa bielymi a hnedosivými operenými plochami. Jeden z dvoch tmavých pruhov sa tiahne od oka k dolným krytom uší a potom klesá ku krku, druhý, užší a rozptýlenejší (tzv. „Fúzy“), prechádza od zobáka pod lícami do strany krku, kde splýva s prvým pruhom. Líca a hrdlo sú belavé. Predná časť chrbta je čierna, letky sú čierne s početnými bielymi škvrnami splývajúcimi do celých línií. Brucho je belosivé s tmavými pruhovanými pruhmi. Dúhovka je červenohnedá alebo červená, nohy a zobák sú tmavosivé. Ženy sa okrem absencie červeného peria na zadnej strane hlavy nelíšia od mužov.

Životný štýl

Rovnako ako väčšina škvrnitých ďatľov, aj ostré krídla veľké sú sedavé druhy, ktoré sú v severnej časti pohoria náchylné na jesenný potul. Netvorí stáda, ale môže sa stretávať v malých rodinných skupinách. Hlavnou potravou tohto ďatľa je hmyz: húsenice, dvojkrídlovce, malé chrobáky a mravce. V zime niekedy zje semená. Ďateľ veľký špicatý sa často pasie od dna vodorovných konárov. Pri hľadaní potravy je často zavesený na konároch a odrezkoch listov zospodu. Ďateľ pomocou zobáka vyberá kúsky kôry a lišajníkov, dlho však nebuší na jednom mieste.

Rozmnožovanie

Veľké špicaté plemená v Himalájach od apríla do júla, v juhovýchodnej Ázii od decembra do apríla. V Rusku sa párenie a ovipozícia vyskytuje začiatkom mája, mláďatá sa objavujú v polovici júna. Dutinu pre hniezdo otĺkajú obaja vtáci z páru. Je usporiadaný vo výške 2,5-15 m od povrchu zeme v horizontálnej vetve suchého stromu, často s odpichom v dolnej časti, hniezda sa nachádzajú na pňoch. Spojka obsahuje 3 - 5 vajec v južnej časti sortimentu a 6 - 8 vajec v severnej časti. Inkubácia trvá 12-13 dní, počínajúc od znesenia prvého vajíčka. Vo dne sa na hniezde striedavo striedajú samce a samice, v noci sa inkubuje jedna samica. Keď sa objaví dravec alebo osoba, obidve vtáky opustia hniezdo a nehybne sedia neďaleko, splývajú s prostredím. Vyliahnuté kurčatá sú nahé a bezmocné, asi dva týždne ich rodičia striedavo zohrievajú. Obidve dospelé vtáky tiež prinášajú kurčatám potravu a odstraňujú po nich trus. Na rozdiel od väčšiny ostatných druhov ďatľov mláďatá veľkého vtáka s krídlovými krídlami neopúšťajú hniezdo až do samotného odchodu a v posledných dňoch sa správajú ticho na dne hniezdnej komory. Začnú lietať asi vo veku 3 týždňov, ale nejaký čas zostanú u rodičov, kým sa dajú do samostatného života.

Lopaten

Napriek tomu, že tvar zobáka lopatky a lyžice je veľmi podobný, princíp činnosti pri ich kŕmení je odlišný. Kolpík hýbe hlavou doľava a doprava a ...

Čierna hus

Rozsah tichomorskej husi husej sa tiahne v úzkom páse pozdĺž celého severného pobrežia Ázie a Severnej Ameriky. Väčšina obyvateľstva sa nachádza v ...

Čajka čajková

Óda na čajku. Čajka sleďová - koľko strachu a nechuti tieto dve slová vyvolávajú medzi nováčikmi a pozorovateľmi mladých vtákov. Ale staré ...

Pin
Send
Share
Send
Send