Vtáčie rodiny

Firetail finch

Pin
Send
Share
Send
Send


Firetail finch (lat. Stagonopleura bella ) Je austrálsky spevák z čeľade tkáčovitých.

1. Popis

Pěnkava ohnivá je dlhá 10 až 13 cm a váži 14 g, teda o niečo menšia ako pinka diamantová. Neexistuje žiadny sexuálny dimorfizmus.

Perie je väčšinou olivovo hnedé. Biela hruď má tenké tmavé pruhy. Na hlave je čierna maska ​​s bledomodrými kruhmi okolo očí a hrubým červeným zobákom. Telo je fialové. Tarzy sú ružové. Krídla sú krátke a zaoblené a chvost je krátky a zaoblený. Mladé vtáky majú menej farebné operenie s menšou maskou nad očami a načernalým zobákom.

2. Šírenie

Pěnkava ohnivá je endemitom juhovýchodnej Austrálie. Distribučná oblasť siaha od Newcastlu až po ostrov Kangaroo. Najčastejšie sa vták vyskytuje na ostrove Tasmánia a na ďalších ostrovoch. Žije v pobrežných pustatinách, lesoch a hustých krovinách, nikdy nie ďaleko od vody. Vo všeobecnosti je to plachý vták. V Tasmánii však hniezdi dokonca aj v záhradách a parkoch. Vo veľkomeste Hobart hniezdi dokonca aj v predzáhradkách.

3. Správanie

Pěnkava ohnivá sa považuje za sedavého vtáka. Mimo hniezdneho obdobia ho možno pozorovať v malých skupinách do 12 vtákov. V austrálskom Novom Južnom Walese sa príležitostne dokonca pripájajú ku kŕdľom Astrild s červeným browse. Let je veľmi priamy a často veľmi rýchly. Je to viditeľné, keď vták letí nad otvorenými lúkami v pomerne hustej zalesnenej oblasti.

4. Výživa

Pěnkava ohnivá sa živí hlavne semenami trávy, ako aj semenami kazuaríny a čajovníka. Niekedy je jedlo doplnené drobným hmyzom a slimákmi. Väčšina potravy sa vyhľadáva na zemi a vtáky môžu vysokou rýchlosťou skákať na veľké vzdialenosti. V prípade nebezpečenstva sa potichu uhniezdia pri zemi a vďaka svojej perovej farbe sú sotva odlíšiteľné.

5. Rozmnožovanie

V období hniezdenia od októbra do januára si pěnkava ohnivá buduje hniezdo v hustom lístí bližšie k zemi. Hniezdo je postavené z tenkých slamiek trávy a plnené perím. Pripomína fľašu s dlhým tunelovým vstupom na strane, ktorá vedie do hniezdnej oblasti.

Oba rodičovské vtáky si stavajú hniezdo, inkubujú 5 až 8 vajec približne 20 dní a kŕmia potomstvo, ktoré po 20 dňoch opúšťa hniezdo. Osamostatnia sa po 4 týždňoch a dospievajú po 9 - 12 mesiacoch.

6. Obsah

Pěnkava ohnivá nehrá významnú úlohu v európskom chove okrasných vtákov a v Austrálii sa tiež chová zriedka v zajatí. Prvý pár vtákov dovážaný do Európy bol prevezený v máji 1870 do londýnskej zoo. Vtáky sa v zajatí chovajú veľmi ťažko, pretože nie sú vôbec vhodné na držanie v klietke.

Poznámky

  1. Boehme R.L., Flint V.E. Päťjazyčný slovník mien zvierat. Vtáky. Latinsky, rusky, anglicky, nemecky, francúzsky. / pod generálnym redakčným vedením akad. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., „RUSSO“, 1994. - S. 448. - 2030 výtlačkov. - ISBN 5-200-00643-0
  2. Nicolai a kol., S. 23
  3. Nicolai a kol., S. 24
  4. Nicolai a kol., S. 24 a S. 25

Literatúra

  • Jürgen Nicolai (Hrsg), Joachim Steinbacher (Hrsg), Renate van den Elzen, Gerhard Hofmann: Prachtfinken - Austrália, Ozeanien, Südostasien... Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 2001, ISBN 978-3-8001-3249-4
  • Peter Clement, Alan Harris, John Davis: Pěnkavy a vrabce - Sprievodca identifikáciou, Christopher Helm, Londýn 1993, ISBN 0-7136-8017-2
Stiahnuť ▼
Tento abstrakt je založený na článku z ruskej Wikipédie. Synchronizácia dokončená 21. 7. 11 12:46:32
Podobné abstrakty: Pi bella cosa, Mi gorda bella, Bella ciao.

Pin
Send
Share
Send
Send