Vtáčie rodiny

Sýkorka sivá - Baeolophus ridgwayi, druh

Pin
Send
Share
Send
Send


Vladimír Bondar. Okres Mogilev

Celé územie Bieloruska

Rodina Tit - Paridae.

V Bielorusku - P. c. cristatus.

Bežné hniezdenie sedavých a kočovných druhov. Nachádza sa všade, možno častejšie v severnej polovici.

Joseph Kremis, Postavy (región Vitebsk)

Malá sýkorka (o niečo väčšia ako pižmovka) sa líši od ostatných druhov kvôli prítomnosti dobre viditeľného trsu belavých pier s priečnymi tmavošedými pruhmi na hlave. Chrbát, krídla a chvost sú sivohnedé. Boky hlavy sú biele s čiernymi pruhmi lemujúcimi líca, horný pruh prechádzajúci cez oko. Pod zobákom je na hrudi čierna škvrna, prsia a brucho sú svetlo dymovo hnedé, brucho má niekedy po stranách ryšavku. Účet a nohy sú čierne. Hmotnosť samca 10 - 12 g, samica 10 - 12 g. Dĺžka tela (obe pohlavia) 12 - 13 cm, rozpätie krídel 19 - 21 cm. Dĺžka mužského krídla 6 - 6,7 cm, chvost 5 - 6 cm, tarzus 1, 5 - 2 cm, zobák 0,7-0,9 cm .Dĺžka krídla samíc 6-6,7 cm, chvost 4,5-5,5 cm, tarzus 1,5-2 cm, zobák 0,6-0, 9 cm.

Alexander Ifikov, env. Orša (oblasť Vitebsk)

V osadách je menej častý ako iné druhy sýkoriek. Pieseň je tiché štebotanie, ktoré je počuť častejšie skoro na jar, v marci.

Charakteristický obyvateľ ihličnatých lesov. Nenachádza sa na listnatých plantážach kedykoľvek počas roka. Obýva stredné a staré borovicové a smrekové lesy, ako aj borovicové smrekové lesy. Niekedy hniezdi v mladých porastoch, ale iba tam, kde sú samostatné staré duté stromy. Zriedkavo sa vyskytuje v zmiešaných ihličnatých listnatých lesoch. Vyhýba sa tesnej blízkosti človeka, hoci sa často usadzuje v ihličnatých lesných parkoch, na miestach rekreácie pre ľudí. Mimo obdobia rozmnožovania, najmä na jeseň a v zime, sa na neobvyklých miestach vyskytujú aj kŕdle kočovných vtákov pozostávajúce z rôznych druhov (pika, brhlík lesný, sliepky, sýkorka veľká atď.): Listnaté lesy, mladé porasty, záhrady, letné chaty , atď ...

Joseph Kremis, Postavy (región Vitebsk)

Začiatok reprodukcie sýkora chocholatého sa líši z roka na rok v priebehu 12–16 dní, v závislosti od ročných podmienok. Vtáky sa zvyčajne začnú rozmnožovať v druhej dekáde - tretej dekáde marca. V tejto dobe sýkorky obsadzujú hniezdnu oblasť, rozdelia sa do párov a samce začnú intenzívne spievať. Plemená v samostatných pároch.

Hniezdo je zvyčajne postavené do 7–11 dní, doba na jeho stavbu môže byť kratšia - 4–6 dní. Je usporiadaná v dutinách s úzkym vstupným otvorom (25 - 30 mm), vytvorených v kmeni stromu namiesto zhnitého uzla, v zhnitých pňoch atď. Takéto dutiny sú zvyčajne umiestnené nie vysoko nad zemou (0,5 - 2 m ). Vtáky ich čistia od drevného prachu, často sa rozširujú a v prehnitých pňoch môžu takmer úplne vydlabať priehlbiny. Okrem toho sýkorka chocholatá príležitostne zaberá priehlbiny ďatľov, minuloročné priehlbiny sýkoriek hnedohlavých a čiernohlavých, niekedy aj hniezda starých veveričiek alebo hniezda v dutinách medzi konármi hniezd dravých vtákov. Niekedy hniezdi na zemi.

Vladimír Bondar. Chaussky District (oblasť Mogilev)

Stavia hniezdo z machu s miernou prímesou lišajníkov, vlasov, vlny. Zároveň vlna lemujúca podnos, niekedy s prídavkom rastlinného chmýří, pavučín a kokónov hmyzu, spadne do akejsi plsti. Veľkosť hniezd do značnej miery závisí od prístrešku, v ktorom je zabudovaný. Priemerná veľkosť hniezd: výška podnosu - 3,2 cm, priemer podnosu - 4,5–5,5 cm, vtáky volia priehlbiny s úzkym otvorom (priemer od 3 do 6 cm). Medzi dokončením stavby a začiatkom kladenia uplynie 7–10 dní.

Vladimír Bondar, Mogilev

V znáške je 5-9 (zvyčajne 6-7) vajec. Pre juhozápadné Bielorusko sú uvedené znášky 4–7 vajec, priemerne 5,2. Škrupina je lesklá, mliečne biela, povrchové škvrny sú svetlé a tmavé hrdzavo červené, sýto červenkasto fialové. Na tupom póle vajíčka tvoria bodky, často hustejšie umiestnené, korunu. Hmotnosť vajíčka 1,3 g, dĺžka 16-17 mm, priemer 12-13 mm.

Vták začína znášať vajcia skôr ako mnoho iných druhov sýkoriek - v druhej alebo tretej aprílovej dekáde. Vrchol ovipozície prvého chovného cyklu sa vyskytuje v tretej dekáde apríla - prvej dekáde mája. Niektoré páry majú dvoch potomkov ročne. Druhé spojky sa objavujú v júni. Inkubujú sa iba ženy 13 - 15 dní. Samec v tomto čase získava potravu pre samicu i pre seba. Obaja rodičia kŕmia mláďatá.

Joseph Kremis, Postavy (región Vitebsk)

Mláďatá vydržia v hniezde 18 - 22 dní (podľa iných zdrojov asi 17 dní), najčastejšie vylietajú 19 - 20 dní. Prvé tri dni kurčiat a samice, ktorá kurčatá zohrieva, kŕmi samec, potom sa k nemu pripojí samica. Mláďatá v hniezdach a mláďatách prvého chovného cyklu boli zaznamenané v druhej - tretej májovej dekáde, výskyt kurčiat druhého chovného cyklu bol zaznamenaný v tretej dekáde júla.

Mláďatá, ktoré sa dostali z hniezd, sú doplňované dospelými vtákmi po dobu 7–10 dní. Potom sa mláďatá začnú kŕmiť samy a túlať sa blízko hniezda. Pohniezdia sú spolu asi mesiac po opustení hniezd.

Jozef Kremis. Okres Postavy (oblasť Vitebsk)

Jedlo tejto sýkory je zmiešané; rovnako často žerie aj hmyz zhromaždený na konároch ihličnatých stromov, aj semená týchto druhov. Kozy sýkorky dospelých sa živia hlavne Lepidoptera, Coleoptera, Hemiptera, Diptera, Hymenoptera, pavúky a inými malými článkonožcami. Semená borovice a smreka zaujímajú v ich strave významné miesto. Vtáky hľadajú potravu hlavne na stromoch, ako aj medzi lesnými podstielkami. Skladovanie potravy má v živote druhu svoje pevné miesto. Intenzívnejšie sýkorky skladujú potravu v septembri - októbri (hlavne zvieratá: húsenice a pavúky), v marci - júni si vtáky vytvárajú zásoby semien borovice a smreka.

Vladimír Bondar, Mogilev

Spektrum a strava kurčiat sa líši od spektra a stravy dospelých vtákov. Dospelé vtáky prichádzajú s jedlom do hniezda so 6–7 kurčatami vo veku 9–11 dní 280–310-krát počas dňa (16–18 hodín vopred). Potraviny sa zhromažďujú v blízkosti hniezda, zvyčajne nie ďalej ako 60 m od neho. Prvé dva dni sú kurčatá kŕmené miazgou pavúkov a húseníc, od tretieho do siedmeho - pavúkmi a malými húsenicami, od ôsmeho do dvadsiateho prvého dňa, malé motýle, cikády, malé chrobáky, dvojkrídlovce, kuriatkam sa prinesú piliarky a pod.

Potraviny sa zhromažďujú v korunách veľkých stromov v blízkosti hniezda, zvyčajne nie ďalej ako 60 m od neho. Poľovná oblasť v zmiešaných lesoch juhozápadného Bieloruska sa pohybovala v rozmedzí 11 - 14 tisíc metrov štvorcových, v priemere 12,5 tisíc metrov štvorcových.

Vladimír Bondar, Mogilev

Na jeseň sa znášky združujú v kŕdľoch s znáškami iných druhov vtákov (chrobáky, pikas, brhlíky a iné druhy sýkoriek) a spoločne sa túlajú pri hľadaní potravy.

Populácia sýkorky chocholatej je stabilná, v Bielorusku sa odhaduje na 200 - 350 tisíc párov.

Maximálny vek zaznamenaný v Európe je 11 rokov 7 mesiacov.

Valery Kiselyov, okres Gomel

Vladimír Bondar. Okres Mogilev

Vladimír Bondar, Mogilev

Vladimír Bondar, Mogilev

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Zvierací svet Bieloruska. Stavovce: príručka k štúdiu" Minsk, 2013. -399 s.

2. Nikiforov M. Ye., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. „Birds of Belarus: Reference book-identifier of hniezda a vajcia“, Minsk, 1989. -479s.

3. Gaiduk VE, Abramova IV "Ekológia vtákov na juhozápade Bieloruska. Passerines: monografia". Brest, 2013. –298s.

4. Fedyushin A. V., Dolbik M. S. „Birds of Belarus“. Minsk, 1967.-521s.

5. Abramova IV, Gaiduk VE „Aktivita druhov čeľade sýkorkových (Paridae, Passeriformes) počas obdobia hniezdenia v lesných ekosystémoch“ / Vesnik Brestskaga Onіversiteta. Šedá 5. Chémia. Bialogia. Navuki ab zyamlі č. 1. 2017. С.5-13

6. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING list of longevity records for European birds.

Materiály

  • «
  • 1 (aktuálny)
  • 2
  • 3
  • »
  • «
  • 1 (aktuálny)
  • 2
  • 3
  • »

Počet druhov v „sesterských“ taxónoch

vyhliadkaSýkorka siváBaeolophus ridgwayiRichmond1902
rod(Baeolophus)Baeolophus
rodinaSýkorky (sýkorky)ParidaeVigori1825
nadrodinaSlavkovSylvioidea
infraobjednávkaVrabcePasserida
podrad / podradSpeváciOscines
oddelenie / objednávkaVrabcePasseriformes
superobjednávka / superobjednávkaNew Sky Birds (Typical Birds)NeognathaePycroft1900
infraclassSkutočné vtáky (Fan-tailed birds)NeornityGadow1893
podtriedaCilegrud Birds (Fan-tailed Birds)Carinatae Ornithurae (Neornithes) Ornithurae (Neornithes)Merrem1813
triedaVtákyAves
nadtriedaŠtvornohýTetrapodaBroili1913
podtyp / členenieStavovce (lebečné)Vertebrata (Craniata)Cuvier1800
typ / oddelenieChordátyChordata
supertypCoelomické zvieratáCoelomata
oddielBilaterálne symetrické (trojvrstvové)Bilateria (Triploblastica)
suprasekciaEumetazoiEumetazoa
subkingdomMnohobunkové zvieratáMetazoa
kráľovstvoZvieratáAnimalia
super-kráľovstvoJadrovéEukaryotaChatton1925
ríšaBunkový

Medzidruhové konflikty vtákov sa vysvetľujú konkurenciou a hybridizáciou

Mnoho zvierat si žiarlivo stráži svoje územie pred inváziou cudzincov. Je to logické, pokiaľ ide o zástupcu vlastného druhu. Jedinec patriaci k inému druhu sa však často stáva predmetom útoku. Dlho sa verilo, že takáto medzidruhová teritorialita je iba vedľajším produktom vnútrodruhovej teritoriality. Inými slovami, majiteľ na cudzinca zaútočí omylom a pomýli si ho s príbuzným.

Nové dôkazy však naznačujú, že ochrana oblasti pred inými druhmi je adaptívna. Môže vzniknúť a pretrvávať, keď rôzne druhy súťažia o konkrétny zdroj, napríklad jedlo alebo úkryt.

Tím zoológov pod vedením Jonathana P. Druryho z univerzity v Durhame uskutočnil rozsiahlu štúdiu medzidruhových súťaží o územie na príklade severoamerických pästiarov. Po analýze literatúry vedci zistili, že toto správanie je typické pre 104 ich druhov. To je 32,3 percenta z celkového počtu druhov passerínov v Severnej Amerike. Medzidruhová konkurencia je teda rozšírenejšia, ako sa doteraz myslelo.

Podľa autorov sa vtáky vo väčšine prípadov dostávajú do konfliktu o územie so zástupcom jedného konkrétneho druhu. Existuje niekoľko faktorov, ktoré zvyšujú šance na vytvorenie páru konkurenčných druhov. Napríklad vtáky, ktoré žijú na rovnakom biotope, majú podobnú veľkosť a hniezdia v dutinách, sú pravdepodobnejšie zapojené do konfliktov o územie. Pre druhy patriace do tej istej čeľade hrá dôležitú úlohu ďalší faktor - pravdepodobnosť hybridizácie. Ak sú dva druhy schopné vzájomného kríženia, je pravdepodobné, že ich samce navzájom agresívne reagujú.

Na základe získaných údajov vedci dospeli k záveru, že medzidruhové konflikty medzi vtákmi o územie nevznikajú omylom. Toto správanie je adaptívnou reakciou na konkurenciu o obmedzený zdroj, ako aj mechanizmom na zabránenie hybridizácie medzi príbuznými druhmi.

Pin
Send
Share
Send
Send