Vtáčie rodiny

Dobrovoľník z Tomilina ošetrí zranenú sovu, ktorú zachránil poštár z kŕdľa vrán

Pin
Send
Share
Send
Send


Vyzerá to ako sova ušatá, ale farba je žltšia, zadná strana je bledohnedá, spodná strana je svetlejšia, na bočných perách nie je žiadny krížový šrafovanie. "Uši" sú sotva viditeľné (do 18-20 mm). Za letu sú na záhybe krídla viditeľné tmavé škvrny.

Životný štýl.

Obyvateľ rôznych krajín - od tundry po púšte a hory. Obýva všade otvorené oblasti (lužné lúky, močiare, brehy jazier, niekedy plodiny alebo suché stepi). Obyvateľský, kočovný alebo sťahovavý vták. Bežné. Hniezdi na zemi a vytvára si hniezdo zo suchej trávy. Spojka na konci apríla - mája sa skladá zo 4 - 6, a v rokoch s hojnosťou sptsi až 8 - 10 bielych vajec.

Živí sa takmer výlučne myšacími hlodavcami. Lov sa začína za prvého súmraku a často letí cez deň. Nesedí na stromoch, deň trávi na zemi. Let je neponáhľaný, kolísavý, nad samotnou zemou. Na jar môžete pozorovať aktuálny let, keď sa zvláštny výkrik „boo-boo-boo-boo“ popretkáva mávnutím krídel. Jeden z najužitočnejších vtákov, ktorý sa má chrániť.

Líši sa od sovy dlhochvostej v krátkych „ušiach“ a absencie kríženia po stranách, od sovy žltej - v žltých očiach a čiernom zobáku.

Odporúčaná a citovaná literatúra

Sprievodcovia-determinanty geografa a cestovateľa V.E. Flint, R.L. Boehme, Yu.V. Kostin, A.A. Kuznecov. Vtáky ZSSR. Vydavateľstvo „Mysl“ Moskva, editor prof. G.P. Dementieva. Obrázok:

Jedlo

Väčšinu potravy tohto vtáka tvoria malé hlodavce (myši, hraboše, lemmy, potkany, škrečky a ondatry), králiky, rejsky, netopiere, vtáky (brodivé ryby, rybáriky, čajky, škovránky a kozy), hmyz (kobylky, chrobáky, húsenice) a (niekedy) ryby.

Poľovačky sova ušatá kedykoľvek počas dňa, vznášať sa nízko nad otvoreným priestorom. Zvyčajne útočí na korisť z letu alebo zo zálohy a nesie ju v pazúroch. Sovy ušaté sú monogamné a tvoria trvalé páry. Samec priťahuje samicu na svoje stránky nádhernými piruetami vo vzduchu. Niekedy sa obidve vtáky zúčastňujú párovacích letov: prenasledujú sa, pazúria alebo vtipne bojujú.

Obdobie párenia

Vo voľnej prírode je život sovy 13 rokov. Romantické obdobie týchto vtákov sa pozoruje v čase, keď je jar v počiatočnej fáze. Spočiatku sa sova zaoberá stavbou hniezda určeného na letné obdobie. Najradšej opravuje minuloročné hniezdo, nové si postaví len vo výnimočných prípadoch.
Sú chvíle, keď sovy zostanú zimovať a ocitnú sa v sezónnom sťahovaní, potom sa môžu páriť aj v zime. Potreba letov a doba párenia sovy ušatej úplne závisí od množstva potravy v jej dosahu. Muži dosahujú pohlavnú dospelosť vo veku jedného roka. Aby prilákal ženu, vydáva bizarné zvuky, ktoré pripomínajú bubny, a víri vzduchom a robí závratné piruety. Žene, ktorá sa mu páči, venuje darček v podobe lahôdky a svoj tanec predvádza iba pre ňu. Žena dlho flirtuje, ale stále pripúšťa. Styk pokračuje 4 sekundy.

Sova vrcholová - popis, biotop, zaujímavé fakty

Rozmnožovanie

Tieto vtáky si stavajú hniezda na zemi, často v húštinách hustej vysokej vegetácie, a to isté miesto sa dá využívať niekoľko rokov.

Pred začatím stavby hniezda šliape samica miesto, ktoré sa jej páči, a potom sa začne so samotnou stavbou. Hniezdo (s priemerom 20 - 50 cm) sovy ušatej sa skladá z tyčiniek, stebiel trávy, hnijúceho porastu a peria (ktoré si samica vyťahuje z pŕs), v strede je prešliapané vybranie pre vajíčka. V hustej tráve je do hniezda zvyčajne urobený tunel. Spojka môže obsahovať od 4 do 14 bielych vajec, ktoré sa kladú v intervaloch dvoch dní. Na juhu môžu sovy dlhosrsté klásť ročne dve spojky. Iba samica inkubuje vajíčka a samec ju kŕmi.

Obaja rodičia aktívne chránia hniezdo pred predátormi - vrhajú sa na votrelca a hrozivo praskajú zobákmi. Ak sa muž priblíži k hniezdu, samica zvyčajne začne nepokojne krúžiť nad hlavou a niekedy sa na muža ponorí a zasiahne ho labkami. Inkubácia spojky trvá od 21 do 37 dní v rôznych častiach rozsahu. Mláďatá opúšťajú hniezdo vo veku 12 - 18 dní a rodičia ich dopĺňajú mimo hniezda. V tomto veku sa kurčatá skrývajú v blízkosti a pravidelne dávajú hlas rodičom, aby ich kŕmili. Vo veku jedného mesiaca sa kurčatá už môžu prevrátiť z miesta na miesto, za 2 týždne začnú lietať a pokúsia sa loviť samy. Plne dospelé operenie rastie u kurčiat do októbra prvého roku života.

Sova ušatá

Krátka sova je jedným z najbežnejších členov rodiny sov. Nachádza sa dokonca na najodľahlejších ostrovoch Galapágy a na Havaji, kde si ho miestni uctievajú ako zosobnenie svojho veľkého predka. V Rusku sa za starých čias sova močiarna nazývala stepná sova, pretože žije nielen v močiaroch, aj keď tieto patria medzi jej obľúbené biotopy. Tento stredne veľký dravý vták vyhladzuje obrovské množstvo myší a rôznych hlodavcov, pre ktoré je považovaný za jednu z najužitočnejších sov.

Vzhľad

Prvýkrát bol tento vták popísaný dánskym prírodovedcom v 60. rokoch. 18. storočie. Sova ušatá je v mnohom podobná svojmu príbuznému s dlhými ušami, iba „uši“ sú veľmi malé a takmer neviditeľné a skladajú sa iba z niekoľkých pierok. Z tohto dôvodu sa niekedy zaraďuje medzi odrody sov ušatých, ale často sa rozlišuje ako samostatný druh, ktorý má iba zlomok podobnosti s blízkym príbuzným. Čierne škvrny okolo očí žltej farby sú jedným z charakteristických rozdielov medzi sovou ušatou a sovou ušatou.

Veľkosťou je o niečo menšia ako vrana, ale za letu sa vďaka dlhým krídlam (v rozpätí dosahujú meter) javí ako väčší vták. Sovy ušaté vážia 300 - 500 g. Ich dĺžka tela je 30 - 36 cm. Farba ich hornej časti je hrdzavej farby s prevládajúcimi tmavými a ľahkými pozdĺžnymi škvrnami. Spodná časť tela tejto sovy je svetlejšia s tmavohnedými škvrnami.

Na chrbte a krídlach sú charakteristické žltkasté pruhy a na nohách husté svetlé operenie. Na chvoste je nápadných niekoľko širokých priečnych pruhov tmavej farby, zatiaľ čo u sovy dlhochvostej je ich veľa.

Sova ušatá nepatrí medzi zvlášť zhovorčivé sovy, ale ak je chránená, môže vydávať štekavé zvuky a praskať. Muži môžu tiež uskutočniť hovor. Aby odpútal pozornosť nepriateľa od hniezda, môže simulovať zranené krídlo a hlasno škrekotať.

Biotop

Krátke sovy žijú v rôznych častiach sveta, s výnimkou Austrálie a Antarktídy. Najväčšie populácie sa vyskytujú v severnej Európe, na rozľahlosti severoamerického kontinentu a v Ázii.

Sú tiež bežné v Latinskej Amerike (hlavne na juhu a v strede). V strednej Európe, ako aj na afrických územiach, je možné tieto vtáky vidieť iba počas migračnej sezóny. V Rusku sa vyskytujú všade, s výnimkou cirkumpolárnych oblastí. Celková populácia na svete je 2 - 3 milióny jednotlivcov.

Sovy s uškami žijúcimi v trópoch a subtrópoch sa zvyčajne usadia, zatiaľ čo tie, ktoré žijú v subarktických oblastiach, migrujú na jeseň do teplejších miest. Tieto vtáky zvyčajne vytvárajú hniezda nie na stromoch a kríkoch, ale v priehlbinách pôdy pod kríkmi alebo v blízkosti starých zádrheľov, ktoré jamu zakrývajú.

Ich typickou hniezdnou oblasťou sú vlhké nížiny, zvyčajne pozdĺž okrajov močiarov. Ale usadia sa aj v horách. Najmä v Andách žijú ušnice ušaté na vlhkých alpských lúkach v nadmorskej výške až 4 000 m. Tieto vtáky lákajú aj stepi, savana, tundra, morské pobrežia a mokré lúky.

Hlavným kritériom pre výber ich biotopov je otvorený priestor s nízkou vegetáciou. V hustých lesoch sa sovy dlhosrsté nikdy neusadzujú, často ich však možno vidieť na pastvinách v rozľahlosti Európy.

Životný štýl

Tieto sovy sú najaktívnejšie za súmraku a v období párenia a pri výchove svojich potomkov môžu loviť aj cez deň. Ale nepatria k počtu polnočných vtákov, radšej sa ukrývajú na hniezdiskách na odpočinok v najtemnejšej dennej dobe, ako aj v horúcom popoludní. Výnimkou sú sovy ušaté, ktoré žijú v blízkosti mora alebo na pobreží oceánu, kde prevládajú čajky a skuy. Loví výlučne v noci.

Sovy s uškami veľmi radi opaľujú, tiahnu sa vzpriamene a padajú krídla, pozerajú sa priamo na slnko. Cítia sa dobre aj v daždi.

Aj keď sovy ušaté, podobne ako väčšina predstaviteľov rodiny sov, nebývajú zvyčajne v kŕdľoch, v chladnom počasí sa môžu na noc chovať vo veľmi veľkých kŕdľoch (až dvesto jedincov). Zároveň však lovia výlučne sami a pri hľadaní potravy môžu lietať vo vzdialenosti 50 - 120 km od svojho domova. Sovy ušaté migrujú v malých skupinách, ktoré počas migrácií často prekonávajú vzdialenosť až 4 000 km.

Extrakcia potravín

Maskovacie operenie umožňuje, aby sovy s uškami ľahko splynuli so zemou alebo so stromami, kde čakajú na svoju pravdepodobnú korisť. Tieto vtáky často prepadávajú, rozkladajú sa na zemi alebo hľadajú potravu z konára stromu.

Za letu si môžu dávať pozor na svoju korisť, letí 2-5 m od zeme. Akútny sluch im ľahko umožňuje vystopovať postihnutého, aby potom rýchlo zostúpil a ponoril sa doň ostrými pazúrmi. Tieto vtáky sú schopné detekovať hlodavce aj pod 10 cm hrubým snehom. Za nepriaznivého počasia dávajú pozor na korisť výlučne z útulku.

Hlavnou potravou sovy ušatej sú rôzne hlodavce, hlavne myši lesné, lemmings a hraboše poľné. Môže však loviť aj malé brodivé a vodné vtáky a niekedy dokonca aj ryby, najmä ak nie je dostatok potravy pre hlodavce.

Lovecké „revíry“ sov s uškami môžu trvať od 3 do 10 km. Neustále okolo neho lietajú a hlasno mávajú krídlami, aby si označili právo loviť v tejto oblasti. Po stretnutí s príbuzným na kontrolovaných územiach môžu tieto vtáky usporiadať pozoruhodnú bitku, aby mohli poučiť drzú osobu.

Denný príspevok na stravu pre tieto vtáky je 80 gramov, čo sa rovná 2 - 3 hrabošom. Ale kurčatá sú nenásytnejšie a vyžadujú dennú stravu 2 alebo 3 krát vyššiu ako 20% ich vlastnej hmotnosti.

Dobre vykŕmená sova ušatá sa vždy pripravuje a skrýva ju v blízkosti svojho hniezda. Je zaujímavé, že tieto vtáky si všetky svoje „špajze“ dobre pamätajú, čo im umožňuje ľahko nájsť potrebné zásoby v chladnom počasí alebo v prípade neúspešného lovu a potreby nakŕmiť hladné kurčatá.

Rozmnožovanie

Obdobie párenia pre sovy ušaté, v závislosti od miest hniezdenia, môže trvať od marca do júna. Tvoria monogamné páry iba na jednu sezónu. V tomto období muži najaktívnejšie bránia svoje domovy pred všetkými druhmi zásahov konkurencie.

Aby prilákali ženu, využijú všetko svoje šarm, demonštrujú krásu svojich krídel v ladných vzdušných „tancoch“, krúžia hore-dole v špirále a vyrábajú akýsi bubon. Ak samica upozornila na tieto „flirtovanie“, použije sa akýsi „svadobný dar“, keď ju samec obdaruje uloveným hlodavcom.

Získaný darček slúži ako posledný krok k vytvoreniu novej operenej rodiny. Napriek zdĺhavému rituálu dvorenia samotné párenie týchto vtákov trvá iba 4 sekundy!

Miesto pre hniezdo si vždy vyberá a vybavuje výlučne samica. Znáša 3 - 6 sférických vajec s frekvenciou dvoch dní, začne ich však inkubovať po prvom znesenom vajci.

Po 25-27 dňoch sa narodia sovičky pokryté bielou páperím. Spočiatku ich kŕmia výlučne samice, k čomu sa samec vopred pripravuje v blízkosti hniezda.

Zaujímavý fakt! Mláďatá sovy ušatej môžu aj týždeň pred vyliahnutím z vajíčka vydávať veľmi hlasné pozývavé výkriky.

Novorodenci jedia kúsky hlodavcov, ktoré im matka poskytuje, ale na konci druhého týždňa svojej existencie korisť zjedia celú. Od tretieho týždňa života už opúšťajú hniezdo a stávajú sa najžravejšími, často jedia svojich slabých kolegov. V tomto čase pre nich dostávajú jedlo obaja rodičia.

Na konci prvého mesiaca života sa kurčatá už začínajú pokúšať lietať a po ďalšom týždni toto umenie plne ovládajú a osamostatňujú sa. Na konci druhého mesiaca života opúšťajú rodičovské hniezdo, často z neho odlietajú niekoľko stoviek kilometrov, aby tam mohli zahájiť samostatný život.

Ohrozenia druhov

Hlavnými nepriateľmi sokov ušatých sú diviaky, ktoré im môžu ničiť hniezda, a kuny lesné, ktoré ničia ich potomkov a lovia dospelých vtákov. Tieto sovy sa často ľahko stanú korisťou kún, pretože umožňujú predátorovi priblížiť sa k nim takmer veľmi tesne a iba na poslednú chvíľu rýchlo vyletia nahor, čo pri zvláštnej svižnosti hladného predátora nie je vždy možné. Orly skalné môžu loviť dospelých vtákov.

V priemere môžu sovy ušaté žiť vo voľnej prírode až 13 rokov. Pozemská existencia týchto vtákov je hlavným dôvodom neustáleho poklesu ich počtu. V mnohých krajinách sveta sú pod ochranou a v Rusku sú uvedené v Červenej knihe.

Hlavné menu

  • Domovská stránka
  • Loons
  • Potápka
  • Pelikán
  • Bocian
  • Plameniaky
  • Anseriformes
  • Falconiformes
  • Sliepky
  • Ako žeriav
  • Charadriiformes
  • Holubica
  • Kukučka
  • Sovy
    • Biela sova
    • Sova
    • Sova dlhochvostá
    • Sova ušatá
    • Sova škvrnitá
    • Upland Owl
    • Vrabčia slabika
    • Jastrab sovy
    • Šedá sova
    • Sova dlhochvostá
    • Sova veľká
  • Kozie
  • Swift
  • Kôrovce
  • Dudok
  • Ďatle
  • Passerine

Pin
Send
Share
Send
Send