Vtáčie rodiny

Cievka Vaše meno (požadované) Váš e-mail (povinné) Predmet Správa Sťažovať sa ▲ ▼ Problémy Informácie sú nesprávne Písanie, nesprávny pravopis a interpunkcia Informácie stratili svoj význam Nedostatok informácií k tejto téme Informácie na stránke sa opakujú Niektorý text na stránke nie je zaujímavéObrázky sa nezhodujú s textomStrana je zle navrhnutáStránka sa načítava dlho Ďalšie problémy userAgent gent, if (! / Android | iPad | iPhone | iPod /

Pin
Send
Share
Send
Send


Vladimír Bondar. Mogilev

Celé územie Bieloruska

Rodinné pinky - Fringillidae.

Monotypický druh, netvorí poddruh.

Na západe Bieloruska je na niektorých miestach obvyklé, na zvyšku územia - vzácny chovný, migračný tranzitný sťahovavý druh. Na začiatku dvadsiateho storočia bol rozsah tohto vtáka obmedzený na stredomorské krajiny. K intenzívnemu rozšíreniu tohto druhu na sever a na východ došlo v polovici storočia a k jeho prvej registrácii na území Bieloruska došlo v roku 1950 v meste Brest. Do osemdesiatych rokov sa kanársky pěnkava usadil po celej republike, ale na väčšine územia, s výnimkou západných oblastí, zostáva vzácnym vtákom.

Maxim Shestakov, okres Loevsky (región Gomel)

Vták je výrazne menší ako vrabec a má veľmi krátky zobák. Perie je matné, väčšinou zelenošedé s hnedými pruhmi. Horná časť hlavy a chrbát sú olivovozelenavé. Horný chvost je belavý. Chvost a krídla sú tmavo hnedé. Čelo, hrdlo, struma a hrudník sú žltkastozelenalé s pozdĺžnymi tmavými pruhmi. Muži sú podobné ženám, ale sú skromnejšie sfarbení - čelo, hrdlo, hrudník a horný chvost sú bledožlté. Farba zobáka a nôh je svetlohnedá. Hmotnosť muža 9-16 g, žena 9-17 g. Dĺžka tela (obe pohlavia) 11-12 cm, rozpätie krídel 20-23 cm. Dĺžka mužského krídla 7-7,5 cm, chvost cm, tarzus 1,3-1, 6 cm, zobák od predného okraja nosovej dierky 6-7 cm.

Najľahšie to zistí mužská pieseň - pomerne dlhá, pozostávajúca z opakovaných vibrujúcich tryliek.

Vladimír Bondar. Okres Mogilev

Prichádza neskoro na jar, v druhej polovici apríla alebo začiatkom mája.

Obýva kultúrnu krajinu so stromami a kríkmi (záhrady, parky, lesoparky, živé ploty), ako aj s okrajmi lesov v blízkosti osád. Uprednostňuje slnečné a dobre zateplené oblasti s malým počtom stromov, hlavne ihličnanov, ktoré vytvárajú bariéru pred vetrom.

Samce prichádzajú na miesta hniezdenia ako prvé, samice sa objavujú niekoľko dní po ich príchode. Vtáky obsadzujú hniezdne oblasti, muži začínajú spievať. Pěnkavy hniezdia v samostatných pároch. Stavba hniezda sa začína v máji. Hniezda sú postavené na ihličnatých aj listnatých stromoch. Niekoľko doteraz nájdených hniezd sa vyskytovalo hlavne na borievkach, boroviciach, javoroch amerických, jablone a hruškách.

Foto © lst (Stas & Lana) na iNaturalist.org. Brestský okres, Bielorusko. CC BY-NC 4.0

Hniezdo je miniatúrna hustá štruktúra, veľmi zručne skrútená z tenkých suchých stoniek polokrovia alebo forbov, poprepletaných pavučinami. Podšívka je spravidla bohatá a pozostáva z rastlinného chmýří, peria divých a domácich vtákov, konských vlásí a často navyše zo silne namočeného lyka, vaty, kúdele, bavlnenej nite. Výška hniezda 5-5,5 cm, priemer 7-8,5 cm, hĺbka podnosu 2,5-3 cm, priemer 4,5-5,5 cm.

Vladimír Bondar. Okres Mogilev

Plná znáška zvyčajne obsahuje 4, niekedy 5 alebo 3 vajcia. Škrupina je matná, zvyčajne sivomodrá, vo väčšine prípadov s zriedka rozptýlenými červenohnedými a tmavohnedými povrchovými škvrnami a škvrnami (vo forme kučier a pomlčiek), ako aj hlbokými červenofialovými škvrnami, ktoré sa združujú pri tupým koncom, tvoria veľmi často celkom presne definovanú korunu. Hmotnosť vajíčka 1,3 g, dĺžka 18 mm, priemer 12-13 mm.

Vták začína s kladením vajíčok v prvej polovici júna. Mnoho párov má dvoch potomkov ročne. Druhá spojka sa objavuje v tretej dekáde júla. Inkubuje sa iba 13 dní. V tomto čase ju kŕmi samec, zatiaľ čo kurčatá kŕmia obaja rodičia. Vo veku 14 dní mláďatá odletia z hniezda, potom si samica postaví nové hniezdo a znáša vajíčka druhej znášky.

Rodičia kŕmia kurčatá, ktoré opustili hniezdo ďalších 6-7 dní, potom sa znášky zhromažďujú v kŕdľoch a blúdia pri hľadaní potravy.

Vladimír Bondar, Mogilev

Jesenný odchod a migrácia nastávajú v septembri - októbri.

Dospelé vtáky kŕmia svoje kurčatá hmyzom a samy konzumujú hlavne semená bylinných rastlín.

Počet kanárikových pěnkav v Bielorusku na konci 20. storočia sa odhadovala na 3 - 8 tisíc párov.

Maximálny vek zaznamenaný v Európe je 13 rokov a 4 mesiace.

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Zvierací svet Bieloruska. Stavovce: príručka k štúdiu" Minsk, 2013. -399 s.

2. Nikiforov M. Ye., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. „Birds of Belarus: Reference book-identifier of hniezda a vajcia“, Minsk, 1989. -479s.

3. Gaiduk VE, Abramova IV "Ekológia vtákov na juhozápade Bieloruska. Passerines: monografia". Brest, 2013. -298s.

4. Fedyushin A. V., Dolbik M. S. „Birds of Belarus“. Minsk, 1967.-521s.

5. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING list of longevity records for European birds.

Biotop

Stanovište je veľké. Pěnkavy sa nachádzajú v severnej Eurázii, na Kaukaze, na Urale, Kamčatke, v Taliansku, v Alpách a na pobreží Stredozemného mora. Cestovná vzdialenosť s príchodom zimy závisí od potravinových zdrojov.

Vtáky žijú v zosvetlených lesoch, v tundre, v horách, v tajge. Nájdete ich na dedinách a vo veľkých mestských parkoch. Niektoré poddruhy žijú na púšti. Pinky sú sťahovavé a sedavé. Závisí to od klimatických charakteristík pobytu (zo severných miest v zime lietajú bližšie na juh).

Popis

Veľkosť finch, ale má silnejšie zobák, vidlicový chvost je kratší. Hlava je čierna, bedrá biele, podpazušná oblasť citrónovožltá. Na čiernom krídle vynikne svetlooranžový pruh.

Hrdlo, lezie, hrudník a plecia sú oranžovo-buffy s čiernymi pruhmi po stranách. Spodná časť prsníka a stred brucha sú biele. Spodná strana brucha a spodného chvosta sú belavé. Perie je husté a husté. Samice sú sfarbené svetlejšie a slabšie. Pieseň Yurka je tiché štebotanie s dunivými tryskami, takže ju držia nie kvôli piesni, ale kvôli žiarivej kontrastnej farbe operenia.

V prírode existuje niekoľko poddruhov piniek. Často majú všetci, bez výnimky, výrazný sexuálny dimorfizmus, ktorý sa pozoruje v svetlosti operenia mužov.

Kanársky pinka

Vták, ktorý žije od Himalájí po južnú časť Sahary. Dĺžka tela 10-12 cm, hmotnosť 13-15 gramov. Má hustý, krátky zobák, tmavosivej farby. Mimochodom, kanársky pinka je najmenší vták z čeľade pinkovité obyčajný v Európe. Vták má jasnú a zaujímavú farbu, prevažuje zelená farba, krídla sú hnedé, s malými škvrnami umiestnenými na chrbte a po stranách mužov a u žien je tento pigment umiestnený na hrudi.

Vták znáša po celý rok dve znášky, každé obsahuje tri až päť vajec, ktoré inkubuje jedna samica. Malo by sa pamätať na to, že existuje niekoľko poddruhov kanárskeho pinka, ktoré sa líšia radikálne odlišnými farbami.

Mozambická finka

Poddruhom kanárskeho pinka je mozambická pinka. Žije v Južnej Afrike, Tanzánii, Zimbabwe, Mozambiku. Má sýtejšiu farbu, v ktorej prevládajú jasne zelené, žlté farby. Mnoho miestnych obyvateľov chová tento poddruh doma. Mozambická pinka hniezdi v savanách, lesoch, parkoch. Živí sa malými semenami, larvami, plodmi, dužinou.

Snehová pinka

Je to alpský alebo snehový vrabec. Obýva Alpy, Balkán, Kaukaz, Karpaty, Strednú a Strednú Áziu. Tento poddruh je prevažne sedavý. Hniezdo je postavené vysoko v horách alebo v skalách, pri zachovaní princípu osídlenia v kŕdľoch, nie v pároch. Skočí prudko a rýchlo na zem.

Vo farbách operenia týchto vtákov dominujú biele a svetlošedé farby na spodnej časti tela a hnedé v oblasti krídel. Na krku je výrazná tmavá škvrna. Sexuálny dimorfizmus vo dvojici je veľmi slabý a môže sa prejaviť iba správaním pri párení.

Zobák je o niečo užší ako u kanárskeho poddruhu, dno je sfarbené do žlta. Vtáčik spieva hlasno a melodicky. Strava zahŕňa semená alpských tráv, obilnín, ako aj hmyz, chrobáky, pavúky.

Cievka s červeným uzáverom alebo kráľovská

Vták žije na vrchovinách Kaukazu, Turecka, Pakistanu, Iránu. Bližšie k zime sa presťahuje do Indie, na pobrežie Egejského mora.

Farba samca je žltozelená, jasnejšia na hrudi a hlave. Brucho je biele. Krídla, chvost a pozdĺžne pruhy na zadnej a bočnej strane sú hnedasté. Samica a mláďatá sú matnejšie sfarbené a na prsiach majú pozdĺžne hnedé pruhy. Od siskinu sa líši kratším zobákom a absenciou čiernej „čiapky“.

Chová sa v kŕdľoch a pároch na stromoch, kríkoch a na zemi. Sedavý a sťahovavý vták. Živí sa semenami a hmyzom.

Finch žltý

Plemená v Južnej Afrike, Angole. Obľúbené miesto na stavbu hniezda, vták si vyberá staré kríky a húštiny.

Perie tohto poddruhu sa vyznačuje prítomnosťou jasne žltých a zelených farieb. Na krídlach môžu byť hnedé a biele škvrny, pruhy, ale bruško je vždy úplne žlté. Očná dúhovka je čierna. Zobák je stredne veľký, ale mohutný do šírky. Je svetlohnedej farby. Sexuálny dimorfizmus medzi ženou a mužom je silne vyjadrený a spočíva v pokojnejšej farbe ženy - prevláda v nej šedá farba bez svetlých škvŕn. Dĺžka tela 13-14 cm, hmotnosť do 17 gramov.

Galapágy finch

Hovorí sa mu aj Darwin, žije v skupine ostrovov v Tichom oceáne - na ostrovoch Galapágy. Vták je endemický a má asi sedem poddruhov. Druhé meno dostali vďaka starodávnemu pôvodu - pred viac ako 2,5 - 3 miliónmi rokov. Sám Charles Darwin skúmal pěnkavy z pohľadu evolučnej biológie.

Zvyčajne tieto pinky nedosahujú viac ako 20 cm dĺžky tela, ale sú navzájom veľmi odlišné v tvare zobáka a operenia. Poďme sa na niektoré z nich pozrieť bližšie.

Finch veľký kaktusový

Endemický na Galapágoch. Pozoruhodnou vlastnosťou vtáka je jeho veľký zobák. Mužské kaktusové pěnkavy sú zvyčajne oblečené do čierneho operenia, zatiaľ čo ženy sú hnedé a biele. Ich zobák nie je taký tmavý ako u mužov. Je zaujímavé, že tento poddruh žije v kaktusoch a vôbec sa nebojí bitia. Vtáky sa živia semenami a kvetmi z kaktusov, cvrčkov.

Finch ostro účtovaný

Je to dravý, mäsožravý vták, ktorý žije na mäse iných zvierat. Vtáky sú tiež endemické a obývajú ostrovy Darwin a Vlk.

Pěnkavy ostrohlavé sú krvilačné - lovia svoju korisť, vymyslia celú taktiku a keď je korisť v ich moci, začnú do nej klopať, až kým z obete nezačne prúdiť krv. Faktom je, že tento poddruh piniek uhasí smäd, pretože na ostrovoch vládne sucho. Nezanedbáva sa ani krádež - kradnú vajíčka z hniezd iných vtákov a valia ich po zemi, až kým sa nezlomia.

Stredne brúsený finch

Jedná sa o veľmi zdravého vtáka, ktorý čistí pokožku zvierat, ako sú slony a korytnačky. Tento vták má silný a veľký zobák s oranžovou špičkou. Operenie je čierne, rovnako ako oči. Vták uprednostňuje semená, bobule, menej často používa hmyz.

Malá hlinená pinka

Tento vták je najmenší zo všetkých poddruhov, ktoré žijú na ostrovoch - má iba 10 - 11 cm na dĺžku tela. Sú tiež endemické. Obývajú suché lesy, kríky, niekedy hniezdia blízko hôr, kde zostávajú po celú dobu párenia. Živí sa bobuľami, listami, kvetmi. Vtáky ničia škodlivý hmyz z tiel iných zvierat.

Pinky mangrovové

Toto je veľmi vzácny poddruh, endemický. Vtáky obývajú ostrov Isabella a sú v stave ochrany. Populácia tohto druhu je 60 - 140 jedincov.

Pinky mangrovové sú sivé, neopísateľnej farby, bruško má olivové operenie. Zobák je čierny, veľký a oči sú okrúhle. Krídla a chvost tohto poddruhu sú zaoblené.

Vták je veľmi zaujímavý pri hľadaní potravy - pomocou konárov v zobáku sa pri hľadaní pavúkov alebo malých chrobákov zaryje do zeme.

Finch strom ďateľ

Veľmi zaujímavý a vtipný vták, ktorý získava jedlo pomocou tŕňa z kaktusu, ktorého šikovne ovláda zobákom. Dĺžka tela vtáka je 15 cm, hmotnosť - až 20 gramov. V rodine piniek čiernych vládne patriarchát - v hniezde je iba samec a obaja rodičia sa venujú inkubácii. Mláďatá sa liahnu po 12-13 dňoch. Vták je tiež endemický.

Sivý navijak

Majiteľ silného hlasu a veľkého speváckeho talentu. Osídľuje Afriku, kde je medzi miestnymi obyvateľmi veľmi obľúbená. Ľudia ho nazývajú aj ušľachtilý. Farbenie - sivé, neopísateľné, sexuálny dimorfizmus nie je nijako vyjadrené.

Damara-Alario

Veľmi jasný a krásny vták z čeľade pinkovité. Ale, bohužiaľ, ich populácia v priebehu rokov iba klesá. Plemená v juhozápadnej Afrike. Názov dostal podľa kmeňa Damara, na ktorého území žije.

Alario

Spevák, ktorý objavili vedci v 18. storočí. Prítomné je perie: čierne, červené a hnedé. Vták má pokojný charakter, nie je plachý a spieva skvele.

Životný štýl

Zjednodušený tvar tela a silné krídla umožňujú vtákovi lietať rýchlo a sebavedome. Počas lovu môže pěnkava urobiť dokonca ohromujúci manéver, aby chytila ​​hmyz, ktorý sa za chodu náhle objaví v zornom poli. Pěnkavy žijúce vedľa seba s ľuďmi si môžu postupne zvyknúť a prestať sa ľudí báť, kŕmiť sa z kŕmidiel.

Stúpanie vyššie - na vrchol stromu alebo na rímsu vysokej budovy, spevavé finky hlasno spievajú nádherné piesne. Táto melódia znie ako kombinácia tryliek a píšťaliek, prekvapujúca poslucháčov s rôznymi zvukmi.

Finky dnes môžeme nájsť ako domáce zvieratá. Samozrejme, iba vták, ktorý žije v takýchto podmienkach od narodenia, je prijateľnou možnosťou na udržanie pinky v zajatí.

Finky sú energické, temperamentné, hádavé, aj keď vo svojej podstate mimoriadne spoločenské a vtipné. Ak sú chované v tej istej klietke, môžu byť agresívne voči iným vtákom. Pinky sú veľmi plaché a ťažko sa krotia.

Jedlo

Strava pinky sa skladá predovšetkým zo semien rastlín a drobného hmyzu. Dobrou voľbou sú ihličnaté semená, proso, kanárikovité semená, šalátové semiačka, jablko, niektoré múčne červy, malý a veľký chrobák. V lete môžete ponúknuť vši bylinkovú, v zime - tradescantia.

Rozmnožovanie

Hniezdi v tajgových lesoch, ihličnanoch s prímesou brezy, s mnohými pasienkami a vzácnymi kríkmi. Počas migrácie a zimovania sa vyskytuje hlavne v listnatých lesoch, pozdĺž alejí, lesných pásov a vo výsadbách.

Hniezda na stromoch, v pevne prepletených hniezdach, niekedy v malých rozptýlených kolóniách. Od mája obvykle kladie 5–7 nazelenalých alebo hnedastých vajec s tmavými pruhmi, samica ich inkubuje asi 12 dní. Mláďatá vyletia 13. - 14. deň života. Dve spojky ročne. Yurok je školský vták, zhromažďuje sa v početných skupinách na miestach bohatých na jedlo. Živí sa semenami, plodmi, najradšej má bukové orechy. Tento lesný druh ochotne klesá na zem kvôli potrave a vode. Let je rýchly, často nepravidelný. Hovor je ostrý a nazálny.

Domáca starostlivosť a údržba

Skúsení milovníci vtákov odporúčajú chovať pinky nie v klietke, ale vo voliére s inými spevavcami. Tieto nádherné a zvláštne vtáky sú obzvlášť účinné v záhradnej voliére pod holým nebom, kde sa vytvára krajina s kríkmi, malými stromami, veľkými vetvami a zádrheľmi.

Veľkosť a tvar zastrešenia sú určené veľkosťou miestnosti, v ktorej bude zastrešenie umiestnené, a zložením budúcich „nájomcov“V miestnosti je voliéra umiestnená v svetlej časti, kde položili rámy (celokovové alebo drevené, vyrobené z tvrdého dreva), na ktoré je natiahnutá kovová sieťka s bunkami s rozmermi 1cm x 1cm.

Na chov vtákov nemôžete používať klietky a voliéry, na výrobu ktorých sa použila meď, pretože oxidy medi sú pre vtáky jedovaté. Rámy sú pripevnené skrutkami a okraje sú úhľadne obšité hobľovanými pásikmi. V jednom z rohov ohrady sú vyrobené dvere s výškou 1,5 m.

Vo voliére môžete umiestniť črepníky s rastlinami, ktoré jedia vtáky (Tradescantia, naklíčené semená ovsa, proso atď.), Kríky ríbezlí, egreše, borievky. Vo vzduchu by mala byť ohrada obklopená priekopou hlbokou 0,5 m, kde by mali byť umiestnené guľatiny a plnené cementom. Tieto opatrenia sú nevyhnutné na to, aby sa zabránilo vstupu hlodavcov, fretiek a iných nôr do zveri.

Vo voliére je potrebné vložiť kŕmidlá pre potravinové a minerálne hnojivá, napájačky, kúpele, konáre listnatých stromov s kôrou a posilniť bidlá. Kŕmidlá, napájačky a žľaby na kúpanie by sa mali každý deň umývať horúcou vodou a utierať dosuškou.

Voliéra sa raz za mesiac úplne vyčistí, ošetrí dezinfekčným roztokom, nechá sa stáť hodinu a potom sa úplne zmyje horúcou vodou. Jedlo a voda sa menia každý deň, voda v plavkách, najmä v lete, sa mení dvakrát alebo trikrát denne. Je vhodné vyplniť dno krytu špeciálnym jemným pieskom, ktorý je potrebné podľa potreby meniť.

Ako podstielku môžete použiť aj špeciálnu podstielku pre hydinu, ktorá dobre absorbuje tekutú časť trusu. Vtáky v domácnosti musia byť vystavené UV lampe, pretože prirodzené UV svetlo nepreniká do okenného skla.

Vtáky neznášajú prievan, zmeny teploty, hlasné a tvrdé zvuky, prehriatie, priame slnečné svetlo, preto pre dlhý a šťastný život musia operené domáce zvieratá vytvárať pohodlné podmienky. V súčasnosti si môžete kúpiť zastrešenie na kolieskach, ktoré je možné v lete vyviezť na vzduch - na balkón, lodžiu alebo na trávnik pred domom.

Vzhľad

Kanársky pinka pre nezasvätených ľudí sa môže javiť ako vrabec, ale má neobvyklú jasnú žltú alebo nazelenalú farbu. Vtáčik je malej veľkosti, ktorého maximálny rast je až 14 cm, má silný zobák a tenké pazúriky.

Farba je pomerne rôznorodá, pretože každý druh má svoje vlastné individuálne vlastnosti. Vďaka týmto zdanlivo malým charakteristickým znakom dokáže skúsený pozorovateľ vtákov rozlíšiť ženu od muža už na prvý pohľad.

Jasne sfarbené perie prekladané tmavošedým alebo hnedým. Najčastejšie je brucho ľahké, môže byť biele. Ženy sa vyznačujú skromnejšou farbou peria.

Biotop

Kanársky pinka žltobruchá, ktorá sa vyznačuje „slnečnou“ farbou brucha, žije v Južnej Afrike. Jeho obľúbenými miestami na hniezdenie sú kríky, vysoké trávy a riedke lesy.

Kanárske kanárske finky sú pôvodom z teplých Kanárskych ostrovov. Vďaka svojim speváckym schopnostiam sa rozšírila na ostrove Madeira a Azorské ostrovy. Rozdiel medzi kanárskym pinkom a iným poddruhom sú tmavé pruhy na krídlach a chvoste.

Mozambický kanársky pinka sa nachádza na väčšine územia Južnej Afriky. Patrí medzi tradičné domáce vtáky. Má viac ako desať odrôd. Je to vidieť v Tanzánii, Mozambiku, Zimbabwe, Zambii a povodí rieky Orange.

Rozdiely a vlastnosti každého typu

Kanársky pinka má rozdiely nielen vo farbe operenia a zónach biotopov. Tieto roztomilé vtáky získali veľa zvykov kvôli zvláštnostiam okolitej prírody. V prvom rade to ovplyvnilo ich stravu a po druhé na hniezdiskách.

Mozambická pěnkava miluje hniezdenie v savanách, vzácnych lesoch a v mestách sa im páči parky, záhrady, námestia. Ak ešte nenastal čas na vyliahnutie potomkov, tieto melodické vtáky sa zhromažďujú v kŕdľoch a mávajú v blízkosti. Živia sa malými semenami a hmyzom. Ich obľúbenou pochúťkou sú larvy a obilniny.

Kanársky pinka sa najčastejšie usádza v kríkoch a vysokých trávach. Základom výživy tohto druhu je rastlinná strava: ovocné plody s mäkkou dužinou, mladé zelené a malé semená.

Pěnkava žltobruchá je obyvateľom lúk porastených vysokými trávami. Tam si robí hniezda a inkubuje potomkov. Živí sa semenami obilnín, pakomárov a lariev. Žije v stádach, ktorých členovia sú často potomkami predchádzajúcich spojok.

Pin
Send
Share
Send
Send