Vtáčie rodiny

Ach, aké vtáky!

Pin
Send
Share
Send
Send


Zelený organista

Zelený organista je druh vtáka z čeľade tanager. Vtáky obývajú plantáže, prímestské záhrady, subtropické a tropické nížinné a horské vlhké lesy, v nadmorskej výške 0 - 2 100 metrov nad morom. Dĺžka tela 11,5 cm, hmotnosť asi 13 gramov.

Existuje šesť poddruhov:

  • Chlorophonia cyanea minuscula - v horách severovýchodnej Venezuely v štátoch Anzoategui, Monagas a Sucre,
  • Chlorophonia cyanea frontalis - v horách v severných štátoch Venezuely - od Sokola a Lary na východ po Mirandu,
  • Chlorophonia cyanea intensa - na západných svahoch západných Ánd v departementoch Caldas a Valle del Cauca v Kolumbii,
  • Chlorophonia cyanea psittacina - v pohorí Sierra Nevada de Santa Marta v severnej Kolumbii,
  • Chlorophonia cyanea longipennis - v Andách - od juhu štátu Lara, západnej Venezuely, na juh cez Kolumbiu, okrem západných svahov západných Ánd, Ekvádoru a Peru po Cochabambu a západnú Bolíviu v Santa Cruz,
  • Chlorophonia cyanea roraimae - v pohorí tepui - od štátov Amazonas a Bolivar, južnej Venezuely na východ do Guyany a až do hôr vrátane na severozápade Brazílie blízko hraníc s Venezuelou,
  • Chlorophonia cyanea - od južnej Bahie na juhovýchod Brazílie k juhu po východný Paraguay a Misiones na severovýchod Argentíny.

Moderátor

Najviac papagájov

Tieto cudzokrajné pestrofarebné vtáky so silným a krátkym hákovitým zobákom žijú v dažďových pralesoch Ameriky, Austrálie a samozrejme aj Afriky. Perie papagájov poteší oko kombináciou najrôznejších žiarivých farieb. Silný hákovitý zobák umožňuje papagájovi ľahko „ohrýzať“ tvrdé semená a plody, ktorými sa živí. Veľkí predstavitelia si poradia s najtvrdším a najodolnejším orieškom.

Okrem toho používajú svoj mohutný zobák na lezenie po konároch stromov - to je akoby ich tretia noha. Papagáje spolu komunikujú, vydávajú hlasné aj ostré zvuky a jemné štebotanie. A ľudia žijúci v zajatí (určité druhy) môžu ľahko napodobňovať ľudskú reč. Vďaka svojim mentálnym schopnostiam a neobvyklému vzhľadu si právom získali srdcia mnohých ľudí. Jedná sa o niektoré z najznámejších vtákov, ale zároveň sú všetky také odlišné.


Hyacint ara
Hyacint ara (lat. Anodorhynchus hyacinthinus) - najväčší (najdlhší) papagáj. Žije v palmových hájoch, močiaroch a lesoch Bolívie, Paraguaja a Brazílie (západ, severovýchod a stred). Dĺžka tohto zástupcu papagájov (lat. Psittacidae) je asi 80 - 98 cm.

Okrem toho sa papagáj hyacint považuje za najdrahšieho papagája. Cenné sú najmä papagáje chované v zajatí. Mláďa papagája hyacintu môže stáť asi 205 - 380 tisíc rubľov. Napríklad v Británii sú pripravení zaplatiť asi 1 - 2 milióny rubľov za sexuálne zrelý pár týchto papagájov.

Kakapo

Kakapo (lat. Strigops habroptilus) Je nočný nelietajúci papagáj a najťažší papagáj vo svojej zostave. Váži 3 - 4 krát viac ako ostatní kolegovia. Jeho telesná hmotnosť je asi 3-4 kg. Je pravdepodobné, že kvôli tak veľkej hmotnosti sa papagáje kakapo radšej pohybujú po zemi, než aby lietali na oblohe. Možno je kakapo tiež jedným z najstarších druhov vtákov, ktoré dnes žijú na Zemi.

Schlegel ďateľ

Papagáj ďateľ Schlegel (lat. Micropsitta geelvinkiana) - najmenší papagáj. Obýva subtropické a tropické dažďové pralesy Novej Guiney a ostrova Numphor. Dĺžka tela papagája ďatle je iba 9 cm a váži od 13 do 17 g. Strata biotopu mu hrozí úplným vyhynutím.

Jaco, alebo papagáj sivý
Jaco, alebo papagáj sivý (lat. Psittacus erithacus) - jediný svojho druhu. Najslávnejší „hovorca“ medzi všetkými papagájmi a všeobecne medzi všetkými vtákmi. Jaco si dokonale pamätá a reprodukuje veľmi veľké množstvo slov, presne vyjadruje intonáciu hlasu, je „na pleci“ akýchkoľvek zvukov a melódií.

Šedá sa navyše považuje za najchytrejšího vtáka žijúceho medzi ľuďmi. Jaco menom Alex (1976-2007) sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov. Vďaka zdĺhavému tréningu vedel viac ako 400 slov, hovoril niekoľkými jazykmi, vedel konštruovať vety a vlastnil vynikajúce matematické schopnosti atď.

Andulky

Andulky (lat. Mumesittacus undulatus) - najrýchlejší zo všetkých papagájov. Tieto malé a vtipné vtáky sú schopné vyvinúť neuveriteľnú rýchlosť pre svoju veľkosť (17-19,8 cm) - 120 km / h. Ale nemôžu tak dlho lietať takou rýchlosťou. Používajú ho zriedka - iba pri hľadaní potravy. Let anduliek je veľmi podobný letu lastovičiek.

Čierny kakadu

Kakadu čierny (lat. Probosciger aterrimus) - majiteľ najväčšieho zobáka. Jedná sa o pomerne veľký papagáj (70-80 cm dlhý, hmotnosť - 500-1000 g) v kombinácii so zobákom, ktorého dĺžka je od 8 do 10 cm, má pôsobivý vzhľad. S takýmto zobákom sa kakadu ľahko zahryzne do tyče s priemerom 5 mm. Preto by ste s takýmto vtákom mali venovať osobitnú pozornosť, pretože si môžu ľahko hrýzť prst. Muži majú väčší zobák ako ženy.

Kea
Kea (lat. Nestor notabilis) - všežravé papagáje sa okrem rastlinnej potravy môžu živiť malými vtákmi, hmyzom a jeho larvami, zdochlinami a červami. Miluje kvetinový nektár. V zime sa môžu živiť mŕtvymi ovcami. Existujú prípady, keď tieto papagáje zaútočili na živé ovce.


Farmári nazývali týchto papagájov „zabijakmi oviec“. Zvyčajne také útoky podniknú 1 - 2 staré vtáky z kŕdľa, zvyšok používa iba hotovú korisť. Okrem toho je Kea najvyššie lietajúcim papagájom. Môže stúpať do výšky 1,5 tisíc metrov nad morom. Pre porovnanie, ostatné papagáje zriedka vystúpia nad 1 000 metrov.

Modrý a žltý papagáj


Modrý a žltý papagáj (lat. Ara ararauna) Je najdlhšie žijúcim vtákom na planéte. Rovnako ako kakadu, aj papagáj môže žiť od 50 do 80 rokov. Existujú prípady, keď sa macaws dožili až 100 rokov. Majiteľ prenikavého a drsného hlasu (prenášaného na veľké vzdialenosti), ktorý spôsobuje nepríjemnosti jeho obsahu.

Zdalo by sa, že ľudia o papagájoch vedia všetko, ale neuplynie ani rok, kým sa o nich dozvieme niečo nové.

Pin
Send
Share
Send
Send