Vtáčie rodiny

Rodina: Phaethontidae

Pin
Send
Share
Send
Send


Vtáky s rýchlymi krídlami a dlhými chvostmi sa stretávajú s loďami, akonáhle vstúpia do trópov z miernych šírok. Tieto tropické morské vtáky sa nazývali faetóny. Šikovnými hodmi lovia lietajúce ryby nad morom, potápajú sa z výšky a do vody. Ale zle, zriedka plávajú a sedia na vode, znechutene držia svoj dlhý chvost a s veľkými ťažkosťami kolujú po zemi. Rovnako ako fregaty okrádajú svojich operených susedov, obsadzujú ich hniezda a vyhadzujú cudzie mláďatá. Nie sú však schopní pirátstva na oblohe: sú slabí.

Vtáky sú zvyčajne biele, niektoré s ružovým alebo zlatým odtieňom na hodvábnom operení. Cez oko prechádza od zobáka po zadnú časť hlavy čierny pruh. Krídla sa rozprestierajú až na meter. Samotný vták je ale malý. Od zobáka po začiatok chvosta 30-50 centimetrov, od začiatku chvosta a ďalej po jeho koniec - ďalších pol metra a viac, takmer beztiažové pokračovanie: dve dlhé a tenké chvostové perá! Podľa týchto pier phaetonu je ľahko rozpoznateľný, ale iba dospelý, u mláďat je všetko perie na chvoste krátke.

Faetóny hniezdia v trópoch na skalách, v norách, v tráve, menej často na stromoch. Kráčajú vzduchom, lietajú v skupinách „pozdĺž vlnovej krivky“ s hlasným krikom a trasú ich dlhými chvostovými perami.

PHAETONS sú jediným rodom z čeľade rovnomenných (Phaethontidae) oceánskych vtákov rádu obojživelníkov. Zahŕňajú tri druhy. Rodina sa niekedy vyznačuje zvláštnym podradom Phaethontes. Jedná sa o stredne veľké vtáky (dĺžka tela 40 - 45 cm), väčšinou biele, s prímesou čiernej, farebnej a niekedy s ružovým alebo citrónovým odtieňom. Chvost phaetona má klinovitý tvar a stredný pár chvostových pier je u dospelých neobvykle dlhý. Nohy sú krátke, slabé a faetóny nemôžu po zemi normálne chodiť. Tieto vtáky žijú na subtropických a tropických ostrovoch Atlantického, Tichého a Indického oceánu. Phaetons radšej hniezdia vysoko na strmých útesoch. Plávajú priemerne, zriedka sedia na vode a chvost držia zdvihnutý nad vodou. Faetóny lietajú zručne a more sa často nachádza stovky kilometrov od pobrežia.

Lietajú ako rybáriky s hlbokými klapkami na krídlach. Z času na čas sa ponoria pre korisť do vody. Faetóny sa živia kalamármi a rybami, často chytajú lietajúce ryby. Faetóny sú monogamné vtáky, ktoré sa vo veľkom množstve zhromažďujú na hniezdiskách. Na mori zvyčajne zostávajú sami, niekedy vo dvojiciach. Hniezda sa nestavajú, ale jediné vajce sa kladie priamo na kamene alebo do otvoru v zemi pod skalným baldachýnom, do výklenkov alebo medzi kamene. Vajíčko je fialovohnedé a zosvetlí sa na konci inkubácie, ktorá trvá 41-45 dní. K ovipózii v kolónii nedochádza súčasne a kurčatá, ktorých rodičia odleteli za potravou, sú napadnuté ďalšími fhaetónmi, ktorí hľadajú miesto pre hniezdo. Preto veľa kurčiat uhynie v prvých týždňoch života. Mláďatá rastú pomaly a vo veku 11 - 15 týždňov nechávajú hniezdo úplne operené. V posledných dňoch rodičia, podobne ako nosné trubice, prestali kŕmiť a navštevovať svoje mláďa a sám opúšťa hniezdo.

Rodina Phaeton - Phaethontidae

Od zvyšku pelikána sa výrazne líšia vzhľadom, niektorými znakmi vnútornej štruktúry, niektorými znakmi ontogenézy.

Navonok pripomínajú veľké rybáky, zobák je krátky, kónický, s pevným ramphotekom, po okrajoch mierne zúbkovaným. Nosné dierky faetónov sú veľké, štrbinovité, na rozdiel od iných veslonôžok. Dobre vyvinutý jazyk, absencia obnaženého hrdla a holých oblastí okolo zobáka a očí, relatívne krátky a hrubý krk 14 - 15 krčných stavcov, heterokoelózne hrudné stavce. Nohy sú krátke a slabé, nechodia dobre po zemi, ale dobre plávajú. Na pevnine je telo držané vodorovne.

Krídla sú dlhé a ostré, proporcie sa podobajú rozmerom terárov, let je impulzívny, vysoko manévrovateľný, s hlbokými klapkami a môže byť dlho vo vzduchu. Chvost 12-14 chvostových pier, s veľmi dlhým stredným párom. Perie je biele, často s ružovkastým alebo žltkastým odtieňom, tmavými znakmi na krídlach a čiernym pruhom cez oko. Oči a nohy sú tmavé.

Výhradne morské vtáky, držte sa v pobrežných vodách, zvyčajne nie ďalej ako 150 - 200 km od pevniny. Živia sa rybami, hlavonožcami, veľkými kôrovcami. Hľadajú potravu, lietajú nad morom vo výške 10-20 m a rýchlo sa potápajú pri koristi pozorovanej pri potápaní nie dlhšom ako 1 m. Dopad na vodu absorbujú dobre vyvinuté podkožné vzduchové dutiny na spodná strana tela. Bol zaznamenaný kleptoparazitizmus - berú potravu iným vtákom živiacim sa rybami, rýchlo sa potápajú a nútia lietajúceho vtáka opustiť svoju korisť.

Faetóny hniezdia uzavreté, v samostatných pároch alebo v skupinách po 3 - 6 pároch. Do štrbiny alebo výklenku bez podstielky znáša samica jedno vajce s hladkou červenohnedou škrupinou, škvrnité tmavými tmavými pruhmi. Tón škrupiny sa na konci inkubácie zosvetlí. Vajíčko je podobné čajkám. Niekedy hniezdia vo výklenkoch alebo v norách pod koreňmi stromov a dokonca aj v polodutinách. Inkubácia trvá 40 - 46 dní, partneri sa vymenia po 2 - 5 dňoch. Kuriatka sú viditeľné poklopy pokryté hustou svetlošedou dolu, typ vývoja je polorod. Po 80-100 dňoch kuriatko opustí hniezdo.

Pin
Send
Share
Send
Send