Vtáčie rodiny

Mexická šošovica

Pin
Send
Share
Send
Send


Borievka šošovicová

Borievka šošovicová(Carpodacus rhodochlamys)

Vzhľad

Dĺžka 17-18 cm, váha 31-36 cm. Samica je sivohnedá s prúžkami, samec je ružový s lila-lila odtieňom, na hnedastom plášti a krídlach sú vyvinuté tmavé prúžky, vynikne striebristo ružové obočie, na lícach je striebristý odtieň. Zobák a nohy sú hnedasté.

Biotop

Šošovica borievky sa nachádza v Afganistane, Číne, Indii, Kazachstane, Mongolsku, Pakistane, Rusku a Tadžikistane.

Správanie

Vedú denný životný štýl. Vyskytujú sa hlavne na konároch kríkov a stromov a unikajú tak pred lovom dravcov. Hlavnými nepriateľmi týchto vtákov sú jastrabi, hlodavce, mačky a hady.

Jedlo

Živí sa bobuľami, púčikmi, vaječníkmi stromov a kríkov (borievka, jaseň, zimolez a pod.), Semenami púpavy, prvosienky, quinou, bodliaka, ostrice, ale aj rôznych krížov, klinčekov, strukovín.

Rozmnožovanie

Páry týchto vtákov sa tvoria koncom marca, rozmnožovanie sa začína v apríli - máji. Šošovica borievky hniezdi v samostatných pároch, vo vzdialenosti najmenej 20 - 100 m od seba. Hniezda si samice stavajú 7-16 dní z vetvičiek a suchej trávy. Spojka sa skladá z 2-5 vajec, iba samice inkubujú kurčatá 14-18 dní, samec ju v tomto čase kŕmi. Obidvaja rodičia kŕmia mláďatá, kurčatá mlátia vo veku 15 - 16 dní.

Udržiavanie v zajatí

Vyberajú sa najbežnejšie vtáčie klietky. Klietka by mala byť chránená pred prievanom a škodlivými výparmi (napríklad cigaretový dym). Vtáky potrebujú dobré svetlo, ale nie priame slnečné svetlo. V teplom období môže byť klietka vyvedená von alebo na krátky čas držaná otvoreným oknom, ktoré poskytuje domácim miláčikom ochranu pred prievanom. Šošovica je kŕmená zrnovou zmesou semien kultúrnych a divo rastúcich rastlín. Základom zrnovej zmesi by mala byť repka, proso, semená divo rastúcich rastlín, kanárske semeno. Okrem toho sa do krmiva pridáva jemne nasekaná zelenina, zelenina, ovocie, bobule. Vo voliére musia byť umiestnené kríky, malé ihličnany alebo napodobenina prerasteného kríka - to vtáku pomôže cítiť sa pohodlnejšie. V priemere tieto vtáky žijú 7-8 rokov.

  • Zvieratá
    • Zvieratá
      • Kopytníky
      • Mačkovitá
      • Cunyi
      • Špičáky
      • Primáty
        • Poloopice
        • Igrunky a tamaríny
        • Opice
        • Makaky a mangoby
        • Paviány a mandrily
        • Ostatné opice
      • Hlodavce
      • Klokan
      • Netopiere
      • Ostatné šelmy
    • Vtáky
      • Papagáje
      • Vodné vtáctvo
        • Labute
        • Husi
        • Hus
        • Kačice
        • Pelikány
        • Ostatné
      • KURA
      • Pštrosy
      • Predátorské vtáky
      • Corvids
      • Spevavce
        • Hmyzožravce
        • Granivores
      • Tučniaky
      • Ostatné vtáky
    • Hady
      • V tvare
        • Had
        • Bežci
        • Kráľové hady
        • Ostatné
      • Falošné nohy
      • Jedovaté hady
      • Ostatné hady
    • Jašterice
      • Leguán
      • Chameleóny
      • Agamaceae
      • Gekoni
      • Skink
      • Monitorovať jašterice
      • Obyčajné
      • Beznohý
      • Ostatné
    • Korytnačky
      • Suchozemské korytnačky
      • Sladkovodné korytnačky
      • Morské korytnačky
    • Krokodíly
    • Obojživelníky
      • Ropuchy
      • Suchozemské žaby
      • Rosničky
      • Vodné žaby
      • Ostatné obojživelníky
    • Cheliceral
      • Pavúky - tarantuly
        • suchozemské pavúky
        • pavúky stromov
        • Hrabanie pavúkov
      • Zvyšok pavúkov
      • Škorpióny
      • Stonožky
        • Kivsyaki
        • Skolopendra
        • Ostatné
      • Iná chelicera
    • Hmyz
      • Motýle
      • Prilepte hmyz
      • Modlitby
      • Šváby
      • Chrobáky
        • Veľké chrobáky
        • Bronzovki
        • Ostatné chrobáky
      • Ploštice
      • Mravce
      • Orthoptera
      • Iný hmyz
  • Súvisiace produkty
    • Teráriá
    • Bunky
    • Pre mravce
      • Formikaria
      • Krmivo
      • Misky na pitie
      • Scenéria
      • Iné
    • Stern
      • Priamy prenos
      • Mrznutie
      • Konzervy
      • Prísady
    • Priming
    • Príslušenstvo
      • Osvetlenie
      • Kŕmidlá a napájačky
      • prístrešky a jaskyne
        • Lebky
        • Keramika
        • Iné
      • Vybavenie
      • Rastliny
        • Tropické rastliny
        • kaktusy
        • morské riasy
    • Náradie
    • Lov sokolov
    • Iné
  • Výstavba voliér
  • Konzultácia
  • Darčeková poukážka
  • Fotoprodukcia
    • Mikiny
    • Tričká

Reklamy.

Pulec ropuchy aga vyšiel za 1 000 rubľov a ropucha Colorado za 3 500 rubľov.

Narodili sa deti kráľovských skákajúcich pavúkov. Cena 500 RUB

Predaj trpasličích kosmáčov. Cena pre mužov je 35 000 rubľov.

Na našom webe hľadáme partnera (smerového riaditeľa), ktorý by rozvíjal smer charity.

Na apríl zhromažďujeme žiadosti o sekacie kráľovné pre veľkoobchodníkov.

Pri kúpe akejkoľvek mravčej farmy na našom webe dostane každý ako darček mravce.

Popis a vlastnosti

Šošovicový vták na fotografii vyzerá ako vrabec s maľovaným perím. Jeho druhé meno je v skutočnosti červený vrabec. Veľkosťou je skutočne veľmi blízky tomuto vtákovi, navyše patrí do rádu vrabcov. Ale farba je veľmi odlišná. Klasická verzia: predstavitelia silnejšieho pohlavia staršie ako tri roky vyzerajú veľmi slávnostne, imperiálne.

Farba operenia je sýta ružová s červeným odtieňom, najjasnejšie vynikne golierový golier na hrudi. Prsia a brucho sú bledoružové, s oblasťami svetlého peria viditeľnými pod pazuchami a pod chvostom. Pod týliom farba postupne stmavne, prechádza dozadu a krídla už vo forme čokoládového odtieňa s mliečnym okrajom po okrajoch. Čím je samec starší, tým má svetlejšiu farbu svojho „plášťa“: odtieň kvitnúcej ruže sa postupne plní „šťavou“ z čerešne alebo maliny.

Tieto vtáky jasne rozlišujú medzi silnejším a slabším pohlavím. Ženská šošovica je zbavená takého jasu v šatách. Jej vzhľad je oveľa skromnejší. Outfit je šedo-gaštanovej farby s neopísateľným bažinovým odtieňom, na bruchu sú okrové sfarbené pierka.

Na krídlach sú svetelné záblesky. Mláďatá sú farebne bližšie k ženám, iba farby sú rozmazanejšie a tmavšie. Krásny outfit získajú tak, že perie dvakrát vymenia, inými slovami, po druhej molte. Telo vtáka je podlhovasté, hlava úhľadná. Zobák je malý, ale zahustený a silný, mierne konvexného tvaru.

Farby mužskej a ženskej šošovice sa navzájom líšia.

Chvost je dlhý až 7 cm s plytkým rozdvojením, krídla sú tiež krátke, až 8 - 9 cm. Tento vták váži asi 75 - 83 g. Samce sú väčšie ako samice. Spievajúca šošovica zvučná, harmonická a uchu príjemná pre hudbu, za ktorú si toto perie zaslúžene uctievajú všetci milovníci spevavcov.

Vlastnosti a biotop

Šošovica (z latinského Carpodacus) je stredne veľký vták z čeľade pinkovité, passerine order. Podľa druhu hydinová šošovica žije v Ázii, Severnej Amerike a Európe.

Vedci rozlišujú medzi mnohými druhmi a poddruhmi týchto strunatcov, hlavné sú uvedené nižšie:

  • Šošovka červená (z lat. Carpodacus cassinii) - biotop v Severnej Amerike,

  • Spoločný šošovicový vták (z latinského Carpodacus erythrinus alebo jednoducho Carpodacus) - biotop je juh Eurázie, na zimu migrujú na juh a juhovýchod Ázie,

  • Borievka (alebo borievka) šošovica (z latinského Carpodacus rhodochlamys) - usadzuje sa na vysočine strednej a strednej Ázie, tiež sa vyskytuje na juhovýchode Altaja. Existujú tri poddruhy:

Na fotografii borievka šošovicová

  • Šošovka ružová (z latinského Carpodacus rhodochlamys grandis) - usadzuje sa v horách Tien Shan, v menšej miere vo výškach Altaja, vo východnom Afganistane a v Himalájach. Existujú dva poddruhy:

1. Carpodacus rhodochlamys rhodochlamys,

2. Carpodacus rhodochlamys grandis,

  • Mexická šošovica (z latinského Carpodacus mexicanus alebo Haemorhous mexicanus) pochádza zo Severnej Ameriky (Mexiko, USA a južná Kanada). Existuje veľa poddruhov.

  • Jemná šošovica (z latinského Carpodacus nipalensis),
  • Červená bedrová šošovica (z latinského Carpodacus eos),
  • Krásna šošovica (z latinského Carpodacus pulcherrimus) - hlavná oblasť výskytu sú Himaláje,
  • Pěnkava červená (z latinského Carpodacus puniceus alebo Pyrrhospiza punicea) je vzácny druh, ktorý žije v strednej Ázii vysoko v horách,
  • Šošovka fialová (z latinského Carpodacus purpureus) - žije na severoamerickom kontinente,
  • Vínovo červená šošovica (z latinského Carpodacus vinaceus),
  • Šošovka červená (z latinského Carpodacus rodochrous) - tento vták si vybral pre svoje stanovište vysokohorskú oblasť Himalájí,
  • Šošovka trojpásová (z latinského Carpodacus trifasciatus),
  • Škvrnitá šošovica (z latinského Carpodacus rodopeplus),
  • Bledá šošovica (z latinského Carpodacus synoicus),
  • Šošovica blanfordská (z latinského Carpodacus rubescens),
  • Roborovská šošovica (z latinského Carpodacus roborowskii alebo Carpodacus Kozlowia roborowskii) - biotop - vysokohorský Tibet (viac ako 4 tisíc metrov nad morom),
  • Šošovica Edwardsova (z latinského Carpodacus edwardsii),
  • Sibírska šošovica (z latinského Carpodacus roseus) - biotop horskej tajgy východnej a strednej Sibíri,
  • Veľký šošovicový vták (z latinského Carpodacus rubicilla) - žije na rozsiahlych územiach strednej a strednej Ázie, na Kaukaze a Altaji. Má poddruh:

1. kaukazská veľká šošovica (rubicilla), 2. mongolská veľká šošovica (kobdensis), 3. stredoázijská veľká šošovica (severtzovi), 4. diabolicus,

  • Šošovka biela (z latinského Carpodacus thura),

  • Šošovka alpská (z latinského Carpodacus rubicilloides) - žije vo veľmi vysokých nadmorských výškach v horách ako Tibet a Himaláje,

Takmer všetky druhy vtákov majú operenie prekladané červenými a ružovými odtieňmi v rôznych častiach tela, hlavne v oblasti hlavy, krku a hrudníka. Muži sú vo vzťahu k ženám vždy farebnejší. Rozdiely vo farbe podľa druhov možno ľahko spoznať podľa fotografia šošovicových vtákov.

Veľkosť týchto spevavcov je pomerne malá; väčšina druhov má jatočné telo, ktoré nie je väčšie ako vrabec. Takéto druhy, ako je veľká a alpská šošovica, sú o niečo väčšie ako ich príbuzní v rodine, dĺžka tela dosahuje 20 cm a viac.

Tieto vtáky sú súčasťou čeľade pinkovité, podrodiny stehlíkov. Melodický spev je ich hlavnou črtou, je neodmysliteľnou súčasťou takmer všetkých predstaviteľov. Odrody šošovice (a je ich 22) majú určité rozdiely vo farbe a veľkosti, navyše ich možno rozdeliť podľa miesta bydliska:

  • Spoločná šošovica - maľované ako štandard, najklasickejší exemplár,

V Severnej Amerike žijú tri druhy:

  • Mexická šošovica - tento druh obsahuje viac ako 10 odrôd. Pre všetkých je chvost na konci rovný (bez výrezu pozdĺž okraja) a zobák zhrubnutý na základni vo forme kužeľa. Maľované v bordovej farbe so šarlátovými leskmi, krídla sú pestré, terakota s bielym vzorom,

  • Šošovka červená - na zadnej strane hlavy je karmínová „jarmulka“, inak je blízka obyčajnej šošovici,

  • Fialová šošovica - telo je bledoružové, krídla sú natreté červenou farbou s bielymi pruhmi, na okrajoch čokoládová farba, zobák má tiež svetlé oblasti pierok,

Všetky ostatné exempláre sú obyvatelia Ázie:

  • Ružová šošovica - nie sťahovavý vták. Žije v strednej Ázii (Kazachstan, Uzbekistan) a Ťien-šan.

  • Borievka šošovicová alebo malá ružová (predtým považovaná za jej poddruh), zdieľa územie s predchádzajúcim príbuzným. Mužské rúcho jahodovej farby je zdobené striebristými znakmi na lícach a čele. Mláďatá a samice majú perie kávovej farby s jemnými krémovými okrajmi. Tento druh je väčší ako veľkosť „vrabca“ a má dlhší chvost.

  • Bledá (sinajská) šošovica - perie samčeka je karmínovo-šarlátové a ružové, samice a mladiství majú operené svetlo žlté perie, ktoré je na zadnej strane o niečo tmavšie. Je považovaný za jeden zo symbolov Jordánska.

  • Veľká šošovica - v skutočnosti je väčšie ako iné druhy, telo má viac ako 20 cm, krídla sú od 10 cm, veľkosťou bližšie nie k vrabcovi, ale k drozdovi alebo škorcovi. Perie je nadýchané, perie je dlhé. Všeobecné pozadie operenia je ružovočervené, s perleťovo šedými jemnými postriekaniami. Na hlave je malý hrebeň. Zahŕňa tri poddruhy - kaukazskú, mongolskú a stredoázijskú. Z mien môžete pochopiť, kde žijú.

Počúvajte hlas veľkej šošovice

  • Šošovka červená - žije v Himalájach, muži sa vyznačujú operením hustej čerešňovo červenej farby.

  • Červená cievka (šošovica skalná) - žije dosť vysoko, až 3 000 m, v horách strednej Ázie. Samec má nad chvostom karmínové perie a na hlave a krku šarlátové perie. Hlavný tón je striebristo šedý. Samice sú ako vždy menej elegantné - ich perie je tmavosivé, so zeleným leskom v oblasti chvosta.

  • Sibírska šošovica - je zrejmé, že žije na Sibíri, v jeho východnej a strednej časti. U tohto druhu sú samice namaľované bledoružovou farbou a samce sú samozrejme ešte žiarivejšie, perie má farbu červenej fuchsie (sýtej ružovej s fialovým odtieňom). Na tmavých krídlach a chrbte, na hlave a na krau majú perie rannej oblohy (bledoružové), pestré vzory.

  • Šošovka s tromi opaskami - usadil sa v ľahkých borovicových lesoch v západnej Číne. Farba je sýtejšia a jasnejšia ako štandardné.

  • Šošovka biela, výrazná vlastnosť - svetlé pruhy v podobe „obočia“ nad očami. Žije v Himalájach, na hranici Afganistanu a Pakistanu, na západe Číny. Preferuje horské miesta, od 2 400 m n.

Všetky odrody operenia vtáčej šošovice sú si navzájom veľmi podobné.

  • Vínovo červená šošovica (hroznová ruža). Žije v miernych a subtropických lesoch Nepálu a Číny. Farbu možno skutočne označiť ako „hustú farbu Cahors“. Na krídlach je odtieň „vína so škoricou“ a biele odlesky pripomínajú kokosové vločky.

  • Alpská šošovica - vybrala na osídlenie Tibet a Himaláje. Väčšie ako ich dolnozemskí bratranci. Perie sa blíži k štandardu.

  • Červená bedrová šošovica - krvavo červené perie mužských mužov, žije v himalájskych horách.

  • Škvrnitá šošovica - veľa šošovice má škvrny sivých, ružových a červených škvŕn, u tohto druhu sú najviac nápadné. Žije v indo-malajskej zóne (územie južnej a juhovýchodnej Ázie)

  • Šošovka tenká - zobák je tenší ako bežný zástupca, prsia sú tmavšie. Žije na severe Indie a Číny.

  • Blanford šošovica - farba peria je blízka klasike, žije v Indii, Číne, Mjanmarsku, Nepále, Bhutáne.

  • Roborovského šošovica - tibetský step, biotop - India, Čína, Nepál, horské oblasti,

Vzhľad

Pre Mexická šošovica Charakteristický je sexuálny dimorfizmus v perovej farbe: hlava, hrudník a chrbát samcov sú sfarbené do červena, brucho je pestré, krídla a chvost sú hnedé. Ženy sú sfarbené skromnejšie - dole pestro a hore hnedo. Obe pohlavia majú zúžený zobák, dlhý, nerozvidlený chvost a charakteristický spev, často za letu. Celková dĺžka tela mexickej šošovice dosahuje 14 cm, dĺžka chvosta je 6,6 cm, hmotnosť sa pohybuje od 19 do 22 g. Široké geografické rozšírenie a rozmanité biotopy viedli k veľkej fenotypovej variabilite vzhľadu a fyziológie týchto vtákov. .

Životný štýl a biotop

Hniezdnymi oblasťami sú predovšetkým stredná a stredná Ázia vrátane Sibíri a Uralu, ako aj východná Európa a severoamerický kontinent. Často ich môžete vidieť v oblasti Anadyr, na ostrove Sachalin a na Kamčatke. V rozľahlosti bývalého Sovietskeho zväzu sa vták nachádza takmer všade, s výnimkou Moldavska a Zakarpatska. Usadila sa v mnohých regiónoch Indie, Číny, Afganistanu, Iránu, ako aj na Kaukaze.

Tieto vtáky odlietajú na zimu na juh Ázie. Ale medzi nimi sú aj druhy, ktoré na zimu nikam nelietajú a zostávajú na svojom mieste. Takíto ľudia zvyčajne už žijú v teplých oblastiach. Sú schopní letieť na veľké vzdialenosti aj napriek svojej skromnej veľkosti. Môžete ich nečakane vidieť na Malte alebo vo Švédsku a na severe Holandska.

Spravidla migrujú v malých kŕdľoch. Zhromažďujú sa na zimovanie od konca augusta, vracajú sa neskoro, koncom apríla alebo v máji. Na hniezdenie si vyberajú husté kry na lúke alebo v zarastených oblastiach lesa. Takého vtáka nájdete na okraji, pri ústí rieky, na opustenom cintoríne alebo v starých záhradách. Niektoré sa usadia vyššie v horách.

Šošovica obýva kde je husté lístie a voda. Žijú dosť uzavreté. Iba v čase hniezdenia spievajú, rozprávajú sa, zvyšok času sú veľmi tajné. Odchod na zimovanie nastáva úplne nepostrehnuteľne, pretože ich stád nie je veľa.

Let je rýchly a plynulý. Na zemi sa pohybujú malými skokmi. Pohybujú sa veľmi obratne a rýchlo v hustých húštinách, pazúrmi sa lipnú na konároch, prešľapujú a skáču.Pre tých, ktorí sa chystajú tieto vtáky získať pre seba, odporúčame najskôr miestnosť pre nich (klietka alebo voliéra) prekryť svetlou handričkou, sú veľmi plachí.

Musia mať najmenej desať hodín denného svetla, preto musí byť klietka určená neďaleko od okna. A v zime potrebujete mimoriadne svetlo. Spravidla obsahujú buď jedného vtáka alebo ich pár. Musia sa však chovať oddelene od ostatných vtákov, môžu bojovať a hádať sa s inými druhmi. Keď si zvyknú na nové miesto, môžu chovať v zajatí.

Šošovicová oblasť

Šošovica - migrant... Jeho distribučná oblasť je široká. Jedná sa hlavne o Sibír, strednú a strednú Áziu, východnú Európu. Na území bývalého ZSSR sa vták nachádza takmer všade (s výnimkou Zakarpatska a Moldavska). Šošovka je na Urale, v Šugore a v Ust-Tsilme. Vtáka často nájdete na hraniciach severných lesov, na území Anadyrského územia, Sachalinu a Kamčatky.

Šošovica žije v Číne, Afganistane, Iráne, na Kaukaze. Je zaujímavé, že napriek územiu môžete pozorovať prestávky v sortimente šošovice:

  • zo Zakarpatska do Besarábie pozdĺž hranice stepnej Ukrajiny.
  • Medzi Volgou a Donom.
  • Východná časť pohoria Tien Shan.

Šošovica nebýva v:

  • Stredná Ázia (na jej púštnych územiach).
  • Juhovýchodný Altaj.
  • Mongolsko.

Môžu lietať na veľké vzdialenosti. Napriek svojej malej veľkosti je vták schopný prekonať veľké vzdialenosti. Bola si všimnutá na území Švédska, Malty, Holandska atď. Ako zimoviská uprednostňuje oblasť Indie a juhovýchodnej Číny. To ho odlišuje od ostatných piniek, pretože táto rodina v našej oblasti väčšinou hibernuje.

Jedlo

Rastlinný jedálny lístok je chrbtovou kosťou ich stravy. Cikajú malé semiačka strukovín a pupkov, rovnako ako masliaky a ostrice. Rodičia kŕmia kurčatá semenami buriny klinčekov hviezdicových. Vtáky používajú ako bielkoviny malý hmyz. Spravidla sú to malé chrobáky, húsenice a vošky.

Veľmi obľubujú bobule, najmä zrelé vtáčie čerešne, borievky, černice a hloh. Rovnako ako rakytník, zimolez a kalina. Zloženie potravy je diktované prostredím a ročným obdobím. Na jar sú to púčiky stromov, vŕbové bútľavy, potom príde čas na semená a hmyz.

Po výskyte potomstva sa jedlo stáva takmer úplne zeleninovým, používajú sa nezrelé semená trstiny a trstiny. Mimochodom, vták sa nimi živí v zime. Ak sú ovsené polia blízko miesta hniezdenia, vtáky ich obhrýzajú a ovos ohýbajú k zemi.

V zajatí ich treba kŕmiť malými zmesami obilia, semenami bylín a rastlín, ktoré sú im známe, ako aj ich obľúbenými bobuľami. Môžete dať jemne nakrájanú zeleninu a ovocie, bylinky. Vždy by mala byť pitná voda.

Ťažkosti s držaním je, že kvôli nesprávne zvolenému jedlu prichádzajú o perie až do plešatenia a nové perie sa nemusí objaviť. Okrem toho sú náchylné na obezitu, nemôžete ich nadmerne kŕmiť.

Reprodukcia a dĺžka života

Po prezimovaní sa vracajú začiatkom mája. A okamžite začnú stavať hniezdo. Šošovicový vták monogamné, páry sa vytvárajú dlho. Sú si navzájom verní, samica sa drží v blízkosti svojho priateľa. Napriek tomu musí muž kvôli svojej konfliktnej povahe zakaždým brániť svoju zápletku aj svoju polovičku.

Odvážne a nezištne zápasí s vyvolenými a územím s inými jednotlivcami. Medzitým si kamarát stavia hniezdo. Manžel je na vojne, manželka posilňuje rodinné ohnisko. Hniezdo je postavené vo výške pol metra až dvoch metrov nad zemou. Často sa vyberá miesto, ktoré nie je typické pre iné vtáky.

Môžu napríklad zariadiť hniezdenie vo zväzkoch malých konárov jelše („čarodejnícke metly“) alebo medzi hrubými stonkami chmeľu. Je postavená z lístia, trávy, slamy, horolezeckých výhonkov, koreňov a iného pomocného materiálu. Štruktúra s priemerom do 16 cm vyzerá neupravená, voľná, konce veľkých stoniek trčia v rôznych smeroch.

Podšité rastlinným páperím alebo machom. V hniezde nie je perie, čím sa líši od hniezd iných vtákov. Obdobie hniezdenia charakterizujú početné „koncerty“ samcov, ktoré v tejto dobe veľa rozprávajú a spievajú, lietajú z vetvy na vetvu.

A spevák, ktorý má v úmysle prepuknúť v trysku, sa pripravuje - tlačí perie, zdvihne chumáč, sedí vyššie na strome, vyčnieva mu z hrude - a potom sa rozlieha zvonivá pieseň. Šošovicový hlas v tejto chvíli buble a trbliece sa trilkami, je zrejmé, že rodič sa raduje z návratu zo zimovania, z vytvorenia nového hniezda a z očakávaného potomka.

Inokedy sú skôr flegmatickí a radšej mlčia. Počas leta sa vytvorí iba jedna znáška, v ktorej nie je viac ako 6 vajec veľmi zaujímavej farby: modrá alebo mierne nazelenalá s tmavohnedým, fialovým alebo uhoľným horským popolom. Na tupom konci tieto škvrny tkajú korolovitý vzor.

Veľkosť vajec je od 19 * 13 do 22 * ​​16 mm, v závislosti od druhu vtákov. Jedna samica ich inkubuje a po pol mesiaci sa vyliahnu kurčatá. Obaja rodičia deti kŕmia. Ak sa navigujete v čase, potom začiatkom júna nájdete plné spojky, koncom júna sa v hniezdach objavia mláďatá, ktoré po polovici júla začnú lietať z rodičovského domu.

Mimochodom, hniezdo je celkom ľahké nájsť, dospelé vtáky sú nepripútané a plaché, v úzkom ohrození mávajú z miesta, začínajú nad ním nepokojne lietať. Ale dostať sa k tomu nie je také ľahké. Budeme musieť bojovať s húštinami a žihľavou, uviaznuť v močiaroch a dokonca sa ubezpečiť, že vám konáre nebolí na tvári.

Šošovicové vtáčie hniezdo so spojkou

Po odletení kurčiat začnú predkovia viesť nenápadný a skromný život. Pesničky nie sú počuť, snažia sa udržiavať v tieni. Existuje pocit, že celá oslava života je vo výrobe potomkov.

Rodičia „žijú“ letné mesiace, už sa pomaly chystajú na zimu (sťahovavé jedince). V tejto dobe je ťažké nájsť hniezda, iba niekedy môžete počuť opakujúce sa zvolanie mladých jedincov. Najčastejšie sa šošovica dožíva 7-8 rokov, v zajatí a pri dobrej údržbe až 12 rokov.

Poddruh:

Tento taxón niektorí autori považujú za poddruh Carpodacus [rhodochlamys or grandis] (sensu lato).

Dva poddruhy, líšia sa detailami farby operenia a mierne veľkosťou.

Veľkosť

Dĺžka tela mužov je v priemere 180 - 200, priemerne 188,7 mm, rozpätie krídel mužov je v priemere 270 - 280, priemerne 276,2 mm. Dĺžka ženského tela 200 mm, rozpätie 270 mm. Dĺžka krídla mužov je 83,5-93,0, žien 83,0-88,0, v priemere 87,4 a 86,2 mm. Dĺžka chvosta je asi 84-87 mm, zobák má 12,5-14,3 mm.

Sexuálny dimorfizmus

U dospelého muža sú čelo, líca, brada a hrdlo ružovo-strieborné, perie je tu husté so špičatými vrcholmi, chrbát je bledo sivasto-ružový s tmavými kmeňmi, sivasté tóny prevládajú v sviežom operení, horný chvost je ružový, veľké a stredné prikrývky krídla sú hnedé, s ružovými okrajmi na vonkajších pavučinách, prsia, boky a prsia sú ružové s tmavými kmeňmi pierok, axilárne belavé s ružovým kvetom pri karpálnom záhybe krídla. Oči sú hnedasté, zobák tmavohnedý, nohy svetlohnedé.

Ženy nemajú vo svojom sfarbení ružové farby. Celé operenie je sivohnedé s okrovým nádychom a tmavými kmeňmi peria. Spodná strana tela je o niečo bledšia ako vrchná časť, najmä na bruchu, letky a chvostové perie sú hnedasté s ľahkými okrajmi na vonkajších stranách.

Mladá ružová šošovica je sfarbená ako samice, ale je o niečo tmavšia a tmavšia ako druhá.

Habitat a životný štýl

Systém pohoria Tien Shan a Pamir-Alai, čiastočne Altaj, Tarbagatai, Kašgaria, severovýchodný Afganistan, Karakorum, Kašmír a Himaláje až po Kumaon.

Šošovka ružová je hniezdiaci, mierne zvislý migrujúci vták. Od jesene do začiatku novembra dochádza k migráciám všeobecne v hniezdnej zóne, neskôr vtáky zostupujú nižšie, až k dolnému toku rieky. Alebo v obzvlášť krutých zimách odlieta ružová šošovica stovky kilometrov od hôr. Návrat na hniezdiská sa koná v marci.

Správanie:

Vysočina. Horná a stredná časť pásu borievkových lesov, porastená kríkmi vŕby, karagany, čučoriedky a zimolezu, v zime - dolná časť hôr, menej často údolie.

Vtáky sú tiché a tajné.

Obdobie párenia

Jarné piesne mužov stále v zimovacej zóne. Hniezdo sa nachádzalo na vrchole útesu v kamennej štrbine blízko hrachového kríka, bolo skrútené zo suchej trávy.

Pin
Send
Share
Send
Send