Vtáčie rodiny

Veľký Nightjar / Caprimulgus indicus

Pin
Send
Share
Send
Send


Už dávno sa medzi pastiermi objavila legenda, že vták letí za súmraku do pasúcich sa stád a dojí kozy a kravy. Prezývali ju Caprimulgus. Čo v preklade znamená „vták dojiaci kozy“. Tu prečo sa to volá nightjar.

Okrem zvláštneho názvu sú pre vtáka charakteristické aj neobvyklé volania. Vďaka tomu si neškodné stvorenie získalo zlú povesť. V stredoveku ho dokonca podozrievali z čarodejníctva.

Opis a stanovište nočného javu

Nightjar nie je okamžite viditeľný. Toto je vták s veľmi dobrým ochranným sfarbením, vďaka ktorému je nightjar majstrom maskovania. Zhora je namaľovaný tmavošedou farbou, na pozadí ktorej sú čiarky, škvrny, zrasty žltej, hnedej, tmavej farby.

Hydinové prsia sú tmavosivé s krátkymi pruhmi svetlejšieho tónu. Krídla, hlava aj chvost majú vzor, ​​ktorý vtáka dokonale ukrýva vo vegetácii. Podľa farby operenia sú vtáky rozdelené do 6 druhov nočných láv, ktoré žijú v rôznych oblastiach. Operené telo je dlhé 26 cm, chvost 12 cm a krídla takmer 20 cm.

Vtáčie oči sú veľké, okrúhle a čierne. Zobák je malý, zatiaľ čo je zatvorený. Ale ústa nočného džungle sú veľké - potrebuje chytať hmyz aj v noci, za letu. Zobák je obklopený malými, ale silnými štetinami, v ktorých sa hmyz zamotáva a dostáva sa priamo do úst vtáka.

Kvôli hrubým chĺpkom v okolí úst sa nočným lúčom často hovorí retikulum.

Hlas tohto vtáka pripomína dunenie traktora a veľmi sa líši od spevu iných vtákov. Nočné pruhy vo vzduchu kričia alarmy, môžu tiež ticho syčať, klikať alebo tlieskať.

Vzhľad peria nie je celkom známy. Navyše, nightjar, vtáčikčo je nočné. Jeho neobvyklé nočné výkriky a tiché lety na nočnej oblohe s ním hrali zlý vtip - ľudia ho hodnotili ako zlého, rovnako ako sovy.

Počúvajte hlas Nightjar

Predpokladá sa, že tento vták v noci vysáva z kôz všetko mlieko a spôsobuje v nich slepotu. Tu prečo sa tento vták volal nightjar. V skutočnosti samozrejme nič také neexistuje. Je to len to, že tento pernatý je zástupcom nočných loveckých vtákov, ktoré priťahuje hmyz, ktorý obklopuje hospodárske zvieratá.

Tento vták je najpohodlnejší v teplých alebo miernych lesoch Európy a západnej a strednej Ázie. Veľmi často sa usadzuje v severozápadnej Afrike. Usadzuje sa na ostrovoch Baleárske ostrovy, Britské ostrovy, Korzika, Sardínia, Sicília, na Cypre a Kréte. Nachádza sa tiež na Kaukaze.

Nightjar sa sídlami príliš nezľakne, často lieta v blízkosti fariem a dobytčích kotercov. Z toho vznikla legenda o jeho mene. Aj keď sa to v skutočnosti dá vysvetliť jednoducho - zje nightjar iba hmyz a hmyz sa veľmi často vznáša okolo zvierat, ich potravy a odpadu. Ukazuje sa, že v blízkosti fariem je pre nightjar jednoducho jednoduchšie loviť.

Tento operený predstaviteľ hustých lesov sa mu nepáči - s rozpätím krídiel medzi častými vetvami sa mu ťažko manévruje. Nemá rád ani močaristé miesta. Nightjar ale ľahko ovláda vysoký terén. V kaukazských horách môže stúpať až do 2 500 m a v Afrike to bolo pozorované vôbec v nadmorskej výške 5 000 m.

Povaha a životný štýl nočného jara

Nightjar je nočný vták. Celý život nočného jara sa začína až nástupom tmy. Cez deň odpočíva na konároch stromov alebo zostupuje do vyschnutej trávy, kde sa stáva úplne neviditeľným. A iba v noci vyletí vták na lov.

Je zaujímavé, že na vetvách nie je usporiadaná ako obyčajné vtáky - cez vetvu, ale pozdĺž. Pre väčšie maskovanie dokonca zavrie oči. Zároveň toľko splynie s farbou stromu, že je veľmi ťažké si ho všimnúť, pokiaľ doň náhodou nepristane náraz.

Obývaní v borovicových lesoch sa nočné mory môžu ľahko maskovať ako farba kmeňa stromu.

Letí ako nočný ježek ticho, ľahko a rýchlo. Za letu uchopí korisť, takže musí dokonale manévrovať a rýchlosťou blesku reagovať na vzhľad hmyzu. Navyše môže visieť na jednom mieste pomerne dlho.

Počas letu je dobre viditeľný úzky chvost a ostré krídla, a je skutočne potešením sledovať samotný let. Jeho lov na pozadí nočnej oblohy pripomína tichý tanec. Nie každému sa podarí obdivovať takýto let, vták je skrytý a okrem toho vedie nočný životný štýl.

Ale na zemi sa pohybuje mimoriadne nepríjemne. Je to spôsobené tým, že nohy nočného jarma sú krátke, nie sú prispôsobené chôdzi a prsty na to sú príliš slabé. V prípade nebezpečenstva sa nightjar maskuje ako miestna krajina. Ak to však nefunguje, potom sa vták vznáša nahor a vyhýba sa prenasledovaniu.

Výživa Nightjar

Napája sa na nightjar iba hmyz, toto vták uprednostňuje lietajúci hmyz. Hlavnou stravou Nightjar sú všetky druhy molí, chrobákov, motýľov. Ak však narazíte na osu, včelu, komára alebo dokonca na chrobáka, nočný lovec nepoletí.

Niekedy tieto oči žiaria v noci, tento jav by sa dal vysvetliť odrazeným svetlom, ale vták ich „rozsvieti“, kedykoľvek chce, takže doteraz nikto žiarenie nevysvetľoval.

Celá štruktúra vtáka je prispôsobená na nočné hľadanie potravy - obe veľké oči a obrovské ústa, okolo ktorých nedokáže lietať ani mucha (v doslovnom zmysle slova), a štetiny okolo zobáka. Aby sa jedlo lepšie strávilo, prehltne nightjar malé kamienky alebo piesok.

Ak jedlo nie je trávené, opakuje ho, ako niektoré iné vtáky - sovy alebo sokoly. Chytí korisť za letu, ale niekedy ju loví z konára. Loví v noci, ale ak je potravy príliš veľa, môže si vták oddýchnuť.

Reprodukcia a priemerná dĺžka života nočného jara

Od mája do júla (v závislosti od biotopu vtáka) dochádza k páreniu. Najskôr dva týždne pred príchodom samice dorazí na miesto hniezdenia samec jalca nočného. Aby prilákal pozornosť ženy, nightjar začne mávať, mávať krídlami a prejavovať svoje schopnosti počas letu.

Samica, ktorá si pre seba vybrala pár, letí okolo niekoľkých miest, kde si môže urobiť spojku. Tieto vtáky si nestavia hniezda. Hľadajú miesto na zemi, kde by sa prirodzene ukladalo lístie, tráva a všetky druhy vetvičiek, kde by sa mohli klásť vajíčka. Samica vyliahne kurčatá na zemi a splýva s pôdnym krytom.

Keď sa také miesto nájde, dôjde tam k páreniu. Po chvíli kladie samica nightjar 2 vajcia a sama ich inkubuje. Je pravda, že samček ju môže niekedy nahradiť. Mláďatá sa nerodia nahé, sú už pokryté páperím a môžu bežať za matkou.

A po 14 dňoch sa novorodenci začnú učiť lietať. Celý nočný jarmok sa celý týždeň snaží zvládnuť zložitú múdrosť letu a do konca týždňa môžu zo seba odletieť na krátke vzdialenosti.

Obdobie hniezdenia nočného hniezda možno predĺžiť na všetky letné mesiace.

A po 35 dňoch, vo veku len asi jedného mesiaca, navždy odletia zo svojho rodičovského hniezda a začnú žiť nezávisle. Je pravda, že sami sa stanú rodičmi iba rok po narodení. Takýto rýchly vývoj kurčiat je spojený s relatívne krátkym životom nočného jara - iba 6 rokov.

Veľký nightjar (Caprimulgus indicus)

Vzhľad: Veľmi podobný bežnému jalovcovi, ale o niečo väčší a tmavší, na extrémnom chvostovom perí je priečny pruh, ktorý nedosahuje na koniec peria.
Veľkosť: Menší ako holub, ale vzhľadom na svoje dlhé krídla a chvost sa javí väčší.

Vlastnosti: Veľký nightjar sa líši od bežného nightjar vo forme bieleho pruhu na chvostovom perí.

Návyky: Let a návyky sú ako u bežného nočného jara.
Typ pobytu: Migrant.

Popis a vlastnosti

Vták má veľa ďalších prezývok. Toto je nočný jastrab, nočná sova, spiaci. Odrážajú hlavný rys - je to nočný vták. Nightjar - vták malá veľkosť. Jeho hmotnosť je 60-100 g, dĺžka tela je 25-32 cm, plné rozpätie krídel dosahuje 50-60 cm.

Krídla a chvost sú opatrené dlhým úzkym perím. Poskytujú dobre riadený, rýchly a tichý let. Podlhovasté telo je umiestnené na krátkych, slabých nohách - vták nerád chodí po zemi. Farba operenia je prevažne sivá s čiernymi, bielymi a hnedými škvrnami.

Nightjars chodia nemotorne z nohy na nohu a pripomínajú hodinovú hračku

Lebka je malá, sploštená. Oči sú veľké. Zobák je krátky a ľahký. Rez zobáka je veľký, na podlahe hlavy. Štetiny sú umiestnené pozdĺž hornej a dolnej časti zobáku, ktoré sú lapačom hmyzu. Z tohto dôvodu bola k početným prezývkam pridaná ešte jedna: nightjar setkonos.

Rozdiely medzi mužmi a ženami sú jemné. Samce sú zvyčajne o niečo väčšie. Rozdiel vo farbe nie je takmer žiadny. Samec má na koncoch krídel biele škvrny. Okrem toho má tú česť vyjadrovať nočné ticho.

Krik nočného moru ťažko sa dá nazvať piesňou. Skôr to pripomína rachot, klepotanie je hlasné a zreteľné. Niekedy ju preruší pískanie. Samec začne spievať po návrate zo zimovania. Pri západe slnka sa usadí na kúsku dreva a začne hrkotať. Na svitaní sa spev končí. Jeseň prerušuje pieseň nightjar až do nasledujúcej hniezdnej sezóny.

Počúvajte hlas Nightjar

Rod Nightjars (systémový názov: Caprimulgus) je rozdelený do 38 druhov. Vedci nesúhlasia s príslušnosťou niektorých druhov nočných láv k určitým taxónom. Preto sa informácie o biologickej klasifikácii určitých druhov niekedy líšia.

Pre antény na zobáku nightjar sa často nazýva setkonos

Spoločný nightjar (názov systému: Caprimulgus europaeus). Keď hovoria o Nightjar, majú na mysli tohto konkrétneho vtáka. Chová sa v Európe, strednej, strednej a západnej Ázii. Zimy vo východnej a západnej Afrike.

Ľudské poľnohospodárske činnosti, ošetrenie plodín pesticídmi vedie k zníženiu počtu hmyzu. Ale všeobecne kvôli jeho veľkému rozšíreniu počet tohto druhu neklesá, nehrozí mu vyhynutie.

Mnoho ďalších druhov dostalo svoje mená podľa zvláštností svojho vzhľadu. Napríklad: veľké, s červenými lícami, uzda, dun, mramor, hviezdicový, golier, nočné koše s dlhým chvostom.

Hniezdenie v určitej oblasti dalo meno iným druhom: núbijským, stredoázijským, habešským, indickým, madagaskarským, savanským, gabonským nočným jámam. Mená mnohých druhov sú spojené s menami vedcov: nočné jari Messi, Bates, Salvadori, Donaldson.

Pozoruhodný príbuzný spoločného nočného jara je gigantický alebo sivý nightjar... Všeobecne svojím vzhľadom pripomína obyčajný nightjar. Ale veľkosť vtáka zodpovedá názvu: dĺžka dosahuje 55 cm, hmotnosť je až 230 g, úplné rozpätie krídel môže v niektorých prípadoch presiahnuť 140 cm.

Farba operenia je sivohnedá. Pozdĺžne svetlé a tmavé pruhy nepravidelného tvaru prechádzajú pozdĺž celého krytu. Starý kmeň stromu a gigantický nightjar sú namaľované rovnako.

Životný štýl a biotop

Cez den spi ako nocnik. Patronujúca farba vám umožňuje zostať neviditeľným. Navyše, nočné mory sú umiestnené pozdĺž vetvy stromu, a nie naprieč, ako bežné vtáky. Viac ako na konároch si vtáky rady sadajú na vyčnievajúce úlomky starých stromov. Nightjar na fotografii niekedy na nerozoznanie od konope alebo kúska dreva.

Vtáky sú si celkom isté svojimi mimikrovými schopnosťami. Neopúšťajú svoje miesto, ani keď sa k nim človek priblíži. Ak to využijete, vtáky driemajúce počas dňa môžete chytiť rukami.

Hlavným kritériom pre výber biotopu je dostatok hmyzu. V strednom pruhu sú ako hniezdiská často vybrané údolia riek, lesy a okraje lesov. Je žiaduca piesčitá pôda so suchou podstielkou. Vták sa vyhýba zaplaveným oblastiam.

Nie je ľahké nájsť nightjar, vďaka jeho opereniu môže vták prakticky splynúť s kmeňom stromu

V južných oblastiach sú oblasti vhodné na hniezdenie pokryté kríkmi, polopúšťami a okrajmi púští. Je možné stretnúť nightjar v podhorských a horských oblastiach, až do výšky niekoľkých tisíc metrov.

Dospelý vták má málo nepriateľov. Cez deň vták spí, stáva sa aktívnym za súmraku, v noci. To šetrí pred operenými agresormi. Vynikajúci maskovanie chráni pred pozemnými nepriateľmi. Predátory väčšinou trpia spojkami vtákov. Na kurčatá, ktoré nevedia lietať, môžu útočiť aj malé a stredné predátory.

Rozvoj poľnohospodárstva ovplyvňuje veľkosť populácie dvoma spôsobmi. Na miestach, kde sa chovajú hospodárske zvieratá, sa počet vtákov zvyšuje. Kde sa chemikálie na ničenie škodcov široko používajú, čo zahynie čo zje nightjarV dôsledku toho je pre vtáky ťažké prežiť.

Nightjar je sťahovavý vták. Ako sa však často stáva, druhy a populácie hniezdiace v afrických regiónoch odmietajú sezónnu migráciu a túlajú sa iba pri hľadaní potravy. Trasy sezónnej migrácie jalca obyčajného vedú z európskych miest hniezdenia na africký kontinent. Populácie sa nachádzajú vo východnej, južnej a západnej Afrike.

Poddruh obývajúci Kaukaz a Stredozemné more migruje do južnej Afriky. Zo stepí a predhoria strednej Ázie lietajú vtáky na Blízky východ a do Pakistanu. Nightjars lietajú jednotlivo. Niekedy zablúdia. Príležitostne sú pozorované na Seychelách, Faerských ostrovoch a iných nevhodných územiach.

Lov na Nightjar

Nightjars nikdy neboli pravidelne lovení. Aj keď vzťah tohto vtáka s človekom nebol ľahký. V stredoveku boli nočné mlyny zabité kvôli poverám.

Vo Venezuele miestni obyvatelia dlho zbierali veľké kurčatá v jaskyniach. Išli si po jedlo. Po dorastení kuriatok sa začal lov na dospelých. Európania určili, že ide o vtáka podobného koze. Pretože mala množstvo jedinečných anatomických vlastností, bola pre ňu zorganizovaná samostatná rodina guajaro a monotypický rod guajaro. Vďaka svojej bacuľatej stavbe sa tomuto vtákovi často hovorí mastný nightjar.

Mláďatá Nightjar v hniezde

Žije v lesoch Argentíny, Venezuely, Kostariky, Mexika gigantický nightjar... Miestni obyvatelia doslova zhromaždili tohto veľkého vtáka zo stromov a prehodili cez ne povrazové slučky. Teraz je všade lov zakázaný.

Nightjar je rozšírený vták, nehrozí mu vyhynutie. Málokedy to vidíme, počujeme to častejšie, ale keď sa s tým stretneme, spočiatku len ťažko pochopíme, o čo ide, potom sme nesmierne prekvapení.

Pin
Send
Share
Send
Send