Vtáčie rodiny

Jazvec poľný / Acrocephalus schoenobaenus

Pin
Send
Share
Send
Send


Ruský názov "jazvec„- ľudové, dané penič akousi podobnosťou jej pruhovanej hlavy s hlavou jazveca.

Rozmery a štruktúra... 1. zotrvačník je kratší ako kefové hriadele. 2. medzi 3. a 4., 3. najdlhší so zúženou vonkajšou sieťkou. Dĺžka tela mužov (50) 125 - 155, žien (20) 122 - 150, v priemere 142,5 a 139,4 mm, rozpätia mužov (49) 194 - 227, žien (20) 190 - 210, priemerne 207 a 199 mm, dĺžka krídel samcov (50) 62-74, samíc (37) 59,5-71,0, priemerne 66,1 a 64,1 mm, dĺžka chvosta samcov a samíc 51 - 56,5 mm, zobák 14,5-16 mm, hmotnosť mužov ( 26) 11 - 15, ženy (8) 10,2 - 12,8, priemerne 12,84 a 11,33 g

Sfarbenie... Dospelý jazvec jazvec v jarnom oblečení. Všeobecné zafarbenie chrbtovej strany je hnedasté, s čiernohnedými kmeňovými škvrnami miznúcimi na bedrách a horných chvostoch. Tmavé kmeňové škvrny na hlave sú niekedy usporiadané v pozdĺžnych radoch, širších po stranách. Superciliary pruhy sú buffy. Uzdy a návleky na uši sú tmavšie ako okolité perie. Letové perie a chvostové perie sú hnedasté so sivastými hrotmi a červenohnedými okrajmi vonkajších pásov. Ventrálna strana je žltkasto-ílovitá s tmavšími stranami. Axilárne belavé alebo so žltohlinitým nádychom. Kryty pod krídlami sú svetlo striebristo šedé s okrajmi belavých ílov. Zobák je hnedo-nadržaný. Základňa dolnej čeľuste je ružovo-žltá. Nohy sú modrosivé, podrážky špinavo žlté. Nechty sú čierne. Oči sú sivohnedé. V ošumelom letnom oblečení sa horná strana javí ako nudnejšia, zatiaľ čo spodná sa zosvetlí. Na jesennom operení je vtáčia farba žiarivejšia ako na jarnom operení, čo je najviac viditeľné na superciliary pruhoch a na brušnej strane tela. Mladé vtáky v prvom jesennom operení sú podobné dospelým v jesennom operení, majú však tmavé škvrny po stranách hrdla a na prednej strane krku.

Oblasť... Európa a Ázia od Veľkej Británie, Škandinávskeho a Pyrenejského polostrova po polárnu časť Jeniseja a Altaja. Sever na 70 ° s. Š. š. v Nórsku do Tulomu na polostrove Kola, do Mezenu v tundre Timan na úpätie Pedy na severe Uralu (Portenko, 1937) na 67 ° 30 's. š. š. na Ob, až k rieke. Ščuchya na juhu Jamalu a do 70 ° s. Š. š. na Jenisejovi. Východná hranica vedie pozdĺž Jeniseja do povodia Eloguy, vedie medzi Jenisejom a Obom do Barnaulu a potom cez Altaj do zaisanskej depresie. Na juh sa rozprestiera na južných častiach Španielska, Francúzska, Talianska (ale neprítomných v údolí Pádu), severného Grécka (ale nie Macedónska, Makach, 1950), Bulharska, Rumunska, južných oblastí Ukrajiny, Krymu, Ciscaukazska, Zakaukazsko, Erzurum vilayet Turecka (Nesterov, 1911), Gilyan a Mazanderan v Iráne, potom na dolný tok Volhy a Ural, západné, stredné, púštne oblasti Kazachstanu od Volhy po Aral, dolný tok Amudarja, pozdĺž Syr Darja do Taškentu (Severtsov, 1872), na severný Balchaš a Zaisana (Dolgushin, 1948). Zimy vo východnej a strednej Afrike od pobrežia Červeného mora po Kamerun a Natal (Grotte, 1930). K migrácii dochádza v severnej Afrike, západnej Ázii, strednej Ázii a Arábii.

Povaha pobytu... V ZSSR je jazvec jazvečí letný hniezdiaci a sťahovavý vták.

Biotop... Jazvec jazvečí sa usadzuje medzi obojživelnými rastlinami a zaberá húštiny trstiny, ostrice, prasličky alebo vŕby pozdĺž brehov riek, kladív, jazier, morí, močiarov a rybníkov. Hniezdi tiež v zanedbaných záhradách s jazierkami, na zarastených lomoch rašelinísk, pozdĺž stepných hummokových tanierovitých priehlbiniek s vodou, v Karpatoch, cez mokré močaristé bylinné depresie (Strautman), na Kryme a na Kaukaze, pozdĺž bohatých vysokohorských trávnaté horské potoky, ako aj jačmenné polia (Menzbier, 1895). V severozápadných oblastiach ZSSR zaberá rovnaké miesta s blatnicami močiarnymi (Kumari) a v stepiach Kazachstanu často hniezdi spolu so žltými trasochvostmi. Počas doby letu je bežné v húštinách trstiny (Scirpus lacustris), v ktorom sa vôbec nehniezdi. Na jeseň ho nájdeme na zemiakových poliach, v konope a zeleninových záhradách, kde si občas drží spolu s peničom sivým a mätou lúčnou (Fedyushin, 1928).

Číslo... Jazvec je obyčajný vták v mnohých regiónoch ZSSR a najväčší počet dosahuje na miestach, kde sa na rozsiahlych plochách rozprestierajú malé nádrže ohraničené obojživelnou vegetáciou. Na severných hraniciach pohoria je sporadické v oblasti Kama (Vorontsov, 1949), zriedkavé v dolných tokoch Ob a na juhu Jamal (Shukhov, 1915). V Stalingradskej oblasti, v hodnotnom experimentálnom lesníctve, sú dva hniezdiace páry na 30 000 m 2 trstinových húštín (Yudin, 1952).

Rozmnožovanie... Tučnosť a stav semenníkov, ktoré sa objavili v miestach hniezdenia jazvecov, sú rôzne, posledné sú zvyčajne mierne zväčšené. Krátko po príchode začnú muži spievať a tvoria sa páry. Ak sú jazvece bežným javom, ich hniezda sa nachádzajú v krátkych vzájomných vzdialenostiach. Napríklad v údolí Oka bolo hniezdo 70 m od hniezda (rusky). Hniezdo je postavené neďaleko od vody, nad vlhkou pôdou, zriedka nad plytkou vodou v malých tŕstiach, v ostnatých strapcoch, v hustej vysokej tráve alebo v kríkoch vŕby, alebo priamo pri zemi alebo vo výške 10 - 30 cm nad to. Hniezda peničov jazveca sú miskovité alebo valcovité. Prvé sú bežnejšie a vždy sa nachádzajú nad pevninou. Aj keď je ich štruktúra zložitá, dajú sa v nich rozlíšiť tri vrstvy: 1) voľná, zahusťujúca sa vonkajšia vrstva machu, suché stonky a listy minuloročných tráv a ostríc na dne, medzi ktorými sú niekedy tkané pavučiny, ako aj kukly a krídla motýľov, 2) hustá vnútorná vrstva tenkých a jemných stoniek a listov obilnín a 3) vnútorná najodolnejšia vrstva, ktorá je vlastne vnútornou výstelkou hniezda a pozostáva z jemných tenkých tráv, stopiek alebo jemných stoniek. kvetinové osy obilnín a iných močiarnych rastlín, cez ktoré sú niekedy tkané konské vlasy. Valcovité hniezda sú oveľa menej časté a navyše takmer vždy nad vodou. Sú tiež trojvrstvové, ich vonkajšie steny sú postavené z tenkých vrcholov listov orobia a obilnín, strednú vrstvu tvoria stonky a kvetinové osy obilnín, vnútorná je silná a tenká, tkaná z namočených listov a jemných stoniek obilnín. (Zarudný, 1888). Stonky bylinných rastlín a vŕbové vetvy, medzi ktorými je hniezdo umiestnené, sú buď vtkané do jeho stien, alebo k nim iba susedia, ale aj v tomto prípade sú na okraji podnosu pevne zviazané so stavebným materiálom k vonkajšej stene. vrstva hniezda, ktorá sa tak ukáže byť dobre spevnená.

Rozmery hniezd prvého typu: priemer hniezda 85 - 120, výška 41 - 80, priemer podnosu 47,5 - 80, hĺbka podnosu 31 - 50 mm. Hniezda druhého typu s hrubšími stenami, sú oveľa širšie a väčšie: ich priemer je 100 - 155, výška 120, priemer podnosu 50, hĺbka podnosu 55 mm (Zarudny, 1888). Spojka 4-6 ľahkých piesočnatosivých vajec pokrytých škvrnami, podľa povahy ich umiestnenia a intenzity farby sa rozlišujú dva druhy vajec: 1) vajcia s nevýraznými žltohnedými škvrnami a 2) vajcia s výraznými červenkastými alebo tmavými -hnedé škvrny. Na vajciach oboch typov sú stále viditeľné čierne alebo svetlé čiary, pomlčky a kučery. V niektorých prípadoch sa škvrny pokrývajúce vajíčko smerom k jeho tupému koncu zahustia natoľko, že úplne pokrývajú hlavnú farbu škrupiny. Rozmery: (16) 18-19x13,5-14,5, priemer 18,3x14 mm (Gebel, 1879).

Molting... Dve plné móla ročne - jeseň, rozmnožovanie v júli až auguste a predmanželská jar v januári až apríli. U mladistvých sa zmena hniezdiaceho operenia (čiastočné, malé operenie nahrádza, nie však letové a chvostové) medzi júlom a septembrom (Wiserby, 1938).

Jedlo... Hmyz, ktorý sa nachádza na obojživelnej vegetácii a na jeseň a inde.

Znaky a správanie v teréne... Jazvec je malý penník, hore hnedastý, dole žltkastý, okamžite rozpoznateľný čiernymi pruhmi prebiehajúcimi po celej hlave. Jej volanie znie ako „chr. Chr. Chr“ alebo „charr“. Niekedy zaznie jemné „fuit-kli-kli“ alebo „pin-pin-chr-chr-chr“ (Promptov, 1949). Keď sa vták zľakne, vydá zvláštne fackovacie ústa. Pieseň, hoci je melodická, je plná šteklivých zvukov a slabík prevzatých od iných vtákov. Je spievané narýchlo, patterne a dá sa vykresliť ako „tiri-tiri-tiri-tere-tere-tere. Chip. Chip. Chip. Tr-tr-tr. Kli-lili-lil. Chi. Chi. Tere“, tiež sa skladá z niekoľkých ďalších slabík opakovaných v rôznych režimoch (Promptov, 1949) a oddeľuje sa pauzami. Samostatné kolená piesne sa končia pozývajúcim výkrikom. Spočiatku po príchode málo spievajú, ale na vrchole obdobia párenia sa ozývajú piesne nepretržite a samec za úsvitu spieva obzvlášť horlivo. Let párenia, hry sú spojené s piesňou muža. Keď muž spieva na nejakom konáriku, ktorý vyčnieva nad zvyšok alebo na vrchol tŕstia, odlomí ho, vzlietne v šikmej línii do vzduchu, vztýči krídla, ďalej spieva a potom, keď vystúpil do malej výšky , skočí šikmo, sklopí krídla na chrbát, potom si naplánuje a znova sadne na vrchol tŕstia alebo na nejakú obzvlášť vysokú vetvičku. Spev je počuť do polovice júla - začiatkom augusta.

Dospelé vtáky sú mimoriadne opatrné a celý deň trávia v húštinách trávnatých húštín, len príležitostne vylezú hore, aby sa v nich mohli okamžite opäť schovať. Ale počas obdobia párenia samec zradí svoju prítomnosť piesňou a v tejto chvíli ho nechá až 20 - 15 m, a potom buď ticho zmizne v trávnatej húštine, alebo odletí v dosť značnej vzdialenosti. Ani uprostred obdobia párenia samicu nevidieť, pretože keď sa priblíži k hniezdu, stihne sa vopred vkradnúť do trávy a bez stopy sa v nej ukryť. Navyše nevydáva žiadne výkriky súčasne.

Mláďatá sú nesmierne dôverčivé a nielenže ich nechávajú blízko seba, ale dokonca sa dostanú z húštín a samy niekedy k človeku pristúpia s celou mláďatou a preskúmajú ho. Na konci leta a začiatkom jesene mladé vtáky podnikajú významné migrácie a samy putujú a šplhajú do jarných a zimných výsadieb obilia, ovsa a hrachu, niekedy niekoľko kilometrov od svojich miest vyliahnutia. Ale väčšina mladých sa stále pohybuje v biotopoch charakteristických pre jazvece.

Zdroj: Vtáky Sovietskeho zväzu. G. P. Dementyev, N. A. Gladkov, K. N. Blagosklonov, I. B. Volchanetsky, R. N. Mecklenburtsev, E. S. Tushenko, A. K. Rustamov, E. P. Spangenberg, A. M. Sudilovskaya a B.K.Stegman. Moskva, 1954

ZÁBAVNÉ NÁZVY

Tento vták má aj iné neobvyklé mená. Hovorí sa mu nielen jazvec-jazvec, ale aj drieň a trstina. Toto druhé meno je spojené s charakteristickými zvukmi, ktoré vydávajú penice: ich pieseň pripomína praskavý zvuk, ktorý sa skladá z rôznych rýchlo sa opakujúcich slabík. Rovnako ako mnoho iných peničov, aj tento je dobrý imitátor. Vo svojom twisteri jazyka obratne tká úlomky nájdené pri speve iných vtákov, napríklad lastovičky alebo sýkorky. Je zrejmé, že penič dostal meno „drieň“ pre svoju závislosť od bobúľ tohto kríka.

PIESNE NA DOMOVSKOM

Jazvec jazvečí hniezdi takmer v celej Európe a na východe - k Jeniseju a severnému Kazachstanu. Vtáky sa vracajú zo zimovania v severnej Afrike a Malej Ázii v apríli. Aby sa penice mohli vrátiť na svoje hniezdiská, musia prejsť niekoľko tisíc kilometrov. Penice migrujú hlavne v noci a zhromažďujú sa v malých skupinách.

Krátko po návrate začne trstinový cracker spievať a nezastaví sa nepretržite. Spravidla tieto vtáky vedú dosť tajný životný štýl, ale počas vytvárania párov stráca samec svoju vrodenú opatrnosť a vystupuje z hustej trávy na otvorenejšie miesta, aby budúci partner lepšie počul jeho volaciu pieseň. Pieseň je sprevádzaná špeciálnym súčasným tanečným úletom. Jazvec obyčajný zrazu vzlietne diagonálne smerom hore, dosiahne vrchol, zaklopí krídla, potom zostúpi, sklopí ich za chrbát, sadne si na konár alebo na vrchol tŕstia. Čoskoro sa akcie znova zopakujú.

MISA MEDZI AKCIAMI

Vtáky sa zvyčajne usadzujú v početných skupinách a hniezda každého páru sa nachádzajú blízko seba. Pěnice budujú hniezdo na vlhkých miestach v blízkosti vodných plôch a občas stavajú priamo nad vodou a umiestňujú ich na steblá alebo trstiny.

Ornitológovia zistili, že penice jazvečie vyberajú pre svoju štruktúru jednu z dvoch foriem: miskovitú alebo valcovitú. Hniezdo prvého typu je bežnejšie a je vždy umiestnené nad zemou. Vonkajšiu vrstvu tvorí mach, minuloročné stonky vodných rastlín. Penice často používajú aj také neobvyklé prvky, ako sú pavučiny, krídla alebo kukly motýľov. Stredná vrstva obsahuje stonky a listy obilnín. Vnútorná vrstva je najodolnejšia. Na svoju stavbu zbierajú vtáky vodné rastliny a obilniny, ktoré sú navzájom prepletené. Niekedy penice upevňujú všetok stavebný materiál pomocou vlásia. V tomto prípade je hniezdo obzvlášť silné. Vo vnútri ho majitelia lemujú páperím, mäkkými časťami rastlín, machom. Oveľa menej časté sú valcovité hniezda. Sú o niečo väčšie a širšie ako košíčky a nie sú umiestnené nad zemou, ale nad vodou.

POD RODIČSKÝM KRÍDLOM

Samica kladie vajíčka od konca jari do polovice leta. Spravidla je v znáške 4–6 vajec pieskovo-šedej farby. Škrupina je pokrytá mnohými škvrnami červenkastého alebo žltohnedého odtieňa. Škvrny často pokrývajú povrch vajíčka tak husto, že hlavná farba sa stáva neviditeľnou.

Trpasličí jazveci sa môžu chovať nie raz, ale dvakrát ročne. Inkubácia trvá asi dva týždne, počas ktorých kurčatá inkubuje iba samica a samec je nablízku a pokračuje v speve. Verí sa však, že rodičia sa medzi sebou striedajú. Hniezdo je dobre maskované a nie je ľahké ho nájsť. Ale jeho blízkosť prezrádza rušivé správanie vtákov, ktoré lietajú veľmi blízko k problémovému agentovi.

Mláďatá sa liahnu nahé, slepé a úplne bezmocné. Ale rýchlo rastú a po 10 - 12 dňoch opúšťajú hniezdo a začnú sa kŕmiť samy. Rodiči zostávajú dlho v starostlivosti svojich rodičov a túlajú sa s nimi. Celá rodina sa často sťahuje do najbližšieho poľa a žije bezpečne medzi pšenicou, ražou, jačmeňom alebo ryžou až do samotnej úrody.

TICHÝ POĽOV V HNEDE

Rovnako ako väčšina ostatných zástupcov tohto rodu, aj jazvec obyčajný sa živí hlavne hmyzom a jeho larvami: muchy, podenky, vošky, malé chrobáky a vážky, v strave sa však často vyskytujú aj iné bezstavovce. Pri love medzi kríkmi alebo trávnatými húštinami sa vtáky pohybujú takmer potichu. Koncom leta tiež často hodujú na šťavnatých bobuliach kríkov rastúcich pozdĺž brehov.

ZAUJÍMAVOSTI

Trsteniarik pevne pripevní hniezda k stonkám ostrice alebo sa medzi nimi zovrie. Hniezdo je tak dobre ukotvené a jeho podnos je taký hlboký, že vajcia v ňom nevyhadzujú ani pri silnom vetre, keď sa stonky kývajú.

Jarné trylky

Od zimovania sa pennica obyčajná vráti v polovici apríla, začne aktívne vytvárať páry a pripravovať sa na vzhľad potomstva. Samec vtáka aktívne využíva svoje hlasové schopnosti na prilákanie samice. Po spárovaní sa navzájom neopúšťajú počas celej sezóny, ale hlavná zodpovednosť za inkubáciu vajíčok pripadá väčšinou na samicu. Vtáky si hniezdo stavajú v nízkej výške, bez obáv z ochrany pred predátormi, každoročne uhynie asi 25% spojky. Ako stavebné materiály sa používajú malé vetvičky, mach a pavučiny, ktoré sa zhromažďujú v blízkosti vodných plôch.

Dvojice jazvecov sa zvyčajne nachádzajú vo vzdialenosti 50 - 70 metrov od seba. Tieto úžasné stvorenia potrebujú neustály pobyt v stáde a trávia väčšinu času spolu. Mláďatá sa liahnu 12-14 dní po znáške vajec a väčšina starostlivosti o ne spočíva na samici.Pohodlné vtáky dlho neopúšťajú hniezda, navštevujú ich aj počas neprítomnosti.

Nepotizmus

Strava vtákov nespočíva iba v zrnách a semenách malých rastlín. Aktívne lovia malý hmyz, živia sa kôrou stromov, občas sa im darí hodovať na malých mäkkýšoch.

Lemovanie a operenie

Pěnice obyčajné majú veľmi rady teplo, takže sa vždy zodpovedne pripravujú na zimovacie obdobie. Počas teplej sezóny sa moltujú dvakrát: na jar sa objaví predmanželská molt, ktorá má perie zosvetliť a zatraktívniť pre potenciálneho partnera. Perie sa druhýkrát mení v auguste, pred rýchlym odchodom do teplejších oblastí.

Mláďatá striedajú operené operenie krátko po začiatku samostatných letov. Páperie a malé perie sú nahradené trvalou farbou, ktorá naznačuje, že vták rastie.

Príprava na zimu

Už v polovici septembra sa vtáky začínajú zhromažďovať v kŕdľoch na rýchly odchod do teplých oblastí. Vzácni zástupcovia jazvecov sa nachádzajú začiatkom októbra, ale je to možné iba počas teplej jesene.

Vtáky lietajú prerušovane, pretože dlhé cesty sú pre ne ťažké kvôli rýchlemu oslabeniu. Chladné obdobie trávia v európskych krajinách s miernym podnebím pri absencii teplotných poklesov.

Interakcia s ľuďmi

Pěnice jsou velmi stvoření milující svobodu, takže nemohou přežít doma. To, že sú v klietke, z nich urobí agresívnych a prestanú spievať jednotlivcov.

S viditeľným nebezpečenstvom a možným prístupom ľudí sa vtáky snažia skryť v hustých húštinách. Rýchli a šikovní jedinci sa dokážu maskovať vďaka neopísateľnému opereniu, spojeniu s konármi a rákosím. A až v období párovacích hier strácajú ostražitosť, často sa objavujú na otvorených priestranstvách. Muži, ktorí chcú na seba upútať pozornosť, nielen ohlasujú územie hlasným spevom, ale aj piruety vo vzduchu lietajú nízko nad zemou.

Zaujímavosti

Samce vtákov môžu ľahko robiť niekoľko vecí súčasne. Napríklad pre nich nebude ťažké sa pri jedle rozpadnúť na neobvyklé trilky. Kvalita jedinečnej skladby sa zároveň nezhoršuje ani neutícha.

Iba profesionálni pozorovatelia vtákov budú schopní odlíšiť jazvece od bežných vrabcov podľa určitej farby hlavy. Je viditeľný iba u mužov, zatiaľ čo malé a úplne šedé samice pôsobia úplne nenápadne.

Vedci vedia o existencii asi 10 poddruhov vtákov, ktoré obývajú rovnaké územie počas celého života. Za jeho hranicami sa nestretávajú a chovajú sa iba v jednom stáde.

Vlastnosti morfológie

Dĺžka tela - 13–15 cm. Horná časť tela a hlava sú hnedasté s tmavými pozdĺžnymi pruhmi. Nad okom je široké žltkasté „obočie“. Dno je žltkasto-buffy s tmavšími stranami. Mladšie sú viac ruzovité s malými tmavými škvrnami na úrode.

Vlastnosti biológie

Hniezdenie sťahovavých a prechádzajúcich druhov. Nachádza sa v porastoch trstiny a kríkov pozdĺž brehov vodných útvarov, kde sa drží veľmi tajne. Veľmi zriedkavé pri hniezdení - známe iba z jedného spoľahlivého záznamu. Na hniezdnom biotope sa objavuje v druhej polovici apríla. Hniezdo je umiestnené na zemi alebo nie vysoko (10–20 cm) nad zemou alebo nad vodou. Ovipozícia sa začína v prvej polovici mája, jediné hniezdo na Kryme obsahovalo 5 vajec. Obidvaja partneri inkubujú asi 2 týždne, kurčatá opúšťajú hniezdo vo veku 10–12 dní. Lietajúce mláďatá sa nachádzajú v júli. Počas migračných období (apríl - prvá polovica mája a august - október) prevláda početnosť vtákov z iných oblastí. Živí sa drobným hmyzom (motýle, mravce, parazity, chrobáky a iné).

Bezpečnostné opatrenia

Tento druh je zahrnutý v prílohe II Bernského dohovoru. Je potrebný výskum na identifikáciu nových miest hniezdenia, na udržanie neporušených oblastí trstinovej vegetácie na vodných plochách.

Zdroje informácií

Kostin, 1983, Beskaravayny, 2010, Tarina, Kostin, 2011.

Skomplikovaný: Beskaravayny M. M. Fotka: Arkhipov A.M.

Pin
Send
Share
Send
Send