Vtáčie rodiny

Indický penič

Pin
Send
Share
Send
Send


U dospelých indických peničov v chove operenia je celá horná strana tmavohnedošedá, niekedy s nevýrazným olivovým odtieňom, trochu slabšia na slabinách. Letové perie a chvostové perie sú jednofarebné hnedé, iba niekedy s veľmi úzkymi svetlými okrajmi vonkajších pásov. Ventrálna strana je špinavo žltá alebo olivovo žltá (voskovej farby), so svetlejším hrdlom a stredom brucha a s okrovo-hnedastým výkvetom po bokoch a hrudníku, podsada je ešte viac buffy. Obočie je citrónovo žlté. Podhubie a podpazušie buffy-načervenalé. V ošúchanom operení je farba bledšia, v sviežom jesennom operení je zadná strana sivšia, na brušnej strane menej žltá. Mláďatá na operenom operení majú na chrbte svetlo červenohnedý kvet, spodok je špinavo žltý. Mláďatá sú bledšie ako dospelí: chrbtová strana je viac sivastá, brušná strana je menej žltá a má tmavší bledohnedý kvet. Váha 6,5-11,5 gramu, mužské krídlo 58-68, ženy 55-61 mm.

Šírenie

Indický peničník sa množí všade v Tchien-šan, Džungarskij Alatau, v Tarbagatay, v juhozápadnom Altaji, na Kalbinskej vrchovine, v horách južne od Semipalatinsku (Kandygatay) a na niektorých miestach v kazašskej vrchovine (Karkaralinsk, Kyzylrai). K migrácii dochádza v podhorí, v Betpak-Dale na hore Kurmanchite, v Kolshengel, tulák pozorovaný 20. augusta pri Aralsku. Na priechode Chokpak Pass bol zaznamenaný 9. a 11. mája 1968, 10. mája 1969, 19. - 20. apríla 2004, 29. augusta 2005, v septembri 1973.

Biológia

Indický peničník je bežný, miestami vzácny chovný migrant. Obýva suché kamenisté, skalnaté svahy s kríkmi, oddelenými stromami a riedkou vegetáciou v nadmorskej výške 1 900 - 3 600 metrov v Ťan-šan a 500 - 2 000 metrov v Altaji. Počas migrácie dochádza v listnatých lesoch, hájoch, záhradách a lesoch. Prilieta koncom apríla - začiatkom mája, jarný let trvá do polovice mája. Plemená v samostatných pároch vo vzdialenosti 100 - 150 metrov od seba. Hniezda sú postavené v kríkoch (borievka, zimolez, divoká ruža, horský popol), v tráve, niekedy na spodných konároch jedlí. Hniezdo zo suchej trávy a vlákien kôry je lemované vlasmi a perím. Po dobu 5-16 dní si hniezdo stavia iba samica, samček jej veľmi zriedka pomáha. Spojky 4-6 vajec v polovici mája - koniec júna. Iba ženské inkubátory. Mláďatá, ktoré sa opúšťajú 14 - 17 dní (koncom júna - začiatkom augusta), kŕmia obaja rodičia. Jedna spojka ročne, zvyčajne v prípade straty hniezda, opakované hniezdenie. Jesenná migrácia začína skoro, väčšina vtákov migruje v auguste - začiatkom septembra, posledné migrujúce vtáky trvajú do začiatku októbra (jedného vtáka spozorovali 6. októbra pri dedine Sairam).

Zdroje informácií

„Vtáky Kazachstanu“, zväzok 4. „Veda“, Alma-Ata. 1972. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. „The Birds of Kazakhstan“. Almaty, 2005. E. I. Gavrilov. „Fauna a distribúcia vtákov v Kazachstane“. Almaty, 1999. AF Kovshar "Spevné vtáky". Alma-Ata, „Kainar“, 1983.

Pin
Send
Share
Send
Send