Vtáčie rodiny

Aké zvuky vydáva vták lyrebird?

Pin
Send
Share
Send
Send


Lýrny vták alebo lyrebird je jedným z najúžasnejších vtákov na našej planéte. Charakteristickým rysom lyrebirda je schopnosť kopírovať zvuky, ktoré počujú, s úžasnou presnosťou. Druhou charakteristickou črtou tohto vtáka je neobvyklý, krásny chvost. Skladá sa zo 16 pierok. Dve bočné perá majú neobvyklú farbu: hroty peria sú tmavej farby a bližšie k začiatku peria sa farba stáva béžovou. Na koncoch sa tieto dve perá ohýbajú a vytvárajú lýru (odtiaľ pochádza aj meno tohto vtáka). Stredné chvostové perie je svetlé, takmer bielej farby. Takýmto chvostom sa môžu pýšiť iba muži vo veku nad 7 rokov. Zvyšok tela, okrem krídel, je tmavosivej farby. Farba peria na krídlach je hnedá. Samice nemajú krásny chvost, ale farba je sivohnedá, čo pomáha maskovať sa v lese.

Rod lyrebirdov zahŕňa dva druhy: lyrebird veľký (vták veľkej lýry) a Albert lyrebird.

Lyrebirdi sú denné. Na noc sa vtáky šplhajú k vrcholkom stromov. Lýrny vták nelieta veľmi dobre, beží však vynikajúco a rýchlo.

Prirodzení nepriatelia

Pred nejakým časom hrozilo lýre vtákovi vyhynutie, ale prijaté opatrenia umožnili zachovať tento úžasný druh.

Napriek opatrnosti vo voľnej prírode nie sú lyrebirdy imúnne voči útokom mačkovitých šeliem a líšok.

Človek tiež predstavuje hrozbu pre tohto vtáka, pretože neustále rozširuje svoje hranice a ničí jeho prirodzené prostredie.

Vzhľad austrálskeho veľkého lýrového vtáka

Veľký lýrový vták vyzerá a pripomína bežného bažanta. Telo je asi 100 cm dlhé, vrátane dĺžky chvosta. To platí iba pre mužov, zatiaľ čo ženy sú oveľa menšie - až 80 cm. A ich hmotnosť nie je vyššia ako 950 gramov, pretože lyže mužského pohlavia vážia až 1 200 gramov.

Krídla sú okrúhle, veľké až 25 cm, nohy sú dlhé a veľmi silné. Majú sivohnedé operenie v hornej časti tela, ale hlava, krk, brucho majú výlučne sivú farbu.

Výnimočnosťou týchto vtákov je, že majú neobvykle krásny chvost. Vtáčí chvost sa skladá z krásnych šestnástich pierok, dve krajné perá sú tak zakrivené, že pripomínajú starodávny nástroj - lýru. A medzi nimi je najjemnejšie snehovo biele perie, ktoré pripomína natiahnuté šnúrky. Takýmto chvostom sa môžu pochváliť iba muži, ktorí dosiahli sedem rokov. Naopak, ženské lýry majú krátky nenápadný hnedý chvost.

Zaujímavosti

  1. Lyrebird opakuje hlasy 20 vtákov s ohromujúcou presnosťou. S rovnakou ľahkosťou lyrebird opakuje ďalšie zvuky, ktoré počuje v lese. Napríklad zvuk motorovej píly alebo autoalarmu (tento zvuk sa často opakuje u domestikovaných vtákov).
  2. Lyrebirdi napriek svojej opatrnosti radi fotografujú. Preto sú takmer všetky zábery Lyrebirddu úspešné. Lyrebird navyše dokáže ľahko zopakovať zvuk spúšte fotoaparátu (digitálny aj filmový)
  3. Počas obdobia párenia samce lyrebirdov vytvoria niekoľko kôp vysokých asi 15 centimetrov, aby prilákali ženy. Potom zaujmú miesto na vrchole tejto mohyly a vrhajú chvostom dopredu cez chrbát. Je pozoruhodné, že dĺžka chvosta môže dosiahnuť 70 centimetrov.
  4. Lyrebirdi sú najstaršie zvieratá v Austrálii. V jednom z rakúskych múzeí sú pozostatky lyrebirda staré asi 15 miliónov rokov.
  5. Silueta lyrebirda sa pýši miestom na rube austrálskeho desetníka.

Lyrebird fotka

Lyrebirdov deň začína na úsvite.

Sadne si na svoju obľúbenú vetvu a asi pätnásť minút so svojimi zvukovými napodobeninami upozorní celú štvrť na svoje prebudenie. Potom plánuje ísť k svojim vozíkom, kde s veľkou usilovnosťou začne každú svoju kôpku čistiť od trosiek, ktoré preleteli cez noc. Čistenie súčasných držiakov sa zvyčajne končí krátkym trilkom.

Po vyčistení územia lyrebird začína hľadať potravu pre seba., uvoľňujúc lesnú podlahu svojimi dlhými pazúrikmi. Živí sa rôznym hmyzom a červami. Po jedle sa konečne začne trápiť. Lyrebird nepichá za každého počasia, napríklad za silného dažďa alebo vetra, nemôžete ho rozospievať, rovnako ako v horúcom slnečnom dni. Jeho najobľúbenejším obdobím na párenie je oblačné počasie s mrholiacim dažďom, kvôli ktorému sa jeho perie leskne, čo ho pred priateľkou robí neodolateľným.

Pocit, že je žena, muž začína transformáciu.

Krk sa stáva rovným, oči usilovne a starostlivo hodnotia okolie a začínajú vydávať svoje trilky, ktoré sa otáčajú smerom, z ktorého sa z minúty na minútu objaví samica. Čím apatickejšia sa žena správa, tým väčšie úsilie muž vynakladá na to, aby ju zapojila do párenia. Vystúpi na vrchol svojej mohyly, trochu sa oprie a opiera sa o svoju pieseň - „plagiát“. Lyrebird sprevádza svoj spev skokom z nohy na nohu a veľmi často máva krídlami.


Lyrebirdi stavajú svoje hniezda zakryté existujúcim bočným vchodom.

Zvyčajne sa kladie na zem, v ojedinelých prípadoch na stromy alebo kríky. Samica znáša iba jedno vajce a inkubuje ho 45 - 50 dní. Samec sa nezúčastňuje na liahnutí alebo zdvíhaní kuriatka. Mláďa sa rodí nahé, ale po niekoľkých dňoch je pokryté dlhým čiernym páperím. Mama ho kŕmi rôznymi hmyzmi a červami. Zatiaľ čo sa z kuriatka stane dospelý fešák, bude to trvať veľa času.

Obyvateľstvo a postavenie druhu

Foto: austrálsky lyrebird

Ako už bolo spomenuté, vedci vždy veľa diskutovali o klasifikácii lyrebirdov. Spočiatku sa pre určitú vonkajšiu podobnosť so sliepkou bažanta, jarabice a hrebienka chceli dať pripísať kuracím, kríkovým a dokonca aj vtáčim chatám. V dôsledku dlhých sporov, ktoré priniesli mnoho rôznych protichodných argumentov a argumentov, boli lyrebirdi stále vyčlenení do samostatnej rodiny „lyrebirdov“.

Majú iba dva typy:

  • Albert Lyrebird,
  • lyrebird obyčajný.

Lyrebird obyčajný sa líši od bežného lyrebdia svojou menšou veľkosťou, hmotnosťou, menej jasnou farbou operenia a obmedzenejším prostredím (oblasť džungle Queensland).

Zábavný fakt: Albert's Lyrebird dostal svoje meno od manželky kráľovnej Viktórie, princa Alberta.

V súčasnosti nie sú lyrické vtáky ani zriedkavými, ani ohrozenými druhmi, hoci ich biotop je obmedzený iba na malú časť severného pobrežia Austrálie, čo sa však vyvíjalo historicky. Lýrové vtáky v súčasnosti zostávajú iba pod dohľadom vedcov, pokiaľ ide o vytváranie schém, ktoré chránia ich prirodzené prostredie a odolávajú tlaku ľudskej populácie, ktorý rastie iba rokmi a má nepriaznivý vplyv na prírodu a ekológiu.

Na záver by som chcel povedať jeden úžasný príbeh súvisiaci s lýrovými vtákmi. Približne v rovnakom čase (bolo to v roku 1969) zaznamenal Neville Fenton, strážca parku na predmestí Dorrito, pieseň lyrebird, ktorá tiež vyzerala ako flauta. Pri porovnaní skutočností Fenton trochu vyšetril a zistil, že v 30. rokoch žil na farme neďaleko parku muž, ktorý často hrával na flaute. Tento muž mal domáce zviera lyrebird. Ukázalo sa, že vták si melódiu pamätal, potom ju zopakoval v parku a počuli ju ďalšie vtáky.

Neville Fenton sa tým nezastavil a poslal svoj záznam pozorovateľovi vtákov a zvukovým technikom Normanovi Robinsonovi. Robison analyzoval záznam a zistil, že pieseň lyrebird bola v tom čase mierne upravená verzia dvoch veľmi populárnych melódií.

Lyrebirds
Veľký lyrebird
Vedecká klasifikácia
Doména:Eukaryoty
Kráľovstvo:Zvieratá
Subkingdom:Eumetazoi
Žiadne hodnotenie:Obojstranne symetrické
Žiadne hodnotenie:Sekundárne
Podtyp:Stavovce
Infratip:Čeľusťové zuby
Nadtrieda:Štvornohý
Trieda:Vtáky
Podtrieda:Skutočné vtáky
Infraclass:Nováčikovia
Oddelenie:Passerine
Podrad:Spevavec
Rodina:Lyrebirds
(
Menuridae
(Latham, 1802)))
Rod:Lyrebirds
Medzinárodný vedecký názov
Lyrebirds

alebo
lýrové vtáky
(lat. Menura) - vtáky z rádu pešiakov. Rod je zahrnutý v monotypickej rodine
lyrebirds
a zahŕňa dva moderné druhy austrálskych suchozemských vtákov. Sú pozoruhodné svojou vynikajúcou schopnosťou napodobňovať prírodné a umelé zvuky z ich okolia. Lyrebirdi sú tiež dobre známi svojou pozoruhodnou krásou svojho obrovského chvosta u vtákov - je možné ich obdivovať, keď si chvost rozložia na ukážku alebo na dvorenie. Lyrebirdi sú považovaní za austrálske národné vtáky.

Taxonómia a vývoj

| upraviť kód]

Klasifikácia lyrebirdov bola kontroverzná. Najskôr ich chceli klasifikovať ako kurčatá, pretože navonok lyrebirds vyzerajú ako sivý koroptev, hrebienok a bažant, ktoré už Európania poznajú, ale lyrebirdi sa zvyčajne klasifikujú ako samostatná čeľaď. Menuridae

s jedným druhom
Menura
.

Rodina lyrebirdov sa spravidla považuje za úzko príbuznú s kríkovými vtákmi (Atrichornithidae) a niektoré orgány ich kombinujú do jednej rodiny, ale tvrdenie, že lyrebirdi súvisia aj s bowerbirdmi, zostáva kontroverzné.

Lyrebird sa z krátkodobého a strednodobého hľadiska nepovažuje za ohrozeného. Biotop Alberta Lyrebirda je veľmi obmedzený, ale zdá sa byť bezpečný, pokiaľ zostáva neporušený, zatiaľ čo lyrebird veľký, ktorý kedysi predstavoval hlavnú hrozbu pre jeho biotop, je dnes klasifikovaný ako normálny. Aj napriek tomu sú lyrebirdy citlivé na mačky a líšky, takže vtáky zostávajú sledované kvôli schémam ochrany biotopov, aby odolali rastúcemu tlaku zo strany rozširujúcej sa ľudskej populácie.

Čo žerie

Lyrebirdi majú silné nohy a ostré pazúry. Pri hľadaní hmyzu a lariev, ktoré tvoria hlavnú stravu vtáka, rozhrabú koberec z opadaného lístia. Do potravy lyrebirdov vstupujú aj slimáky a rôzne suchozemské kôrovce (najmä vši). Lyrebirds môžu tiež zahrňovať do svojej stravy rôzne semená.

p, blockquote 6,0,0,0,0 ->

p, blockquote 7,0,0,0,0 ->

Pin
Send
Share
Send
Send