Vtáčie rodiny

Guillemots, Cepphus

Pin
Send
Share
Send
Send


Vzhľad . Okuliar okuliarnatý vyzerá ako obyčajný, ale je väčší, krídla sú úplne čierne, okolo očí je biela škvrna. V zime je spodok biely, vrch monochromatický bez bielych pruhov.

Životný štýl . Obýva skalnaté pobrežie morí a ostrovov.

Rezidentný vták. Početne malý.

Plemená v samostatných pároch alebo v malých skupinách v dutinách pod kameňmi a v hlbokých štrbinách skál. Spojka v júni sa skladá z jedného alebo dvoch bielych vajec so začernalými škvrnami.

Jedlo, návyky a hlas okuliarnatého guillemota sú rovnaké ako u bežného.

Podobné druhy . To sa líši od guillemot v neprítomnosti bielej farby na krídle a bielej škvrny okolo očí, v zime - v monochromatickom vrchole a tmavej hlave.

Tím Guillemot. Rodina morčiat. Okuliarová škrabka.

Guillemot atlantický Cepphus grylle (mriežka Zepfus)

Všeobecné sfarbenie je čierne so zhora nazelenalým odtieňom a s trochou hnedastého sfarbenia, hlavná tretina vnútorných pásov letového peria, stredné kryty a vrcholové polovice veľkých horných krycích krídel (ich základne sú čiernohnedé). , podpazušie a podšívka krídla sú biele.

V zime ostávajú v tomto operení iba najstarší jedinci, zatiaľ čo drvivá väčšina má bielu spodnú stranu vrátane brady a spodnej strany líca a na hornej strane sú vyvinuté biele okraje a konce peria, obzvlášť široké na hlave. , krk a bedrá, na tých druhých prevláda biela farba nad čiernou.

U mladého vtáka sú prsia a brucho biele, bočné strany pestré, vrchol čierny, ale na bielych krycích krytoch sú tmavé konce, krk a plaz sú zadymené. Krídlový chvost, metatarzálny zobák, jeho výška pri základni je asi 1,0 - 1,1 cm.

Plemená na severovýchodnom pobreží Ameriky, na Novom Foundlande, na juhu. Grónsko, Island, Faerské a Britské ostrovy, Škandinávia, Fínsko a polostrov Kola, po Solovecké ostrovy a záliv Onega.

Polárny guillemot Cepphus mandti

Líši sa tým, že vnútorné pavučiny peria sú viac ako z polovice biele a veľké kryty horných krídel sú biele až po spodné časti alebo na základniach trochu sivohnedej - nie čiernohnedej farby.

V zime je biela farba viac vyvinutá na vrchnej strane, takže bedrá vyzerajú úplne biele.

Krídlo metatarzálneho zobáka jeho výška pri základni je približne oproti stredu nosnej dierky (podľa veľkého počtu meraní).

Plemená na Svalbarde, Medvedom ostrove, Landu Franza Josefa, súostroví Nová Zemla a ďalej na východ do Beringovho prielivu; v zime sa túlajú veľmi úzko.

Biely okrídlený tichomorský guillemot Cepphus columba columba (Ts.col.col.)

Plemená na pobreží Beringovho mora a Kamčatky, na veliteľoch, v Amerike na juh do Kalifornie a na sever. pobrežie Chukotka Land do Wrangel Land. Perie, s výnimkou rozdielu uvedeného v tabuľke, je u oboch poddruhov rovnaké, rovnako ako veľkosť.

Kurilský guillemot Cepphus columba snowi

Horná strana je bridlicovočierna, biele zrkadlo krídla je silne rozvetvené, ako je uvedené v tabuľke, základne vnútorných pásov peria sú skôr sivasté ako biele, podpazušia sú krátke a väčšina spodného krídla. prikrývky sú dymové, iba prikrývky na dlhé predlaktia sú biele.

V zime je sfarbenie podobné atlantickému guillemotovi, s výnimkou sfarbenia krídlových zrkadiel a dokonca aj kryty pod křídlom sú biele. U mladého vtáka je biela spodná strana škvrnitá s tmavými špičkami peria, na zrkadle sú viditeľné biele stredné časti peria.

Krídlo je zobák a jeho výška pri základni je asi 1,1 cm. Hniezdi na Kurilských ostrovoch a bolo prijaté v južnej časti Kamčatky.

Okuliar okuliarnatý Cepphus carbo

Horná strana je bridlicovočierna, spodná strana je mierne svetlejšia, spodné kryty a podpazušia sú hnedosivé, vnútorné siete letiek sú svetlohnedé, najprednejšia časť čela, brada a škvrna okolo očí. sú biele.

V zime je spodná strana biela, s tmavými znakmi po stranách. U mladistvých je predná časť krku sivastá, brucho a bočné strany sú biele, na koncoch peria škvrnité tmavohnedou farbou.

Krídlový chvostový metatarzálny zobák, jeho výška pri základni je asi 1,25 cm.

Plemená na pobreží Ochotského mora vrátane Kurilských ostrovov, na brehoch Ussuriyského územia, Sachalinu, severných častí Kórey a Japonska.

Pin
Send
Share
Send
Send