Vtáčie rodiny

Gaštan krídlatý (Clamator coromandus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Oddelenie:
Cuculiformes
Rodina:
Cuculidae
Rod:
Clamator

Vedecké:
Clamator coromandus

citácia:
(Linné, 1766)

Referencia:
Syst.Nat.ed.12 str.171

Protonim:
Cuculus coromandus

ID Avibase:
575C66D270818507

Taxonomické sériové číslo:
TSN: 177843

Geografický rozsah:

  • Clamator coromandus: India do JV Ázie, zimy k Veľkým Sundám

Ak chcete pozerať online, kliknite na video a cudarrr,

Kukučka s krídlami gaštanovými (Clamator coromandus) Viac

Kukučka s krídlami gaštanovými (Clamator coromandus) Viac

gaštan okrídlený kukučka นก คัด คู หงอน | Birderov vestník EP3 | Fotografovanie divočiny Prečítajte si viac

বিলুপ্তপ্রায় আদ্ভুত সুন্দর দুর্লভ পাখি খয়রাপাখ পাপিয়া | Kukučka chocholatá s chocholatými krídlami a vzácnymi vtákmi Viac informácií

Kukučka s krídlami gaštanovými (C. coromandus), Kambodža. 20160311_090419.m2ts Prečítajte si viac

Gaštan okrídlený kukučka s húseničkou. Viac informácií

Chocholatý kukučka. Bird Voices Prečítajte si viac

Kukučka s krídlami gaštanovými (C. coromandus), Kambodža. 20160307_155503.m2ts Prečítajte si viac

Kukučka s krídlami gaštanovými (C. coromandus), Kambodža. 20160313_160756.m2ts Prečítajte si viac

Gauč s krídlovými krídlami Prečítajte si viac

Kukučka s krídlami gaštanovými (C. coromandus), Kambodža. 20160309_172441.m2ts Prečítajte si viac

Kukučka s krídlami gaštanovými (C. coromandus), Kambodža. 20160308_172808.m2ts Prečítajte si viac

Kukučka s krídlami gaštanovými (C. coromandus), Kambodža. 20160307_155953.m2ts Prečítajte si viac

Kukučka s krídlami gaštanovými (C. coromandus), Kambodža. 20160306_172515.m2ts Prečítajte si viac

Kukučka s krídlami gaštanovými (C. coromandus), Kambodža. 20160313_155937.m2ts Prečítajte si viac

Kukučka s krídlami gaštanovými (C. coromandus), Kambodža. 20160306_172451.m2ts Prečítajte si viac

Kukučka s krídlami gaštanovými (C. coromandus), Kambodža. 20160311_090536.m2ts Prečítajte si viac

Chocholaté kukučky

Chocholaté kukučky sú rodom veľkých kukučiek, ktoré parazitujú hlavne v hniezdach stredne veľkých vtákov. Známe sú 4 druhy. Všetky druhy majú na hlavách hrebene a ich chvosty sú výrazne stupňovité.

1. Biológia

Chocholaté kukačky sa vyskytujú v teplejších oblastiach v južnej Európe a Ázii a v Afrike na juh od Sahary. Tieto vtáky obývajú otvorené biotopy s húštinami kríkov. Niektoré druhy sú v zime čiastočne sťahovavé a migrujú do teplejších a vlhkejších oblastí.

Jedná sa o veľké kukučky, ktorých dĺžka tela je najmenej 33 cm, majú široké krídla a gaštanové dlhé a úzke chvosty. Ich sfarbenie je čierne, biele a hnedé.Muži a ženy sú podobne sfarbené, ale mláďatá sa farebne odlišujú dobre. Dva africké druhy majú tiež dva rôzne farebné morfy, svetlý a tmavý.

Všetky kukačky chocholaté sú hniezdiace parazity, ktoré kladú po jednom vajíčku do hniezd stredne veľkých vtákov, ako sú straky, škorce, kríčky, kríky, Trochalopteron, bulbul a thymelia, v závislosti od regiónu. Na rozdiel od bežného kukučky ani samica, ani kurčatá chocholatých kukučiek nevyhadzujú vajíčka a kurčatá hostiteľa; úmrtnosť u kurčiat adoptívnych rodičov je však vyššia ako u hniezd bez kurčaťa, pretože kurčatá nemôžu úspešne súťažiť s kukučkou o jedlo.

Chocholaté kukučky sú hlučné vtáky, ktoré majú neustále a hlasné zvukové interakcie. Živia sa veľkým hmyzom vrátane chlpatých húseníc, ktoré sú pre mnoho vtákov nejedlé.

Pin
Send
Share
Send
Send