Vtáčie rodiny

Pruhované trikrát / Turnix suscitator

Pin
Send
Share
Send
Send


Tri prsty (lat. Turnix) je rod vtákov z čeľade triprsté radu Charadriiformes.

Tri perie sú malé suchozemské vtáky podobné prepeliciam s hnedasto zafarbeným vrchom, bielym hrdlom a buffymi okrajmi peria. Samce sú matnejšie a oveľa menšie ako samice. Tri perie žije na lúkach a medzi kríkmi s vysokou trávou. Samec inkubuje spojku a stará sa o potomstvo.

Jeden druh žije v Rusku - škvrnitý trojprstý (Turnix tanki). Sortiment druhov pokrýva Transbaikalia, Primorye a Čínu až po Barmu a Indiu.

Klasifikácia

Rod zahŕňa 16 druhov:

  • Africký trojprstý (Turnix sylvatica)
  • Červenohlavý trojprstý (Turnix maculosa)
  • Mys triprstie (Turnix hottentotta)
  • Škvrnitý tri prsty (Turnix tanki)
  • Veľký trojprstý (Turnix ocellata)
  • Pruhované trikrát (Turnix suscitator)
  • Madagaskarský trojprstý (Turnix nigricollis)
  • Čierne poprsie (Turnix melanogaster)
  • Gaštanový chrbát tri prsty (Turnix castanota)
  • Turnix olivii
  • Maľované trikrát (Turnix varia)
  • Turnix worcesteri
  • Sumbiansky trojprstý (Turnix everetti)
  • Červenoprstý trojprstý (Turnix pyrhothorax)
  • Malý trojprstý (Turnix velox)

Informácie o použití

Fotografie "Křepelčí žena v Japonsku" môže byť použitá na osobné a komerčné účely v súlade s podmienkami zakúpenej Royalty-free licencie. Obrázok je k dispozícii na stiahnutie vo vysokom rozlíšení až do 3504x2336.

  • Krajina: Japonsko
  • Poloha: Vonku
  • Orientácia obrázka: Horizontálne
  • Sezóna: Jeseň
  • Časy dňa: Deň
Depositphotos
  • O fotografickej akcii
  • Naše plány a ceny
  • Obchodné riešenia
  • Depositphotos blog
  • Program sprostredkovania
  • partnerský program
  • Program API
  • Voľné pracovné miesta
  • Nové obrázky
  • Zadarmo obrázky
  • Registrácia dodávateľa
  • Predajte fotografie
  • Angličtina
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rusky
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Mexiko)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazília)
  • Maďarský
  • Ukrajinský
  • Bahasa Indonézia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Informácie
  • Často kladené otázky
  • Všetky dokumenty
  • Bird In Flight - Foto časopis
Kontakty
    +7-495-283-98-24
  • Živý chat
  • Kontaktuj nás
  • Recenzie na Depositphotos
Prečítajte si nás
  • Facebook
  • Twitter
  • VK
K dispozícii v K dispozícii v

© 2009-2021. Depositphotos Corporation, USA. Všetky práva vyhradené.

Tri prsty

Tri prsty alebo tri prsty sú čeľaď vtákov radu Charadriiformes, kde tvoria samostatný podrad. V rodine sú iba dva rody: trojprstý a škovránok trojprstý.

1. Popis

Tri perá sú malé, prepeličie usporiadané druhy kuracích pozemných vtákov. Ústava vtákov je hustá. Nohy sú silné a krátke s tromi prstami na nohách. Zadná špička je úplne znížená. Vtáky sú dlhé od 10 do 23 cm a vážia od 20 do 130 g. Zobák je krátky, bočne mierne stlačený, tenký a špičatý u prevažne hmyzožravých druhov, silný a matný u bylinožravých rastlín. Krídla sú krátke, tupé. Primárne letkové perie je 10. Chvost je veľmi krátky, takmer skrytý horným chvostom a horné chvostové perie, mäkké, pozostáva z 12 chvostových pier. Farba operenia je patrónska. Prevládajú hnedé, hnedasté a sivé tóny, často s čiernymi pruhmi alebo mramorovaním a okrovými okrajmi pierok. Sfarbenie poskytuje účinné maskovanie, vďaka ktorému sú vtáky na zemi ťažko viditeľné. Spodná strana tela a krku sú vždy ľahšie. U žien je kontrast medzi čiernou a sivou alebo hnedou časťou operenia oveľa výraznejší ako u mužov. Samce sú matnejšie a oveľa menšie ako samice. Žena je oveľa väčšia ako muž, ale predovšetkým má zreteľné rozdiely vo vnútornej anatómii: jej priedušnica a pažerák sú výrazne zväčšené. Rozšírená priedušnica sa používa na vytváranie zvukov počuteľných na veľkú vzdialenosť, pomocou pažeráka ako rezonátora. Tieto zvuky sú vydávané uzavretým zobákom a v závislosti od typu znejú ako chrochtanie holuba, tupý rev alebo zvierací piskot. Je ich počuť na veľké vzdialenosti, ale vtáky je ťažké spozorovať. Muži nemajú tieto orgány, ktoré sú tak vyvinuté, takže nemôžu vydávať také zvuky. Samce sú schopné vydávať slabé škrípanie, ktoré sa zvyčajne počuje v blízkosti hniezda alebo kurčiat.

2. Rozmnožovanie

U troch pierok sa pozoruje polyandria: samica sa pári s niekoľkými mužmi.Celá starostlivosť o potomstvo spadá na samca - ten inkubuje spojku a stará sa o potomka. Hniezdo je diera v zemi s malou podšívkou suchých stoniek a listov bylinných rastlín pod pokrývkou trsov trávy. V tomto čase sa samica opäť začína páriť, pári sa s iným samcom, položí druhú spojku, ktorú začne inkubovať. Jedna žena môže za sezónu položiť až 3 - 5 spojok. Po odstavení všetkých spojok sa samice zhromaždia v malých kŕdľoch a zatúlajú sa. Samce inkubujú 12 - 13 dní, potom sa o potomstvo starajú samy. Vo veku 7 - 10 dní sa kurčatá začnú kŕmiť samy. Za 25 - 28 dní po vyliahnutí mláďatá dobre lietajú a úplne sa osamostatňujú. V trópoch u niektorých druhov mladiství pohlavne dospievajú vo veku 4 - 5 mesiacov.

3. Biológia a ekológia

Aktívne počas dňa. Počas obdobia rozmnožovania ženy dávajú svoj hlas po celý deň, najaktívnejšie sú však skoro ráno a na poludnie, dokonca ani v horúcich dňoch aktivita vtákov neklesá. Threefinger sa ako kurčatá ochotne kúpa v prachu a piesku. Kŕmia sa iba na zemi. Charakteristickou črtou mnohých, ale nie všetkých druhov, je aj zvláštny spôsob pohybu. Vtáky sa medzi nimi pozastavia a pohybujú telami dopredu a dozadu, kým urobia ďalší krok vpred. Tento kývavý pohyb sa najviac podobá chameleónom.

4. Rozsah a biotop

Zástupcovia rodiny sú distribuovaní hlavne v teplých častiach Starého sveta. Tri druhy žijú v subsaharskej Afrike, jeden druh na ostrove Madagaskar, päť v južnej a východnej Ázii a osem v oblasti Austrálskeho oceánu. Trojnásobný bodkovaný Turnix tanki je jediný druh nájdený v Európe a Rusku. Sortiment druhov pokrýva Transbaikalia, Primorye a Čínu až po Barmu a Indiu. Traja jedinci žijú v suchých stepiach, zakazujú lúky pokryté nízkou a riedkou bylinnou vegetáciou a krovinové húštiny s jednotlivými stromami na rovných a kopcovitých plochách, na miernych svahoch. Najradšej majú suché miesta.

Pin
Send
Share
Send
Send