Vtáčie rodiny

Penica obyčajná / Curruca nisoria

Pin
Send
Share
Send
Send


Slava s jastrabom.

Ostatné mená - Jastrab. Pešťka popradská Slavka.

Latinskynázov- Sylvia nisoria.
Anglický názov je Barred Warbler.

Hlas a video

YouTube video

Stretávajú sa s ňou pozdĺž brehov rieky Moskva v nivách Brateevskaja a Maryinskaja. Tu sa vtáky chovajú v húštinách žihľavy.

V Maryine bol na jar, v lete a na jeseň viackrát zazretý jastrab obyčajný v oblasti pamätníka Arťoma Borovika.

Je ich veľa pozdĺž brehu rybníka Borisov v oblasti rieky Yazvenka. Je tu aj veľa žihľavy.

Vzácny chovný sťahovavý druh Moskvy.

Usadzuje sa v Moskve hlavne pri nivách riek a svahoch údolí, kde sú v rôznych kombináciách medzi lúčnymi vysokými trávami rozptýlené zhluky vŕb, škvrny žihľavy a močiarne trávy.

So súvislým prerastaním nivy rozsiahlou vŕbou, jelšou a inou drevinnou vegetáciou tam druh mizne. Hniezdi tiež v hustých vŕbovo-osikových mladých porastoch v počiatočných fázach zarastania pustín a zeleninových záhrad, keď sa tam stále zachovávajú otvorené plochy.

Vyhýba sa údoliam riek s prvkami parkového vylepšenia, nevyskytuje sa ani v blízkosti zastavaných oblastí, ale môže hniezdiť v zodpovedajúcom biotope v bezprostrednej blízkosti mestskej ulice s pomerne hustou premávkou.

Usporiada si hniezdo v malom kríku nie vysoko od zeme, preto v meste uprednostňuje vlhké oblasti, ktoré ľudia zriedka navštevujú, alebo košaté svahy údolia riek, ktoré sú nepohodlné na prechádzku.

Habitat: Okraj lesa, Wasteland

Nájdené v Moskve: Kolomenskoye, Losiny Ostrov, lesný park Kuzminsky, údolie rieky. Yazvenki, údolie rieky Chermyanki

Podrad: spevavce

Druh: penič obyčajný

Berry vták. Obýva vŕby, parky, lesné pásy. Zimy v Afrike.

Jeden z najväčších peničov, ak nie najväčší, o veľkosti vrabca. Chrbtová strana je popolavosivá (u mladých vtákov hnedá), brucho je svetlé s tmavým priečne pruhovaným vzorom (u mladých vtákov je vzor iba po stranách). Horný chvost a perie na pleciach s bielymi pruhmi. Oči sú jasne žlté. Chvostové perá, okrem centrálnych, majú svetlé vrcholy.

Jeho dĺžka dosahuje 18 cm, hmotnosť - 28-32 g. Horná časť tela je olivovohnedá so šedým odtieňom, vrchol hlavy je o niečo tmavší. Horný chvost má perie s načernalým stredom a bielymi vrcholmi, ktoré im dávajú šupinaté sfarbenie. Spodná strana tela je belavá so šupinatým hnedým vzorom, ktorý pripomína farbu hrudníka jastraba, pre ktorú dostal vták svoje meno.

Pieseň - hlasné náhle pískanie, výkrik - ostré „skontrolovanie“.

Žije v Európe na východ až po západnú Sibír a strednú Áziu.

Obývajú krovinové húštiny. Obýva húštiny vŕb, lemujúce brehy malých riek, v riedkych lesoch, vyhorených lesoch, kríkoch, záhradách, parkoch a lesných pásoch ..

Nie je početný, ale na niektorých miestach bežný vták. Na zemi sa pohybuje nepohodlne, zriedka k nej priletí, ale obratne a rýchlo sa pohybuje v hustých konároch stromov a kríkov. Živí sa viac rastlinnými potravinami ako iné druhy. Aj keď nepohrdne pavúkmi, mäkkýšmi, bobuľami, hmyzom a ich larvami. Migrant. V zime migruje do východnej Afriky.

Hniezdi vo vŕbových húštinách hraničiacich s brehmi malých riek a vo vodách riek. Hniezdo je postavené na nízkych kríkoch.

Hniezdo je umiestnené v kríkoch, zvyčajne vo výške menšej ako 1 m, niekedy však vo výške 2-2,5 m od zeme.

Vyrobené z bylinných stoniek a vlákien, niekedy suchých vetvičiek. Vnútorná podšívka z koreňov, vlasov, zámotkov pavúka.

Hniezdo je o niečo väčšie ako hniezdo iných peničov, ale tiež dosť voľné a krehké. Priemer hniezda 100 - 200 mm, výška hniezda 60 - 70 mm, priemer podnosu 60 - 70 mm, hĺbka podnosu 50 - 60 mm.

V znáške je 3 - 7 vajec. Inkubácia trvá 12-14 dní. Vtáky sú pri hniezde veľmi opatrné a často ho opustia, ak ich objavia ľudia.

Vajcia sú sivobiele s ťažko viditeľnými bledofialovými sivastými škvrnami. Veľkosti vajec: (18-23) x (14-16) mm.

Prichádza okolo polovice mája a čoskoro sa začnú stavať hniezda.V druhej polovici mája - začiatkom júna možno nájsť hniezda s plnou znáškou vajec. Inkubácia trvá 11 - 12 dní a po vyliahnutí zostávajú kurčatá v hniezde rovnako dlho. Lietajúce kurčatá sa nachádzajú v druhej polovici júna. Odchod sa koná v septembri.

Distribuované v európskej časti Ruska, na Kaukaze, Trans-Urale a na juhu Sibíri na východ k Tuve. Častejšie na juhu pohoria.

Zimy v Afrike.

Jastrab sa dobre líši od ostatných peničov. Je znateľne väčší ako dokonca aj račica záhradná (dlhá až 18 centimetrov), hore hnedosivá a dole svetlošedá. Krídla a chvost sú tmavo hnedé. Tmavé priečne svorky-pruhy sú veľmi charakteristické, pokrývajú hrudník, brucho a boky malými vlnkami a sú zvlášť zreteľné u mužov v lete. U žien sú tieto pruhy menej vyvinuté a u mladistvých chýbajú alebo sú takmer neviditeľné.

Oči sú svetlé, žltkasté. Keď vyrušený samec vyletí na vrchol pobrežného kríka a hojdajúc sa na tenkej vetvičke sa na chvíľu rozhliadne okolo, osvetlený jasným ranným slnkom, je veľmi zreteľne videný jeho pestrý prsník. Farebne sa dá jastrab zmiešať iba so svojím častým susedom, shrikom, ale zvyky a vzhľad týchto vtákov sú veľmi odlišné.

Jastrab je bežný v strednej a východnej Európe, na sever do južného Švédska, do Baltského mora, do Fínska a na horný tok rieky Kama a na juh na Krym, Kaukaz a do strednej Ázie. Na východe, za Uralom, hniezdi až po Transbaikáliu a v severnejších častiach Sibíri zatiaľ nie je objasnená jeho východná hranica.

Sibírske (východný Kazachstan a Trans-Bajkal) vtáky sa rozlišujú ako špeciálny sivý poddruh, ale súvisia s nepretržitými prechodmi s európskym. Všeobecne je sivý jastrab farebne pozorovaný od západu na východ.

Tento rákosník je tiež obyvateľom kríkov, ale usadzuje sa iba v hustých a vysokých porastoch. V strednom pásme európskej časti Ruska a pozdĺž prítokov rieky Volhy sú jeho letné biotopy veľmi charakteristické: hniezdi vo vŕbových húštinách hraničiacich s brehmi malých riek.

V stepných oblastiach hniezdi vo vlhkých údoliach s podrastom alebo v riedkych hájoch s hustými kríkmi (v oblasti Orenburgu). Na mnohých miestach sa nachádza v riekach.

V hniezde sa jastraby správajú veľmi opatrne. S ostrým, akoby prenasledovaným kovom - „th-th-th-th-th. “- samec a samica sa vlnia v kríkoch, tesne sledujú muža, ale neobjavujú sa na očiach. Keď sa úzkosť zintenzívni, prenasledovanie sa zmení na hlasné a nepretržité štebotanie, ktoré veľmi pripomína chodca. Prenasledovanie jastraba je podobné kriku grizlyho, čo je pre pozorovateľa veľmi rozrušujúce, pretože obaja vtáci žijú vedľa seba.

Niekedy žena zverejní akési tiché a nudné „ke-e“. ”, Ako vzdialené škrekot veže. Pred vyliahnutím kurčiat je počuť spev jastraba v blízkosti hniezda. Je veľmi variabilný, ako si ho vták osvojuje. hlasy iných vtákov, vynášajúce od nich svoju vlastnú strofu. Má podobnosť s piesňou peniča sivého, najmä keď jastrab spieva a vzlietne do vzduchu.

Hniezdo jastraba je umiestnené nízko v kríkoch, ale niekedy je to 2-2,5 metra od zeme. Je väčší ako u iných peničov, ale tiež dosť voľný a krehký (formácia je oveľa horšia ako u hniezd susedov - štrkáčov). Materiál hniezda je obvyklý: stonky trávy a vlákna, vo vnútri podšívka z vlasov.

Vajcia (5-6) až 23 mm dlhé, hnedasté, s malými, ešte tmavšími škvrnami. V strednom pruhu sa inkubácia začína približne okolo 10. - 15. júna a mláďatá sa vyskytujú už od polovice júla. V druhej polovici leta a na jeseň migrujú znášky jastrabov a samostatných vtákov na výhonky a okraje, ktoré lietajú do záhrad.

Jastrab je bylinožravejší ako jeho menší príbuzní. Aj na jar, keď je hmyzu dostatok, požiera mäkké semená. Na jeseň sa vtáky pravidelne živia rôznymi bobuľami.Ale v lete, kŕmenie kurčiat, jastrabov, je hmyzožravé a jedia ešte väčšie a tvrdšie chrobáky - cvakavé chrobáky a chrobáky (lamelové chrobáky), napríklad škodlivý záhradný chrobák, ktorý žerie listy.

Penica sivá (Sylvia communis)

Vzhľad: Chrbát, krídla a chvost sú hnedohnedé, temeno hlavy a krku sivé, plecia červenkasté, spodok ružovo biele, hrdlo biele.
Veľkosť: Z vrabca.

Vlastnosti: Malý belorítok sa líši od malého belorítky vo svojich rufovitých pleciach.

Návyky: Udržuje v kríkoch. Pohotový vták, šikovne skákajúci po konároch.
Typ pobytu: Migrant.

Jedlo: Hmyz, bobule. Zvyčajne sa živí kríkmi, korunami stromov.
Krátka skica + fotka
Hlavný článok
Chovná plocha: Kroviny medzi otvorenými priestormi, okrajmi lesa.
Umiestnenie zásuvky a jej popis: Na kríku. Vyzerá to ako hlboká miska, skôr voľná, zo suchých stoniek obilnín.
Čas znášania vajec: Júna
Farba a veľkosť vajec: Biele alebo nazelenalé s tmavými škvrnami, 2 x 1,5 cm.

Pěnice záhradné (Sylvia borin)

Vzhľad: Všeobecný farebný tón je olivovosivý, na spodnej strane trochu svetlejší.
Veľkosť: Z vrabca.

Vlastnosti: Trsteniarik záhradný sa líši od ostatných trsteniarikov monochromatickým sivým sfarbením.

Návyky: Udržuje sa v korunách stromov a v hĺbke kríkov. Mobilný vták, niekedy letí až na listy letom „čmeliaka“.
Typ pobytu: Migrant.

Jedlo: Hmyz, bobule.

Hlavný článok
Chovná plocha: Lužné lesy, háje a kríky.
Umiestnenie zásuvky a jej popis: Na kríku, menej často na strome. Voľná, postavená zo suchých stoniek bylín, v tvare hlbokej misy. Niekedy sú vetvy machu a borovice pretkané.
Čas znášania vajec: Máj - júl
Farba a veľkosť vajec: Sivasté s tmavými škvrnami, 2x1,5 cm.

Penica obyčajná (Sylvia mystacea)

Vzhľad: Vyzerá to ako malorka obyčajná, ale farba je kontrastnejšia, od rohu zobáka po ucho a po stranách chvosta sú biele pruhy, spodná časť tela je ružová, belavá na bruchu. Samica a mláďatá sú hore sivohnedé, dole bledo-biele.
Veľkosť: Menej vrabca.

Vlastnosti: Od ostatných peničov sa líši bielymi „fúzmi“.

Návyky: Je to bežné, drží sa na kríkoch, je veľmi pohyblivé, počas piesne samček vzlietne do vzduchu.
Typ pobytu: Migrant.

Chovná plocha: Kroviny pozdĺž údolia riek v stepi a na suchých horských svahoch, zreteľne uprednostňujúce tamarix (hrebeň).
Umiestnenie zásuvky a jej popis: Na kríku.
Čas znášania vajec: Máj jún
Farba a veľkosť vajec: Biela s ružovkastým nádychom a tmavými škvrnami.

Púšť púštna (Sylvia nana)

Vzhľad: Najmenší z našich peničov. Horná časť tela je svetložltkastosivá, spodné časti sú belavé, s bledými okrovými kvetmi, chvost je hnedý a po stranách majú biele pruhy.
Veľkosť: Menej vrabca.

Vlastnosti: Líši sa v monochromatickej žltošedej farbe zvršku a veľkosti.

Návyky: Stále drží na kríkoch, je veľmi mobilný.
Typ pobytu: Migrant.

357. Jastrab obyčajný - Sylvia nisoria

357. Warbler-Sylvia nisoria.


357. Jastrab obyčajný - Sylvia nisoria

Obýva kríky v záhradách, parkoch a na okrajoch lesov v európskej časti ZSSR a na Sibíri na východ až k Tomsku. Od ostatných peničov sa líši priečne pruhovanou brušnou časťou tela.

358. Pěnice - Sylvia hortensis

358. Pěnice - Sylvia hortensis.


358. Pěnice - Sylvia hortensis

Horná časť a bočné strany hlavy sú čierne. Obýva kríky na horských svahoch v Zakaukazsku v Turkménsku.

Líši sa od penice čiernohlavej v čiernych stranách hlavy.

359. Pník záhradný - Sylvia borin

359. Pník záhradný - Sylvia borin.


359. Pník záhradný - Sylvia borin

Obýva húštiny kríkov v európskej časti ZSSR a na Sibíri na východ k Jeniseju.

Od všetkých Whitethroats sa líši monochromatickým sivým sfarbením.

360. Pěnice černohlavá - Sylvia atricapilla

360. Pěnice černohlavá -Sylvia atricapilla.


360. Pěnice černohlavá - Sylvia atricapilla

Na hlave je čierna „čiapka“. Obýva listnaté a zmiešané lesy s podrastom, parky a záhrady v európskej časti ZSSR, na Kaukaze, na Sibíri na východe až po Novosibirskú oblasť.

Od penice obyčajnej sa líši zreteľne označenou čiernou „čiapočkou“.

361. Pěnice šedý - Sylvia communis

361. Sivá penica - Sylvia communis.


361. Pěnice šedý - Sylvia communis

Obýva kríky, záhrady v európskej časti ZSSR, na Kaukaze, Zakaukazsku, na Sibíri až po Transbaikalia, Kazachstan a Strednú Áziu. Líši sa od Malého belorítky červenými ramenami.

362. Malý belorítok - Sylvia curruca

362. Malý belorítok - Sylvia curruca.


362. Malý belorítok - Sylvia curruca

Obýva húštiny kríkov pozdĺž okrajov lesov, na lúkach, stepiach alebo v púšti od západných hraníc na východ po Jakutsk.

Líši sa od penice sivej v šedých pleciach.

363. Pěnice - Sylvia nana

363. Púšť púštna - Sylvia nana.


363. Pěnice - Sylvia nana

Obýva piesky s kríkmi a polopúšťami v Kazachstane a strednej Ázii. Identifikované podľa bielych pruhov po stranách chvosta.

364. Whitethroat - Sylvia mystacea

364. Whitethroat - Sylvia mystacea.


364. Whitethroat - Sylvia mystacea

Obýva húštiny kríkov v nivách riek a jazier púštnych a polopúštnych zón. Určuje to dobre viditeľný biely „fúz“ od rohu zobáka po ucho.

Pin
Send
Share
Send
Send