Vtáčie rodiny

Aký nový kmeň vtáčej chrípky A (H5N8) sa objavil v Ruskej federácii?

Pin
Send
Share
Send
Send


Akcent čiernohrdlý - Prunella atrogularis (Brandt, 1844)
Objednať Passeriformes - Passeriformes

Kategória - III. Postavenie: vzácny zle študovaný vták na juhu regiónu

Vonkajší vzhľad.

Accentor čiernohrdlý je malý vták veľkosti vrabca. Telesná hmotnosť 17 - 22 g, rozpätie krídel 22 - 24 cm. Muži a ženy sa farebnou intenzitou líšia iba mierne. U oboch pohlaví sú temeno hlavy, frenulum, pruh pod okom a ucho hnedočierne.

Najčernejšia farba po stranách hlavy a po okrajoch temena. Chrbát je pruhovaný. Bedrá a horný chvost sú olivovohnedé. Hrdlo je čierne, struma a hrudník sú žltkasto-buffy, brucho je belavé. Utajený vták. Typické návyky: Akcenty sa držia v húštinách kríkov pri zemi alebo na jej povrchu, len občas sa vyskytujú na vrcholkoch a bočných konároch.

Šírenie.

Severná hranica oblasti spadá na územie regiónu v juhozápadnej časti Západného Sajanu. Bolo zistené, že hniezdi v hornej časti pásu horských lesov pozdĺž pravých prítokov horného toku riek Kantegir, Bolshoi a Maly Abakan. V údoliach rieky sa našli hniezda s kurčatami. Beduy (prítok Veľkého Abakanu) a Ona pri jazere. Ulug-Mungash-Khol.

Pri ústí rieky bol zaznamenaný lietajúci čiernohrdlý Accentor. Laletina neďaleko Krasnojarsku. V posledných rokoch nájdené hniezdenie v prírodnej rezervácii Sayano-Shushensky. Stretol sa v strednom toku rieky. Ulug-Shui, prítok Khemchiku. Vagrant je známy na dolnom toku rieky. Angars (rieka Bolshaya Murozhnaya).

Ekológia a biológia.

Uprednostňuje ihličnaté lesy horského pásu, gravitujúce smerom k otvoreným lesom s vyvinutým podrastom a kríkmi. Plemená do výšky 1800 - 1900 m n. Na konci leta najradšej pláva v kríkoch na okrajoch, pozdĺž potokov. Hniezdo je usporiadané na ihličnatom strome blízko kmeňa vo výške 0,3 až 18 m.

V znáške je zvyčajne 4-5 modrých vajec. Hniezdo s takmer úplne pernatými mláďatami bolo nájdené 10. augusta 1988 na malom hustom smreku v údolí rieky. Beduy (prítok rieky Bolshoy Abakan). Tu, 19. augusta, bol chytený muž s výrazne molícim perím. V hniezde boli 26. júla 1995 v údolí rieky nájdené štyri kurčatá vo veku 4 - 5 dní. Sú vzdialené 2 - 3 km od jazera. Ulug-Mungash-Khol (západný Sajan).

Čo je to za kmeň?

Vírus chrípky A podtyp H5N8 sa niekedy nazýva aj vírus vtáčej chrípky. Patrí k počtu podtypov menej patogénnych pre človeka, ale zároveň má tendenciu meniť sa na nebezpečnejšiu možnosť. Predtým sa tento podtyp používal pri štúdiu podtypu H1N1. Tento podtyp chrípky je smrteľný pre divé a domáce vtáky a pre človeka predstavuje nižšie riziko.

Ako spoznať?

Najčastejšie, ako hovoria odborníci, sa tento podtyp odlišuje respiračnými prejavmi. Bežné príznaky sú podobné chrípke, ktorú každý pozná:

  • Teplo,
  • Zimnica,
  • Bolesť v hlave
  • Kašeľ,
  • Slabosť.

V niektorých prípadoch je s ňou spojená aj konjunktivitída.

Záchvaty sa zvyčajne vyskytujú na farmách alebo na hydinových farmách. V tomto prípade sa vykonáva utratenie vtákov.

Prevalencia

Záchvaty chrípky H5N8 sú bežné. Najznámejšie je ohnisko, ku ktorému došlo v roku 1983 v Írsku. V tom čase mala hydina na dvoch farmách obvyklé príznaky, doplnené hnačkami, nervozitou a depresiami. A potom podobné prejavy prejavili aj hydinové farmy, ktoré sa nachádzali neďaleko. Medzi farmami sa však nepodarilo nadviazať nijaké spojenie. V dôsledku tohto ohniska bolo zabitých 8 000 moriek, niečo viac ako 28 000 kurčiat a 270 000 kačiek. Štúdie preukázali, že morky boli najnáchylnejšie na infekciu.

Záchvaty boli zaznamenané v roku 2016 v Európe a Ázii, v januári 2017 vo Francúzsku, v júni toho istého roku v Zimbabwe a v decembri 2017 v Saudskej Arábii. V roku 2020 došlo aj k niekoľkým detekciám vírusov. Od novembra 2020 do 11. februára 2021 boli prípady zaznamenané v Japonsku.A vo februári 2021 bola po prvýkrát oznámená detekcia vírusu u ľudí.

Prenos z jedného človeka na druhého

Doteraz neboli zaznamenané žiadne prípady prenosu tohto typu vírusu z človeka na človeka. Prenos bol iba od vtáka. "Zatiaľ vidíme, že nový pôvodca vtáčej chrípky sa môže prenášať z vtákov na ľudí: prekonal medzidruhovú bariéru." Ale táto možnosť sa dnes neprenáša z človeka na človeka, “uviedla Anna Popova, vedúca oddelenia Rospotrebnadzor. Zároveň zatiaľ nie je jasné, ako rýchlo mu nasledujúce mutácie umožnia prekonať aj túto bariéru. Ako poznamenáva Anna Popova, vedci a lekári majú ešte čas prijať potrebné opatrenia a úspešne čeliť novej hrozbe.

Rusko už varovalo WHO pred prvým prípadom infekcie človeka chrípkou A (H5N8). „Vektor už vložil údaje o úplnom sekvenovaní genómu vírusu A (H5N8) s mutáciami, ktoré mu umožnili prekonať medzidruhovú bariéru, v medzinárodnej databáze GISAID,“ dodala Popova.

Teraz je hlavnou vecou včas sledovať medzidruhový prechod vírusu zo zvierat na ľudí, aby bolo možné prijať včasné opatrenia.

Vzhľad

Tento malý predstaviteľ rodu čeľade titovitých má dĺžku tela až 12 centimetrov s hmotnosťou iba 15 gramov. Horná časť tela je namaľovaná do sivohnedej farby, ktorá steká po spodok do svetlejšieho odtieňa. Boky vtáka sú viac hnedasté. Farba krídel a chvosta je monotónna hnedá.

Pozoruhodnou vlastnosťou sýkorky čiernohlavej je charakteristická farba hlavy. Celú oblasť hlavy až po líniu očí predstavuje kontrastná čierna čiapka s lesklým leskom, ktorá sa postupne zužuje k spodnej časti oblasti krku. Pod zobákom je malá tmavá škvrna. Samotný zobák je čierny so šedým lemom zobáka. Labky majú modrošedý odtieň. Mladú sliepku od dospelého vtáka odlíšite podľa povahy sfarbenia peria. Mláďatá sú maľované väčšinou svetlými odtieňmi a čiapka na hlave je matná a matná. Niektorí predstavitelia sýkorky čiernohlavej, ktoré obývajú územie západného Kaukazu, majú dlhší chvost a veľké množstvo sivých tónov v operení.

Vzhľad má čiernohlavá chôdza veľa podobností s hnedohlavou chôdzou podľa prášku. Rozdiel spočíva v rade základných znakov, a to v proporcionalite hlavy a tela, farbe čiapky a monochromatickej hnedej farbe krídel sýkorky čiernej. Podľa týchto hlavných znakov môžete ľahko rozlíšiť predstaviteľov rodu cícer.

Biotop

Populácia sýkorky čiernohlavej pokrýva lesné pásmo Eurázie. Izolovaný poddruh cíceru čiernohlavého zaľudnil územie Kaukazu. Malá časť populácie týchto vtákov sa nachádza na západnej Sibíri. Ako biotopy sa uprednostňujú listnaté lesy a húštiny topoľov alebo čerešní. Môžu sa usadiť v močaristých nížinách. Niektoré druhy sa vyskytujú aj v suchých záhradách.

Tieto vtáky sú prevažne sedavé, ale môžu lietať na krátke vzdialenosti.

Jedlo

Strava sýkorky čiernej je pomerne rozsiahla a môže zahŕňať ako malé bezstavovce, tak aj veľa rastlín. Najčastejšie vták najradšej konzumuje rôzne orechy, kvety a šťavnaté plody mnohých rastlín. Ak je na jeho stanovišti breza alebo osika, potom sa živí miazgou týchto stromov. Sami sú čiernohlavé kurčatá veľmi šetrné vtáky. V období od konca leta aktívne zháňajú potravu a skrývajú ju do rôznych štrbín a puklín.

Rozmnožovanie

Hniezdne obdobie trvá od marca do júna. Spravidla tvoria páry tvorené po celý život. Ako miesta na kladenie vajec sa uprednostňujú priehlbiny starých stromov alebo prázdne nory. Vybrané hniezdo musí byť najmenej 3 metre nad zemou. Žena sa zaoberá hlavne hľadaním a usporiadaním bývania. Aby rozšírila územie vybraného hniezda, vytrhla z neho kúsky dreva.Potom na zariadené miesto položí až 10 vajec so zreteľnými červenými bodkami. Doba plodenia trvá od 13 do 17 dní. Obaja rodičia sa zaoberajú kŕmením vyliahnutých kurčiat. Spravidla malé kurčatá s čiernou hlavou zostávajú v hniezde o niečo menej ako mesiac a ďalší týždeň po prvom lete.

Počet a obmedzujúce faktory.

Počet akcentov čiernohrdlých na severnom konci rozsahu nie je známy, existuje iba niekoľko čiastkových informácií. Takže pozdĺž pravostranných prítokov riek Kantegir, Bolshoy a Maly Abakan to bolo celkom bežné a na niektorých miestach dokonca početné: v auguste sa na 5 km trasy stretlo až 4 - 5 mláďat.

V rodinách boli pozorované 3 - 4 mladé vtáky. Na iných územiach západného Sajanu je však veľmi zriedkavý alebo úplne chýba. Accentor čiernohrdlý má na tomto stanovišti pomerne veľké množstvo a je ťažko zraniteľný, pretože táto oblasť je prakticky nevyužitá a ľudia ju navštevujú len zriedka.

Bezpečnostné opatrenia.

Uvedené v Červenej knihe Khakaskej republiky. Podlieha ochrane ako vzácny a úzkopásmový druh. V regióne neboli vyvinuté špeciálne bezpečnostné opatrenia. Je dôležité identifikovať miesta zastavenia a koncentrácie čiernohrdlého akcentu v období migrácie. Mala by sa vo väčšej miere podporovať potreba ochrany vzácnych vtákov.

Zdroje informácií. Červená kniha údajov o Krasnojarskom území. 1. Stepanyan, 1978, 2. Tugarinov, Buturlin, 1911, 3. Syroechkovsky, Rogacheva, 1995, 4. Yanushevich, 1952.

Skomplikovaný: A.A. Baranov. Foto: Andrey Kovalenko, Almaty, Kazachstan.

Pin
Send
Share
Send
Send