Vtáčie rodiny

Nosák africký / Circus ranivorus

Pin
Send
Share
Send
Send


Veľké vtáky ľahkého vzrastu majú dlhé, pomerne úzke krídla (rozpätie viac ako meter) a chvost. Labky sú pomerne dlhé a tenké, tarzový kôš nie je operený. Okolo prednej časti hlavy je krúžok z tvrdého peria, ktorý vtákom pripomína niečo ako sovy. Samce sú ľahko rozpoznateľní podľa charakteristického zafarbenia, samice sa dajú ťažko rozlíšiť (okrem močiara močiarneho) a od ostatných predátorov sa líšia predovšetkým nie farebnými podrobnosťami, ale spôsobom letu - striedavo plynulé mávanie krídlami a kĺzanie nízko nad zemou. Vznášajúci sa vták má mierne vyvýšené krídla.

Hniezda malých konárov a stebiel trstiny sú postavené na zemi vo vysokej tráve alebo rákosí pozdĺž brehov vodných plôch, na poliach a čistinách. V spojke 3-6 bielych vajec

Loví hlavne na otvorených územiach, viac-menej v súlade s názvami druhov. ... Na jar je často možné pozorovať nádherné páriace sa lety harrierov.

Živia sa hlodavcami, ale aj vtákmi, žabami a veľkým hmyzom.

Sťahovavé vtáky, ale v zime s malým snehom môžu zimovať na juhu krajiny.

V Rusku existuje šesť druhov: poľný, lúčny, stepný, strakoš, močiar, ázijský, z ktorých sa poľný vyskytuje najčastejšie v európskej časti Ruska.

Falco Cyaneus. Linné. Syst. Nat. vyd. XII, 1766, s. 126, predmestie Londýna. Ruský názov. Lun je staroruský názov pre belavé dravé vtáky, ale nie pre sokoly alebo jastraby. Najskôr sa týka belavých alebo bledých nosov poľných, lúčnych alebo stepných, ale miestami na severe sa bielej sove hovorí lune. Názvy druhov harrierov - polí, lúk atď. - sú knižné názvy.

Šírenie. Areál. Európa a Ázia od hraníc tundry po stredomorské krajiny, M. Ázia, Irán, Turkestán, Džungarsko, Mongolsko a sever. Čína, tiež na severe. Amerika zo severu Kanady na juh. USA. Zimovanie na juhu. a Hall. V sejbe. Afrika, India a Čína, v Malej Ázii (až po Turkménsko na severe), zimné severoamerické lovce z juhu. štátov a ďalej do Kolumbie, Kuby a na Bahamy.

Charakter pobytu. V južnej časti pohoria je to domáci alebo kočovný vták, na severe, najmä v ZSSR, sťahovavý vták.

Biotop. Otvorená krajina - polia, lúky údolia riek, lesné machové rašeliniská, stepi a lesostepia, a to na rovinách aj v horách.

Poddruh a rôzne vlastnosti. Dva poddruhy - v starom svete S. p. cyaneus L., 1766. všetko v. America S. s. hudsonius L., 1766. Rozdiely v zafarbení (u amerického poddruhu samce s pruhmi na peritoneálnej strane, mladé vtáky sú sfarbené tmavšie ako európsko-ázijské, geografická variabilita sfarbenia ostro vyjadrená u samcov je jav charakteristický pre niektoré druhy harrier). Environmentálne rozdiely sú malé.

Ostriež obyčajný Circus cyaneus cyaneus L.

Synonymá. Circus taissiae. Buturlin J. f. Orn., 1908, s. 283, Srednekolymsk. - Circus cyaneus cernuus. Тhaуer a. Vangy. Pokračovať. N. Engl. Zool. Klubu. V, 1914, s. 32, dolný tok Kolymy.

Šírenie. Areál. Sever. Európe a Ázii. V Nórsku do 69 ° 30 's. Vo Švédsku do 68 ° 30' s. Š. sh., v južnej časti timánskej tundry (Gladkov, 1941), v bolševzemskej oblasti (rieka Chernaya), pravidelne však v Pečore iba do 65 °. na Ob najmenej najmenej do 67 °, pozdĺž Jenisej k polárnemu kruhu a pravdepodobne ďalej na sever, v povodí Vilyui najmenej do 65 ° (Mayak, 1886), na Indigirke, stále na 67 ° 30 '(Mikhel, 1937), na Kolyme pri Nižnekolymsku (Tayer a Banthe, 1914), zaznamenané v strednom toku Anadyru, tiež na

Kamčatka, na Okhotskom pobreží, Šantarove ostrovy, Sachalin, pravdepodobne na Kurilských ostrovoch, na Hokkaide. Južná hranica - v stredných častiach Portugalska, sever. Španielsko, sejba. Taliansko, Juhoslávia (Srbsko), Albánsko, Rumunsko, na Kryme, na Volge pri Buzuluku a Buguruslane, na Zakaukazsku, v M. Ázii, Iráne, Turkménsku (Kopet-Dag), potom v mongolskom Džungarsku (na juhu.Alashan), na juhu. Mandžusko a Kórea. Na juh od stredného toku Uralu, v Kazachstane a Turkestane, nehniezdi (lovec hniezdi nehniezdi už severne od jazera Ak-Tasty-kul a pri horných tokoch Ileku, Sushkin, 1908), v Altaji hniezdi, zjavne na okraji. Zberané počas obdobia nehniezdenia na ostrovoch Commander - vo februári na ostrove Bering (Shulpin, 1936). V zime pri sejbe. Afrika (sever na Saharu, možno v Kordofanoch, Núbii, Somálsku, Egypte), západná Ázia, v Iráne do Zagroshu, Seistanu, Balúčistanu, Indie, Barmy a Číny (do Yunnanu a dolného toku Yanjie), aj na západe ... a nože. Európe. V ZSSR sa v zime ťažila v Turkménsku, na Syrdarji a v iných častiach Turkestanu, zjavne na dolnom toku Volhy, na Zakaukazsku (Arménsko), na Kryme na juhu. Primorye, v miernych zimách s malým snehom - na Ukrajine (Uman), ešte severnejšie, v Bielorusku (Polesie, Tsedlitz, 1920: Shnitnikov, 1913).

Charakter pobytu. V zap. n na juh. V Európe je sedavý a nomádsky, na východe a severe pohoria sťahovavý, aj keď tam (pozri vyššie) niektorí jedinci prezimujú v chovnej oblasti.

Termíny. Poľný lovec loví na jar skôr ako lúčny a lovec stepný. V strednej Ázii bol pohyb na sever zaznamenaný už vo februári (Syr-Darya, Turkménsko), znateľný úlet tam bol v marci, ale tiahne sa aj v apríli (zrejme severná populácia). Koncom marca - začiatkom apríla sa jarná migrácia odohráva na Ukrajine, v strednom pásme európskeho Ruska klesá hlavne v prvej polovici apríla a na severe a na Sibíri sa harrier poľný objavuje koncom apríla a začiatkom Máj (Salair, príchod 25. IV.: Pri Krasnojarsku koncom apríla - začiatkom mája st., Na Vilyuya 29.V, Maak, 1886, blízko Jakutska 28. IV-lV, podľa Vorobieva, 1931, 25- 28.IV, podľa Ivanova, 1929, na ostrovoch Shantarskikh 5. V, Dulkeit a Shulpin, 1937, v hornom toku Kolymy začiatkom mája), na juhovýchode. Sibír - na Transbaikalii a v Prímorí - začiatkom apríla. Jesenný odchod a let na severe a v strednom pruhu sa začína už v auguste, ale hlavne v septembri, v strednom pruhu pokračuje v októbri, končí sa zhruba v polovici tohto mesiaca, v strednej Ázii let a let pokračuje v novembri ( Syr-Darya, Turkménsko). Počas jarnej migrácie lietajú harrieri väčšinou jednotlivo, bližšie k miestam hniezdenia a vo dvojiciach, na jeseň - jednotlivo, vo dvojiciach a malých skupinách. Existujú pozorovania, že na jar sa najskôr (o dva týždne alebo najmenej o týždeň skôr ako ženy) objavia muži (Kyjevská obl.).

Biotop. Otvorené oblasti - polia, lúky, údolia riek, dokonca aj močiarne a vyhorené lesné machy, tundra (ker, Kolyma, Timan), stepi a lesostep. Pri migrácii sa vyskytuje aj v púšti. Zvisle hlavne na rovinách a v podhorských oblastiach, ale aj v horských stepiach (Kaukaz, Kopet-Dag, Elburs, Tien Shan atď.). Na Kaukaze do 2 700 m (Satun, 1912), v Altaji do 2 300 m (Sushkin, 1938), v strednej Ázii, miestami až do vysokohorského pásma (Tien Shan).

Číslo. Vďaka biotopickým podmienkam je rozšírenie poľného lovca poľného trochu sporadické: preto nehniezdi zjavne v Tadžikistane na severozápade. Kazachstan na juh od borovicového lesa Aman-Karagai a jazero Ak-chutné-kul (Sushkin, 1908) na juhu. časti Primorye, v zóne súvislých lesov a medzi tajgami, na púšti atď. V kultúrnej a polokultúrnej krajine stredoeurópskeho Ruska, na niektorých miestach na západe. Sibír - harrier je úplne bežný. V Zap. V Európe sa počet lovcov zmenšil, tento vták nehniezdi v Dánsku, veľmi malý sa stal v Holandsku, Belgicku, Anglicku a Škótsku (pravidelne však hniezdi na Hebridách a v Írsku). Periodické výkyvy počtu nie sú presne stanovené (ako u iných harrierov).

Ekológia. Rozmnožovanie. Puberta nastáva skôr, ako dôjde k finálnemu oblečeniu. Párenie sa začína príchodom, v strednom pruhu od polovice apríla, keď je pozorovaný páriaci let. Hniezda sa kladú na zem, na polia, lúky, suché močiare. Ich priemerná veľkosť je asi 50 cm, zriedka až 80 cm s výškou 30 cm (Uman, Gebel, 1879). Hniezda z trávy, malých vetvičiek atď. S plytkým podnosom sú veľmi čisté, pretože samica čistí hniezdo a vyberá z neho zvyšky potravy, pelety atď.Spojka je položená približne v polovici mája, pričom nebolo možné zistiť geografické rozdiely medzi populáciami, pokiaľ ide o načasovanie spojky. V znáške 3 - 5 vajec, zriedka 6 (Zarudny, 1888). Nie je známe, či existujú výkyvy v plodnosti v závislosti od kŕmnych podmienok v období rozmnožovania. Farba vajec je najčastejšie biela, monochromatická, menej často mierne škvrnitá s malými hnedými škvrnami. Veľkosti vajec (4) 42,5-44x35-37, priemer 43,2x36,5 mm (Uman, Gebel, 1889), (100) 40-52,1x32-38, priemer 46,23x36,13 mm (Wiserby, 1939). Inkubuje sa iba samica od prvého vajíčka, pretože kurčatá sú vekovo veľmi odlišné. Medzi rodičmi existuje dôsledné oddelenie funkcií starostlivosti o potomka. Samica zohrieva kurčatá a sedí pri hniezde, vybavuje ich jedlom, samec loví a prináša potravu, keď mláďatá rastú, samica sa začína podieľať na získavaní potravy pre ne. Plesnivé mláďatá sa liahnu od začiatku júna, liahnutie preto trvá asi jeden mesiac, lietajúce mláďatá sa nachádzajú v druhej polovici alebo v polovici júla, hniezdenie trvá približne 6 týždňov.

Molting. Nie je dostatočne študovaný a vo významnej časti sa vyskytuje počas zimy. Vtáky od príchodu na čerstvé operenie (apríl), ale mladé na prvom ročnom (hniezdnom) operení iba s prímesou čerstvého peria. Dospelí jedinci sa chovajú v období od júla do októbra, často sa však vyskytujú v období, keď sa chovajú neskôr, a u niektorých jedincov sa zvyčajne vyskytujú menej pravidelne ako zvyčajne u iných dravých vtákov. Postupnosť zmeny primárneho švihu je pre rodinu typická, od zadného okraja večierka po predný, teda od 10. po 1. stranu. Kormidelníci sa odstredivo roztápajú, od stredného páru môžu byť vonkajšie páry bez prísneho sledu. Postupnosť zmeny oblečenia: prvý páperový odev - druhý páperový odev - prvý ročný (hniezdo) - druhý ročný odev (pre mužov, prechodný, pre ženy, prípadne konečný) - tretí ročný (konečný) odev atď. .

Jedlo. Štruktúra harriera odráža jemu používané spôsoby lovu - hľadanie koristi na zemi v otvorených priestoroch. Hmotnosť harriera je pomerne malá, rozpätie krídiel je výrazné, dosadacia plocha krídel je veľmi veľká, chvost je dlhý a široký. Tarzus je dlhý, pripomínajúci jastrab (chytajúci korisť medzi trávou atď.), Ale prsty sú krátke so slabými, aj keď ostrými pazúrmi (útočí iba na malé zvieratá). V súlade s týmto všetkým existujú spôsoby, ako loviť harrier: nevystúpia, ale ľahko a potichu lietajú v nízkej nadmorskej výške nad zemou, sledujú reliéf pôdy a neočakávane sa objavujú nad samotnou korisťou. Po preletení k nemu sa harrier ponáhľa s vystretými labkami a často robí obratné zákruty.

Potravou harriera sú predovšetkým malé cicavce, ale tiež - najmä počas letu a hniezdenia - vtáky hniezdiace na zemi, ich mláďatá a vajcia, navyše jašterice, hmyz a niekedy zdochliny. Ako potravinové predmety harriera v ZSSR sú uvedené: zo zvierat, syseľov, myší, hrabošov, hrabošov, koláčov (Eruslanskaya step), myší (Vilyui), rôznych hlodavcov, napríklad Sterlocranius gregalis, Mictotus ungurensis (Transbaikalia), z vtákov , - kurčatá lastovičiek pobrežných (okres Kaysky, oblasť Gorky), holub domáci (Dzaudzhikau), škovránky, korčule, káčatká (Chkalov), stepujúce tanečnice a ryby (Vilyui), korčule Anthus richardi a A. campestris, škovránky, trasochvost , prepelice (Transbaikalia), jašterice, hmyz, hlavne Orthoptera, tiež chrobáky a mravce.

Polné značky. Veľkosti sú stredná, ľahká stavba, dlhé krídla a dlhý, rovný zrezaný chvost. Samec je na chrbtovej strane bledý, na ventrálnej strane belavý, s čiernymi špičkami krídel, samica je na dorzálnej strane hnedastá, na ventrálnej strane belavá s hnedými pozdĺžnymi škvrnami. Biely horný chvost odlišuje lovu harrierov od ostatných lovcov podobnej farby. Let je ľahký a plynulý, s pomalým mávnutím krídel - vrcholy primárnych letiek sú mierne od seba a sklonené nahor. Hlas „gi-gi-gi“ alebo klepotavý zvuk ako „piirr“, ako ostatní harrieri.

Popis. Rozmery a štruktúra. Veľkosťou je horšia ako naše lovce, a to iba močiarne, väčšie ako stepné a lúčne, s relatívne krátkymi krídlami, ktoré nedosahujú k vrcholu chvosta. Vzorec krídla 4 => 3> 2 => 5> 6> 1> 7.Výrezy na vonkajších stojinách 2. - 5. zotrvačníka, zatiaľ čo výrez na 2. zotrvačníku sú zakryté kryty kefy. Na vnútorných sieťach letiek sú na 1. - 4. perí zárezy. Dĺžka mužov (20) 445-515, žien (20) 490-564, priemerne 475,2 a 531,1 mm. Rozpätie mužov (20) 990-1060, žien (16) 1100-1215, v priemere 1025 a 1146,7 mm. Hmotnosť mužov (4) 300, 350, 360, 400, žien (3) 480, 500, 600 g. Krídlo mužov (50) 330-358, žien (50) 355-396, priemerne 341,54 a 372,8 mm. Asi do r a s do a. Prvý páperový odev je biely so sivasto-buffy kvetom a tmavou škvrnou v blízkosti oka. Druhý páperový odev je buffy-sivastý s červenkastým kvetom na chrbte a na hrudi.

Prvý ročník je u oboch pohlaví rovnaký: na chrbtovej strane je tmavohnedý s okrovými okrajmi pierok, na zátylku hlavy sú belavé škvrny, horný chvost je biely, letky sú tmavohnedé s belavými základne vnútorných pásov a tmavý priečny vzor, ​​stredné chvostové perie sú sivohnedé s tmavým priečnym vzorom, bočné páry sú buffy s hnedastými priečnymi pruhmi, ventrálna strana je červeno-buffy s hnedastým pozdĺžnym vzorom.

Samice druhého a ďalšieho peria sú ako mladé vtáky, okraje peria na chrbtovej strane sú však menej vyvinuté a všeobecný tón brušnej strany je belavý bez červenkastého odtieňa. Muži v druhom ročnom (prechodnom) operení sa vyznačujú silným vývojom pozdĺžnych škvŕn na ventrálnej strane a všeobecným sivastým tónom na chrbtovej strane.

Samce v treťom ročnom (konečnom) operení na chrbtovej strane sú šedo-šedé so striebristým kvetom, s bielym horným chvostom, predné primárne letkové perie s čiernym vrcholom, zvyšok sú šedo-šedé, všetky s belavými spodkami vnútorné pásy, stredné chvostové perie sú sivé, bočné sú sivé na vonkajších pásikoch, biele s hnedastými pruhmi na vnútorných pásikoch, ventrálna strana je biela, iba hrdlo a struma a niekedy hrudník sú sivé sivé, občas malé pruhy na bruchu a bokoch. Oči mladých sú hnedé, staré žlté, vosk a nohy žlté, zobák čierny s modrastým nádychom, pazúry čierne. Za povšimnutie stojí skutočnosť, že priebeh zmien súvisiacich s vekom je rýchlejší ako v prípade stepného a lúčneho lovca.

Ad

Stránky: 1 2

  • Zoznam
  • „Vtáky
  • »Looney

# 1 16. marca 2008 23:31:32

Navrhujem tu diskutovať o harrieroch a harrieroch a jastraboch jastraboch blízko nich.

Poľný harrier

Napriek svojej relatívne malej veľkosti tu bol novozélandský harrier veľkosti priemerného orla.
Rovnako tak, ako väčšina sokolov, nejedia zdochliny.

Re: Looney

Čo charakterizuje harrier?

# 3 17. marca 2008 17:45:24

Re: Looney

Dlhé štíhle nohy, dlhé krídla a dlhý chvost. Sú manévrovateľné, lietajú nízko a pomaly, mierne zdvíhajú krídla a striedajú vzácne plynulé mávanie a stúpanie (skôr kĺzanie). Ak zbadajú korisť, rýchlo spadnú. Majú akýsi disk tváre vyrobený z tvrdého peria, vďaka čomu vyzerajú ako sovy.

Harrier balotny (Ranei - Myshalo balotny)

Foto © lst (Stas & Lana) na iNaturalist.org. Brestský okres, Bielorusko. CC BY-NC 4.0

Celé územie Bieloruska

Rodina Hawk - Accipitridae

V Bielorusku - C. a. aeruginosus (poddruh obýva celú európsku časť druhovej škály).

Bežné chovné, sťahovavé a tranzitné sťahovavé druhy. Široko rozšírený, bežný na väčšine územia. V súčasnosti je to jeden z najpočetnejších dravých vtákov v jazernej oblasti, druhý je len za károm.

Mladý jednotlivec. Foto Vladimír Bondar, okres Mogilev

Najväčší z našich harrierov. Dospelý muž je sfarbený dosť kontrastne: okrová hlava, tmavohnedý chrbát, plece a perie. Kryty dolných krídel sú buffy s tmavými pruhmi, spodné časti sú rezavé, chvostové perá sú šedé. Samica je viac monochromatická, tmavo hnedá, s perím buffy na temene a zadnej časti hlavy. Operenie mladých jedincov je podobné ako u dospelých samíc. Zobák všetkých vtákov je čierny, vosk a labky sú žlté. Existujú mláďatá jednofarebnej tmavej variácie („unicolor“). Vyznačujú sa tmavou „čiapkou“ na hlave, niektoré majú v krídle niekoľko bielych letiek. Hmotnosť samca je 405 - 667 g, samice je 603 - 850 g. Dĺžka tela samca je 49 - 54, samice je 52 - 60 cm. Rozpätie krídel samca je 105 - 130, samice je 122-142 cm.

Yulia Pivovarova, okres Kobrin (región Brest)

Prichádza koncom marca - začiatkom apríla na jar.S vodnými útvarmi sa spája viac ako iná harrier, aj keď loví ako pri vode, tak aj na suchých miestach - cez močiare, lúky alebo dokonca polia. Počas lovu sa strieda plynulý aktívny let s dlhým kĺzaním. Zvlášť charakteristický je nápor na korisť: vták, ktorý sa za letu zastaví, zdvihne svoje rozvinuté krídla a sklopí nohy, padá kolmo nadol.

Obýva rozsiahle močaristé oblasti s rozvinutou vegetáciou a zarastenými vodnými útvarmi. Obľúbeným a najtypickejším miestom hniezdenia sú rákosie na veľkých jazerách, vodných nádržiach, rybníkoch a menej často v zátokách a ústiach riek. Môže sa tiež usadiť v nízko položených rašeliniskách a melioračných rašeliniskách so škvrnami vody medzi húštinami vŕby a trstiny.

Tvorba hniezdnych párov je ukončená hlavne začiatkom mája. Na začiatku obdobia hniezdenia nosorožcov močiarnych je často možné pozorovať ich hry na párenie, počas ktorých samce a samice, vysoko stúpajúce vo vzduchu, vytvárajú zložité piruety a zákruty, potom sa ponoria dole, pričom často dajú hlas - nazálny škrekot „piyu“. piyu. „.

Hry o párenie. Foto Vladimír Bondar, okres Mogilev

Hniezdi väčšinou v samostatných pároch. Niekedy sa však niekoľko párov usadí na tej istej nádrži, ale v značnej vzdialenosti od seba. Hniezdo sa zvyčajne hodí medzi vodu na malom plaváku, záhyboch suchej trstiny alebo orobinec, na humne, menej často na plytkom, ale zvyčajne je obklopené vysoko sa rozvíjajúcou vegetáciou, príležitostne na zemi v mokradiach medzi hustými húštinami, ako výnimkou, medzi kolóniou veľkých muchotrávok a lysiek na hummockej plytčine, takmer bez vegetácie.

Dospelé vtáky aktívne chránia hniezdnu oblasť pred vranou kuklou, strakou, sysľom lesným, jastrabom lesným, volavkou popolavou, susednými harriermi a inými vtákmi. V prípade straty kurčiat samce močiarneho bradavičnatého zvyčajne prestanú na druhý deň chrániť svoje hniezdne územie a susedné vtáky ho začnú loviť. Jedným z hlavných dôvodov neúspešného hniezdenia je ničenie hniezd ľuďmi.

Marsh Harriers sa vyznačujú výrazným hniezdiacim konzervativizmom. Dvojice ročne zaberajú rovnaké prírodné hranice a stavajú nové hniezda 10–40 m od tých minuloročných. Bolo zaznamenaných niekoľko prípadov, keď vtáky dva roky po sebe obsadili to isté hniezdo.

Muž. Foto Vladimír Bondar, okres Mogilev

Hniezdo je pomerne voľná, neopatrne postavená stavba. Keď je umiestnený na humne, voroch alebo na záhyboch rastlín, je pomerne plochý a je oveľa masívnejší, v podobe zrezaného kužeľa na plytkých miestach na vode. Stavebným materiálom sú hlavne suché stonky pobrežnej vegetácie, predovšetkým tŕstie, často aj konáre stromov, niekedy cattaily, trstina a niektoré ďalšie rastliny. Podnos je lemovaný ostricami, trstinovými latami a tiež suchými listami trstiny a orobína; v podšívke sa kedysi našlo dokonca celé hniezdo Remeza. Už za prítomnosti muriva v ňom vták občas prinesie stavebný materiál na úpravu hniezda. Výška hniezda 15-35 cm, priemer 40-80 cm, hĺbka tácky 3-7 cm, priemer 18-25 cm.

Vladimír Bondar, okres Mogilev

Spojka sa zvyčajne skladá zo 4 - 5 vajec, oveľa menej často z 3 alebo 6 (v Európe mimo územia republiky sú znášky so 7 a 8 vajcami veľmi zriedkavé). Škrupina je matná, modrastá alebo nazelenalá, monotónna, iba občas so slabými bledohnedými škvrnami. Hmotnosť vajca 38 g, dĺžka 49 mm (44-52 mm), priemer 38 mm (36-40 mm).

Vzhľad spojok sa pozoruje na samom konci apríla a v prvej polovici mája. Samostatné čerstvé spojky, ktoré sa pravdepodobne opakujú, nájdete tiež v prvej polovici júna. Jeden plod ročne. Samica sa inkubuje 32 - 38 dní, iba vo veľmi zriedkavých prípadoch ju môže nahradiť samec.Počas inkubácie samice spojky a potom v prítomnosti kurčiat v hniezde (máj - jún) prináša samec Marsh Harrier jedlo od 8 do 20 hodín.

Vladimír Bondar, okres Mogilev

Začína loviť 3 - 4 hodiny po východe slnka a lov ukončí približne 2 - 3 hodiny pred západom slnka. Trvanie lovu je spôsobené hojnosťou a dostupnosťou potravy v deň pozorovania. Samec korisť zvyčajne prinesie priamo do hniezda alebo ju hodí do vzduchu samici. Niekedy si sadne neďaleko hniezda a samica k nemu priletí za korisťou. Množstvo dodaného jedla za deň závisí od počtu kurčiat v hniezde. Prvých 11–16 dní po vyliahnutí kurčiat samica neopustí hniezdo, keď začnú kurčatá mlátiť, samica už letí za korisťou a loví v strednej časti poľovného revíru. Mláďatá opúšťajú hniezdo vo veku 35 - 40 dní, ale dobre lietajú až od 55 dní. Mláďatá sa do hniezda vrátia do 10–12 dní po opustení hniezda, kde ich kŕmia dospelé vtáky. Mladí, ktorí odleteli, trávia veľa času sedením na kríkoch a čakajú, až sa ich rodičia objavia s jedlom. Keď ich vidia, vrhnú sa im v ústrety a s krikom prenasledujú dospelých vtákov, až kým im nehádžu svoju korisť. Mláďatá z raných plodov sa snažia loviť samy už v júli. Takmer už v septembri sa v oblasti svojich hniezdisk chovajú mláďatá.

Vladimír Bondar, okres Mogilev

Jesenný odchod nastáva od septembra, ale jednotlivé jedince nájdete v októbri. V posledných rokoch sú známe prípady zimovania tohto druhu v juhozápadnej oblasti.

Aktívne získava potravu v procese lovu, lietania nad mokraďami, vodou, húštinami vodnej a takmer vodnej vegetácie. Ženy majú zvyčajne menšiu skupinu loveckých staníc ako muži. Pri love ženy najskôr skúmajú malú oblasť letmi raketoplánu a muži lietajú vo väčšine prípadov priamočiaro. Účinnosť lovu u žien je 8 - 20%, u mužov 6 - 14%. Samce močiarneho lovu lovia vo vzdialenosti 0,8 - 1,7 km od hniezda, plocha poľovných revírov je 1,3 - 3,8 km². Ženy lovia vo vzdialenosti 0,7 - 1,6 km od hniezda, plocha ich poľovného revíru je 0,6 - 2,5 km².

Spektrum potravy Marsh Harrier je širšie ako spektrum lúčneho a poľného. Loví tiež hlodavce podobné myšiam - hraboše, myši, vodné potkany. Jeho korisťou sa ale často stávajú aj vtáky - malé vrabce aj väčšie vodné vtáctvo vrátane mláďat kačiek, lyscov, slatín. Ničí vtáčie hniezda, môže chytiť ondatru. Spôsobuje určité škody na poľovných revíroch.

Vladimír Bondar. Bykhovsky district (Mogilev region)

V najpriaznivejších rokoch na niektorých prírodných hraniciach susedné páry hniezdia vo vzdialenosti 300–800 m od seba. Práve počas tohto hniezdenia boli zaznamenané prípady polygýnie, keď hniezdil jeden muž s dvoma ženami naraz.

Hniezdo Marsh Harrier bolo nájdené v kolónii Veľkej potápky na Snudskom jazere v okrese Braslav. Kolónia pozostávala zo 46 hniezd veľkej potápky a 2 hniezda lysky. Najbližšie hniezda Veľkej potápky sa nachádzali 5 a 7 m od hniezda Marsh Harrier. V dvoch prípadoch sa hniezda veľkého trpaslíka nachádzali vo výške 25 a 40 m. Hniezdenie lúčnych pýr bolo zaznamenané 200 - 300 m od hniezd bahniaka močiarneho.

Počet tohto druhu v Bielorusku sa odhaduje na 6 - 9 tisíc párov, zatiaľ čo za posledných 10 rokov sa pozorovala tendencia k nárastu. V Poozerie je počet stabilný a odhaduje sa na 2 600 - 2 700 chovných párov (2017). Preskúmaných bolo 70 hniezd. V neprerušených znáškach bolo zaznamenaných 2–5 mláďat, priemerne 2,56 ± 1,52 mláďat na aktívne hniezdo a 3,04 ± 1,11 mláďat na úspešné hniezdo. Úspešnosť chovu pred vyliahnutím je 84,6%.

Ohrozenia: Počas obdobia lovu na mokraďovú zver je tento druh často zastrelený pytliakmi.

Maximálny vek registrovaný v Európe je 20 rokov 1 mesiac.

Vladimír Bondar. Mogilevský okres Vladimír Bondar. Bykhovský okres (oblasť Mogilev) Vladimír Bondar. Bykhovsky district (Mogilev region)

Hry o párenie.Foto Vladimír Bondar, okres Mogilev

Mladý jednotlivec. Foto Vladimír Bondar, okres Mogilev

Vladimír Bondar. Mogilevský okres Elena Kitaeva, okres Volkovysk (oblasť Grodno)

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Zvierací svet Bieloruska. Stavovce: príručka k štúdiu" Minsk, 2013. -399 s.

2. Nikiforov M. Ye., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. „Birds of Belarus: Directory-identifikátor hniezd a vajec“ Minsk, 1989. -479s.

3. Gaiduk VE, Abramova IV "Ekológia vtákov na juhozápade Bieloruska. Nepaserín: monografia". Brest, 2009. -300s.

4. Ivanovský VV „Dravé vtáky bieloruskej poozérie: monografia“. Vitebsk, 2012.-209s.

5. Dombrovski V. Ch., Ivanovski V. V. „Nové údaje o počtoch a rozšírení chovu dravých vtákov v Bielorusku“ / Acta Zoologica Lituanica. 2005 - roč. 15 (3). P.218-227.

6. Ivanovskiy VV „Súčasný stav dravých vtákov (Falconiformes) v bieloruskej poozérii“ / Aktuálne problémy zoologickej vedy v Bielorusku: Zbierka článkov XI. Zoologickej medzinárodnej vedeckej a praktickej konferencie, ktorá je časovaná na desiate výročie založenia. Štátneho vedecko-výrobného združenia "Centrum vedeckého výskumu Bieloruskej národnej akadémie vied pre biozdroje", Bielorusko, Minsk. T. 1, 2017.S. 173-179

7. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING list of longevity records for European birds.

Pin
Send
Share
Send
Send