Vtáčie rodiny

150 najkrajších vtákov na svete

Pin
Send
Share
Send
Send


Včelár lastovičí je jasný a štíhly vták s jedinečnou farbou peria a vidlicovitým chvostom. Hlavná farba operenia je zelená, hrdlo je žlté, pásik okolo krku modrý, očami prechádza čierny pásik. Zobák je tiež čierny. Dĺžka tela je 20 - 22 cm, vrátane dlhého, zeleného alebo modrého chvostového peria. Neexistuje žiadny sexuálny dimorfizmus. Ženy sú mierne bledšie, pruh na krku je tenší a chvost vidlice je menší. U mladých vtákov je krk belavý, pruh na krku chýba a chvost je menší. Poddruh Merops hirundineus heuglini pruh na krku je tmavomodrý ako u poddruhu južných populácií.

Životný štýl

Včela lastovička sa živí hlavne hmyzom, najmä včelami, osami a sršňami, ktoré zachytáva vo vzduchu zo zálohy. Vtáky sa radšej živia včelami medonosnou. Často lovia v balíkoch a majú spoločné miesta na spanie.

Rozmnožovanie

Včeláriky lastovičie hniezdia v pároch alebo vo veľmi malých kolóniách na brehoch piesočných riek. Tu na konci obdobia sucha vykopajú pomerne dlhý tunel, do ktorého kladú 2 alebo 4 sférické, biele vajcia. Mláďatá sa osamostatňujú ešte pred začiatkom obdobia dažďov.

Poddruh

Existujú 4 poddruhy:

  • M. hirundineus chrysolaimus Jardine & Selby, 1830 - východný Senegal do severnej Stredoafrickej republiky.
  • M. hirundineus heuglini (Neumann, 1906) - severovýchodný Zair, severná Uganda, južný Sudán a juhozápadná Etiópia.
  • M. hirundineus furcatus Stanley, 1814 - južný Zair, severná Tanzánia a juhovýchodná Keňa po Angolu a Mozambik.
  • M. hirundineus hirundineus - južná Angola, juhozápadná Zambia a západné Zimbabwe do južnej Afriky (provincia Cape).

Pin
Send
Share
Send
Send