Vtáčie rodiny

Kde stavia hniezdo sokol sťahovavý a prečo?

Pin
Send
Share
Send
Send


Sokol sťahovavý má veľa jedinečných a zaujímavých faktov, napríklad mať iné hniezdo. hniezdo Prečo hniezdi sokol sťahovavý v budovách? Tento článok bude zdieľať fakty o hniezde sokola sťahovavého.

Fakty o hniezdach sokola sťahovavého

Peregrine zvyčajne hniezdi na útesoch Rock Cliffs. Sokoli sa však dokázali prispôsobiť použitiu vyšších budov. Krabice na okná a ďalšie výklenky v budovách poskytujú miesto na uloženie ženského vajíčka.

Peregrines kladú vajíčka do hniezdnej priehlbiny nazývanej „škrabanie“.

Sokol sťahovavý hniezdi v šrote, zvyčajne na okraji útesu. Samica si vyberie miesto na hniezdenie, kde škrabká plytkú priehlbinu na pôde, piesku, štrku alebo odumretých rastlinách, aby uvoľnila vajíčka.

Zavedený pár sokola sťahovavého, ktorý má existujúce hniezdne oblasti, sa zvyčajne bude držať mimo obdobia rozmnožovania.

Pár sokola sťahovavého môže byť spolu z jednej sezóny na druhú a tam, kde po celý čas prebývajú, môže byť väzba dlhotrvajúca v rovnakom alebo inom hniezde.

Peregrine je veľmi úspešným príkladom mestskej divočiny vo väčšine oblastí jeho rozsahu a ako svoje hniezdo využíva vysoké stavebné konštrukcie, ako sú holuby a kačice, ako množstvo koristi.

Anglické aj vedecké názvy tohto druhu označujú migračné návyky mnohých severných populácií ako „cestovný sokol“. Odborníci identifikujú 17 až 19 poddruhov, ktoré sa líšia vzhľadom a rozsahom.

Aj keď sa jeho strava skladá takmer výlučne zo stredne veľkých vtákov, sťahovavý pes občas loví malé cicavce, malé plazy alebo dokonca hmyz.

Dosiahne pohlavnú dospelosť do jedného roka a zvyčajne si vytvára hniezda, aby prežila na okraji skifu alebo v poslednej dobe vo vysokých štruktúrach vytvorených človekom. V dôsledku rozsiahleho používania určitých pesticídov, najmä DDT, sa sokol sťahovavý stal v mnohých prípadoch ohrozeným druhom.

Od zákazu DDT od začiatku 70. rokov sa populácia zotavila, podporená rozsiahlou ochranou miest hniezdenia a vypustením divočiny.

sokol sťahovavý, s jeho súčasným dvojjazyčným menom a bezpečným hniezdom, prvýkrát opísal anglický ornitológ Marmaduke Tunstall vo svojej eseji Ornithologia Britannica z roku 1771. Falko Peregrinus je stredoveká latinská fráza, ktorú použil v roku 1225 Albertus Magnus.

Konkrétny názov sa volí preto, lebo vtáky sa namiesto plemena vtákov dostali z hniezda na miesto chovu, pretože sokol sa hniezdil ťažko.

Falcon, v latinčine Falco, je príbuzný sokola, čo znamená „pokračovanie“, dlhá, špicatá silueta Falcona počas letu.

Pozri si video: Barn Swallow Babies Cubs in nest -- Estonia, July 2013 (December 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send