Vtáčie rodiny

Profil parazitického jaegera (Stercorarius parasiticus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Parazitický jaeger, vedecký názov, Stercorarius parasiticus je morský vták. Patria medzi Stercorariidae z čeľade Skua, sú tiež známe ako arktické skua, arktické jaeger alebo parazitické skua. Slovo „Jaeger“ pochádza z nemeckého slova Jaeger, čo znamená „lovec“.

Anglický názov „Skua“ pochádza z faraónovho mena Skigvur, kde je Skyevoy známy svojou vtáčou kolóniou. Názov Genos je latinsky Stercorreus a znamená „kravský hnoj“.

Potraviny rozptýlené inými vtákmi sa kedysi považovali za výkaly, keď za nimi nasledovali tekvice. Konkrétne parazity pochádzajú z latinčiny a znamenajú „parazity“.

Popis

Detekciu komplikuje existencia dlhonohých jaegerov a parazitických jaegerov a trojpísmenných morfov.

Krátke, parazitické čeľuste pre squaw vážia 5 až 7 cm (4 až 5 palcov), 107 10 125 cm (42 až 49 palcov) na krídlach a vážia 300 až 650 gramov (0,66 až 1,43 libry) chovu. Streamery chvostového prúdu pre dospelých sú dlhé asi 7 cm (2,8 palca).

Light-morphs majú dospelých na hnedom chrbte, prevažne bielu primárnu kožu s tmavými spodnými časťami a bielym „zábleskom“. Hlava a krk sú žltej farby s čiernym klobúkom a majú priemet ohniska.

Tmavomorfné formy tmavomorfných dospelých jedincov majú tmavohnedé a stredne veľké perie, trochu tmavé, s bledými spodnými časťami hlavy a krku. K dispozícii je biely krídlový blesk všetkých veľkostí.

Identifikácia adolescentov je problematickejšia a je ťažké odlíšiť parazitických štamgastov od štamgastov dlhonohých. Parazitický jaeger je menej spálený ako objemnejší parazitický jaeger s kratšími krídlami a dlhšími nohami, ktorý je zvyčajne teplejší a ladí skôr do hnedých odtieňov ako do sivej. Vykazujú však rovnako širokú škálu zmien operenia. Let je viac podobný sokolom.

Spoločným volaním tohto vtáka je nazálne tlmiace slovo, ktoré sa na výstave opakuje niekoľkokrát. Ich poplašné volanie je malý zvuk.

Chov

Tento druh pochádzal z Eurázie a na severe Severnej Ameriky, s významnou populáciou na juhu severného Škótska.

Kladie štyri olivovo-hnedé vajcia na suchú tundru, vyššie plody a hniezdiace ostrovy. Zatiaľ čo je v živnej pôde, zostáva ticho, okrem kosenia a poznámok o studni.

Rovnako ako ostatné špízy sa dostane k ľuďom alebo k líščemu hniezdu, hoci nemôže spôsobiť vážne škody, je to desivá a bolestivá skúsenosť. Je to sťahovavé, tropické a zimné obdobie v oceáne v južných oceánoch.

Na Britských ostrovoch sa množia v Shetlandách a Orknejach, na vonkajších Hebridách, v Sutherlande, Caithness a na niekoľkých ostrovoch Argyle.

Výchova

Tento vták sa bude počas obdobia rozmnožovania živiť potkanmi, hmyzom, vajcami, potkanmi a malými vtákmi, ale väčšina jeho potravy (najmä v zime a pri migrácii) sa vyrába z potravín, ktoré získava liahnutím iných vtákov (predovšetkým čajok a terénov) postupnosť zvaná kleptopericizmus.

Stav zachovania

V roku 2018, potom čo ich počet drasticky poklesol na začiatku 2000-tych rokov, bol Stercorarius parasiticus uvedený na zozname ohrozených druhov na Islande z najmenej dôležitých oblastí v roku 2000.

Pozri si video: Sub-Adult Parasitic Jaeger Stercorarius parasiticus in flight coming out of Cape Cod Bay (Október 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send