Vtáčie rodiny

Rybár obyčajný (Sterna paradisaea) - vtáky

Pin
Send
Share
Send
Send


Arctic Tern, vedecký názov Sterna paradisaea je rybák v rodine Laridae. Tento vták patrí do arktických oblastí a sub-arktické oblasti pokrývajú Európu, Áziu a Severnú Ameriku. Druhy sa silno rozmnožujú a každoročne vykazujú dve letá, keď rybár severný rastie zo svojej severnej živnej pôdy na južné letné antarktické pobrežie.

A vráti sa asi o šesť mesiacov neskôr. Posledné štúdie preukázali, že ročná kruhová dĺžka vtákov druhu Arctic Tern hniezdiacich na Islande a v Grónsku je asi 5 km (5,7 míľ) a v Holandsku asi 5 km (5 000,7 míľ). Toto sú najdlhšie známe migrácie vo svete zvierat.

Keď rybár obyčajný letí, kĺže vzduchom. Hniezdo si buduje raz za jeden až tri roky (v závislosti od cyklu sútoku); Akonáhle je hniezdo hotové, je potrebné sa k oblohe presunúť ďalej na juh.

Arctic Terns sú stredne veľké vtáky. Majú dĺžku 25 - 5 cm (krídla) a krídla 1 - 5 cm (2 - 5 palcov). Majú hlavne sivobielu farbu s červeno-oranžovým nožom a nohami, bielym čelom, čiernym zátylkom a korunou (dlhé biele) a bielymi lícami.

Sivý kryt je 305 mm a lopatky sú hnedé, s časťou bielej t horné krídla sú sivé s bielou nábežnou hranou a golier je úplne biely akoby roztavený. Hlboko rozoklaný chvost je biely so sivými vonkajšími pásmi.

Arctic Terns sú vtáky s dlhou životnosťou, mnohé z nich dosahujú vek pätnásť až tridsať rokov. Jedia hlavne ryby a malé morské elektronické signály.

Tento druh je hojný a odhaduje sa na milión ľudí. Trend počtu jedincov druhu ako celku nie je známy; v minulosti sa počet týchto vtákov na južnom konci znížil.

Distribúcia a prevod

Arctic Tern má nepretržite cirkulujúcu reprodukčnú distribúciu; Nie sú známe žiadne poddruhy.

Počas severného leta sa nachádza v pobrežných oblastiach v chladných zimách Severnej Ameriky a Eurázie. Počas južného leta môže dosiahnuť severný cíp antarktického ľadu a hľadať more.

Rybár obyčajný je preslávený presídlením; Vracia sa do Antarktídy a opäť každý rok zo svojich chovných polí v Arktíde je najkratšia vzdialenosť medzi týmito regiónmi 19 000 kilometrov (12 000 míľ).

Dlhá cesta zaisťuje, že tento vták uvidí dve letá ročne a denné svetlo viac ako ktorýkoľvek iný tvor na planéte.

Príkladom pozoruhodnej schopnosti letu tohto vtáka na veľké vzdialenosti bol neviditeľný vtáčí pes v Northumberlande na ostrovoch Fern Islands vo Veľkej Británii, ktorý sa konal 12. leta v severnom lete a dosiahol austrálsky Melbourne 12. októbra, iba tri mesiace po úteku (14 000 km). - viac ako 14 000 km (22 000 km).

Štúdia 25 ľudí využívajúcich zariadenia na sledovanie vtákov ukázala, že vyššie uvedené príklady nie sú pre tento druh neobvyklé. Skutočne sa pozorovalo, že predchádzajúce štúdie vážne podceňovali ročnú vzdialenosť, ktorú prešiel arktický rybár.

Jedenásť vtákov narodených v Grónsku alebo na Islande má v priemere 707,7 km (1 100 míľ) v priemere, maximálne 6,6 km (7,7 míle). Rozdiel oproti predchádzajúcim odhadom je spôsobený tým, že vtáky idú jasným smerom bez toho, aby sledovali rovnakú cestu, ako sa predtým predpokladalo.

Vtáky idú po trochu nasýtenej ceste, aby využili prevládajúci vietor.

Priemerný rybár obyčajný žije asi tridsať rokov a na základe vyššie uvedeného výskumu prejde počas svojej životnosti asi 2,5 milióna kilometrov (1,5 milióna míľ), čo je viac ako 3-násobok spiatočnej cesty zo Zeme na Mesiac.

Štúdia sledovania pol tucta chovov rybáka morského v Holandsku z roku 2013 ukazuje priemernú ročnú migráciu c. 90 000 km (56 000 míľ).

Na ceste na juh tieto vtáky sledovali zhruba pobrežie Európy a Afriky. Obkročili južný cíp Afriky a otočili sa na východ. Niektorí sa otočili takmer na juh, aby sa dostali do oblasti Wilkes Land na severovýchode Antarktídy, kým sa dostali do Austrálie.

Niekoľko stoviek kilometrov preletel vták na južné pobrežie Austrálie, potom letel na juh do Antarktídy, jeden preletel cez Austráliu a Tasmániu pozdĺž celého južného pobrežia Austrálie.

Po príchode do oblasti Melbourne sa stáča na juh a plaví na lodi vo Wilkes Land na severovýchode Antarktídy, ktorá prechádza cez juhozápadný okraj južného ostrova Nového Zélandu.

Po návrate do Holandska tento vták cestoval do C. Vo vzdialenosti 1,3 km (5 000 000 míľ) zatiaľ nebola zaznamenaná najdlhšia migrácia žiadneho zvieraťa.

Pozri si video: Angry arctic tern Sterna paradisaea (December 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send