Vtáčie rodiny

Profil papagája (Anodorhynchus glaucus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Papagáj zelený, vedecký názov Anodorhynchus glaucus je veľký, úplne modrý juhoamerický papagáj, člen obrovskej skupiny neotropických papagájov všeobecne známych ako macaws.

Glaucous Macaw (Anodorhynchus glaucus) Profil

Tento papagáj glaukous, o ktorom sa zvyčajne predpokladá, že vyhynul, je starostlivo spájaný s papagájom Learovým A. leari a s hyacintom A. hyacinthinus. V Guaraní sa po vokalizáciách označuje ako guaa-obi.

Glaucous ara Popis

Tento druh bol konečne zaznamenaný v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a je pravdepodobné, že mimoriadne poklesol v dôsledku chytania a nákupu a predaja spolu s čistým prostredím hrozby, znehodnotenia a zdecimovania.

Glaucous Macaw napriek tomu správne prežil, na základe toho, že nie drvivá väčšina z nich, v minulosti, bola v minulosti uspokojivo študovaná a boli tu húževnaté a presvedčivé recenzie. Akákoľvek zostávajúca populácia môže byť malá, a preto sa s ňou zaobchádza ako s kriticky ohrozeným.
70 cm (27,5 palca) dlhá, pravdepodobne asi z polovice bledá tyrkysovo modrá s expanzívnou sivastou hlavou. Má predĺžený chvost a značnú faktúru.

Má žltý nekrytý krúžok na oči a lapmony v tvare polmesiaca ohraničujúce dolnú čeľusť. Ich životný cyklus nie je správne zaznamenaný, niektorí tvrdia, že žili 14 - 20 rokov, ale keďže väčšina väčších papagájov má iba 60 a viac rokov, nie je príčina, že by tento papagáj Glaucous nemohol bývať tak dlho.
Papagáj zelený je dlhý 70 cm. Je do veľkej miery bledo tyrkysovo-modrý s veľkou sivastou hlavou. Časové obdobie glaucous popisuje jeho sfarbenie.

Má predĺžený chvost a veľkú faktúru. Má žltý krúžok voľným okom a lapmety v tvare polmesiaca ohraničujúce dolnú čeľusť.

Variácia a pokles

Táto sliepka pochádzala zo severnej Argentíny, južného Paraguaja, oblasti Bolívie Chaco a llano blízko mesta Santa Cruz de la Sierra, severovýchodného Uruguaja a Brazílie.

V priebehu 19. storočia sa stal neobvyklým z dôvodu uväznenia a nedostatku biotopov a v 20. storočí sa získali iba dva dosiahnuteľné prehľady o neskrotných vtákoch.

Expedície ornitológov do juhozápadného Paraguaja v deväťdesiatych rokoch minulého storočia nepreukázali žiadny dôkaz o tomto druhu.

Okrem toho iba najstarší obyvatelia tejto oblasti mali údaje o ara, konečný druh bol zaznamenaný v 70. rokoch 19. storočia.

Zmiznutie sliepky s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s odchytom dospelých jedincov na divoký obchod so sliepkami a veľkoobchodným výrubom palmy yatay Butia yatay, ktorej orechy podľa všetkého tvorili jej najdôležitejšie jedlá.

Aj keď sa vhodné biotopy zdržiavajú v celoštátnom parku El Palmar, v argentínskej provincii Entre Ríos, okrem južnej Brazílie neexistujú žiadne fámy o ďalšej existencii sliepky. Pred mnohými rokmi sa to potvrdilo ako dôveryhodné.

Podľa prieskumu Joe Cuddyho a Tonyho Pittmana v roku 1992 sa zistilo, že vtáky vyhynuli.

Hovorilo sa, že modré ary boli vidieť v Argentíne a Bolívii u predajcu v Rosariu v Argentíne, ktorý im poskytoval exempláre.

Zosnulý George Smith predniesol veľa rozhovorov o ochrane údajov o ara, spolu s týmto druhom, o ktorom uznal, že vo voľnej prírode nevyhynul, avšak vo vzdialených oblastiach Bolívie sa nachádzal miesto, kde sa stretol s lovcami, ktorí môžu tento druh založiť.

Ďalej uznal, že porasty čistej dlane existovali „pokiaľ pozornosť mohla vidieť“, keď preletel svet, ktorý je však potrebné vyšetriť.
Výskum z roku 2018, ktorý cituje vzorce vymierania sliepok, ťažké ničenie jeho biotopu a nedostatok akýchkoľvek potvrdených pozorovaní z toho dôvodu, že 80. roky 20. storočia skutočne pomohli zaradiť tento druh medzi kriticky ohrozené - pravdepodobne vyhynuté.

Pozri si video: GLAUCUS ATLANTICUS (Október 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send